International

Unul din cei mai PERICULOSI oameni din lume, arestat de armata

Publicat: 16 iul. 2013
1

Miguel Angel Trevino, liderul cartelului Zetas, considerat cea mai violenta grupare criminala din Mexic, a fost arestat luni dimineata de forte din cadrul Marinei de razboi, fara sa fie tras vreun foc de arma, a anuntat luni seara un purtator de cuvant al Ministerului de Interne intr-o conferinta de presa, potrivit agentiei de stiri Mediafax.

Miguel Angel Trevino, in varsta de 40 de ani, alias „Z-40”, a fost interceptat impreuna cu alti doi barbati de un elicopter apartinand Marinei, care a aterizat in fata vehicului la bordul caruia se aflau, pe un drum secundar, in zona Nuevo Laredo (nord-est), in apropiere de frontiera cu Statele Unite, a precizat Eduardo Sanchez, un purtator de cuvant pentru probleme de securitate.

Militari mexicani au confiscat doua milioane de dolari in numerar, dar si opt arme si aproximativ 500 de cartuse. Celelalte doua persoane arestate se presupune ca sunt o garda de corp si un operator financiar al cartelului.

„Nu s-a tras niciun foc de arma”, a subliniat Sanchez.

Trevino a devenit liderul cartelului Zetas dupa moartea, intr-o operatiune a Marinei, in octombrie 2012, a lui Heriberto Lazcano, alias „El Lazca” sau „Calaul”, al carui corp a fost ridicat de un grup inarmat, a carui urma a fost pierduta.

Departamentul de Stat american a oferit suma de cinci milioane de dolari, iar Guvernul mexican suma de 2,3 milioane de dolari in schimbul oricarei informatii conducand la arestarea lui Trevino.

Aceasta arestare este cea mai importanta in domeniul crimei organizate de la preluarea functiei de catre presedintele Enrique Pena Nieto, in decembrie. El i-a succedat lui Felipe Calderon (2006-2012), al carui mandat a fost marcat de un val de violente soldate cu peste 70.000 de morti, in legatura cu crima organizata, in decurs de sase ani.

Gruparea Zetas a fost creata la sfarsitul anilor ’90 de catre fosti membri ai unui corp de elita din cadrul armatei mexicane care au devenit o garda personala a liderului cartelului de la Golf, Osiel Cardenas Guillen, arestat in 2003 si extradat ulterior in Statele Unite.

Insa membrii Zetas s-au despartit, in 2010, de fostii lor sefi din cartelul de la Golf, provocand o lupta sangeroasa in nord-estul Mexicului.

Organizatia lui Trevino se confrunta, totodata, in mai multe regiuni ale Mexicului, cu puternicul cartel Sinaloa, condus de catre cel mai puternic „capo” din tara, Joaquin „El Chapo” Guzman, pentru preluarea controlului asupra rutelor drogurilor spre Statele Unite si asupra altor activitati criminale, ca rapiri de imigranti, extorsiune de bani prin intimidare sau abuz de forta ori furt de carburant.

Intre crimele extrem de sangeroase care le sunt atribuite, membrii Zetas sunt desemnati ca avand legatura cu masacrarea a 72 de imigranti din America Centrala si de Sud, gasiti cu mainile legate la spate, in curtea unei ferme in statul Tamaulipas (nord-est), in august 2010.

Ei sunt responsabili, de asemenea, de incendierea, ziua, a unui cazinou la Monterrey (nord), unde au fost ucise 52 de persoane, aparent din cauza ca patronul cazinoului refuza sa mai fie extorcat.

Adauga un comentariu