News Flash:

Unul din zece elevi renunta la liceu

12 Iulie 2007
1063 Vizualizari | 1 Comentarii
Unul din zece elevi renunta la liceu
• Aproximativ 13 la suta dintre absolventii clasei a VIII-a care au luat si examenele la Testele Nationale nu s-au inscris la licee • Se intorc acolo unde mintea le va fi atrofiata • Sunt elevi buni, dar din cauza ca parintii nu-i pot intretine pentru a continua studiile la liceele bune din municipiu se vad in situatia ca dupa ore sa puna sapa in spate si sa lucreze campul • Altii dau cu piciorul in ceea ce le-ar putea oferi viata daca n-ar inchide cartea definitiv in clasa a VIII-a


Anul acesta, dintre cei 5.780 de absolventi ai clasei a VIII-a care au promovat Testele Nationale, nu mai putin de 1.305 nu s-au inscris pe listele care i-ar face din toamna liceeni. Din acest numar, daca se scad aproximativ 500 de absolventi care au optat pentru un profil vocational, raman 805 de absolventi a opt clase care fie nu vor urma nici o forma de invatamant, fie vor alege calea Scolilor de Arte si Meserii. In procent, acest numar inseamna 13 la suta, procent care arata ca dintre cei care, teoretic, puteau urma un liceu se vor ridica tot mai multi oameni a caror pregatire profesionala si intelectuala este mediocra. Cu toate acestea, conform ofertelor de locuri de munca publicate de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), aceasta categorie sociala are cea mai mare cautare, constituind efectiv mana de lucru in domeniile unde accentul se pune pe forta fizica si rezistenta. "Am constatat ca, de-a lungul timpului, un procent dintre absolventii clasei a VIII-a care au fost declarati admisi la Testele Nationale si ca atare se pot inscrie la licee nu urmeaza si acest pas esential pentru formarea lor. Pot sa explic aceasta situatie trista pentru copiii in cauza prin doua aspecte. In primul rand este cazul acelor copii ai caror parinti nu-si permit sa-i intretina la studii. Dar nu trebuie uitat faptul ca sunt copii care beneficiaza si de burse dar, desigur, acestea nu pot acoperi toate cazurile. In al doilea rand se poate spune ca o parte dintre cei care au fost admisi la Testele Nationale prefera alternativa data de Scolile de Arte si Meserii. In aceste circumstante, daca avem cazuri in care copiii vor sa studieze, dar parintii nu au posibilitatea sa-i finanteze, nu lipsesc si cazuri in care, din cauza dezinteresului, ramane ca absolventii sa fie pregatiti la un nivel mai slab la scolile de meserii. Pentru aceasta situatie, isi are o parte din vina si familia deoarece nu doar scoala formeaza, ci si institutia familiei", a declarat ieri Camelia Gavrila, inspector general scolar al ISJ Iasi. Si ceilalti specialisti din cadrul ISJ Iasi sustin acelasi lucru. Familia ca institutie nu-si mai poate gestiona problemele, mai mult, se clatina din radacini. "In mare parte, cei care nu s-au inscris la liceu provin din mediul rural. Fie din cauza ca familiile lor nu-i pot sustine material, fie ca nu sunt interesati de liceu, ei vor urma scolile de meserii sau vor incheia, din pacate, acum studiile. De exemplu, anul trecut, la ISJ Iasi s-au primit mai multe cereri prin care liceenii din mediul rural au dorit sa invete in locurile de provenienta. Motivul invocat era o situatie materiala delicata a parintilor", a declarat Paula Gavrilescu, inspector de chimie din cadrul ISJ Iasi. In schimb, s-ar putea gasi si solutiile.

Insa, la randul gros al celor care nu urmeaza un liceu se alatura si cei care sunt dezinteresati de a-si folosi si mintea, si prefera Scoala de Arte si Meserii (SAM), unde, chiar daca se gasesc si dascali buni, actul didactic lasa de dorit, ca si dorinta unora de a invata. Mai mult, prin SAM din spatiile rurale, cel putin, se regaseste un joc de-a v-ati ascunselea cu scoala. In atare circumstante, cand nici ca zugrav cineva nu se poate angaja fara o diploma de 10 clase, se ridica intrebarea ce vor fi peste 20 de ani acesti tineri de acum. In acelasi timp, oferta cea mai bogata de locuri de munca este pentru categoria persoanelor care au absolvit gimnaziul si SAM-urile, insa pentru meseriile cele mai putin cotate.Artele sunt ocolite

Dupa incheierea sesiunii de inscriere la liceele cu profil educational, doar la Colegiul National Octav Bancila Iasi s-au inregistrat mai putini candidati decat locuri. Situatia poate fi explicata prin faptul ca unii absolventi ai clasei a VIII-a nu au trecut si de Testele Nationale. Astfel, la acest liceu care s-a impus si la nivel national prin rezultatele obtinute la diverse concursuri, la specializarea coregrafie, din cele 28 de locuri disponibile, 19 au ramas neocupate. La specializarea arte plastice si decorative, din cele 56 de locuri au ramas neocupate 17 iar la muzica 9. In schimb, la specializarea arta actorului, din cele 28 de locuri scoase la concurs, doar 2 au ramas fara ocupanti. Referitor la celelalte licee vocationale, au ramas sase locuri libere la Liceul cu Program Sportiv. In ceea ce priveste Seminarul Teologic, Liceul Waldorf si Scoala Normala Vasile Lupu, s-au ocupat toate locurile alocate. Inscrierile pentru a doua sesiune a admiterii la licee vocationale va avea loc pe data de 16 iulie. In urmatoarele doua zile vor fi sustinute probele de aptitudini. Pe 19 iulie vor fi afisate rezultatele finale.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Prof.Eng.NicuBARNA@gmail.com  | #15518
MOTIVATIA SI OCUPATIA
-------------------------------
Este foarte interesant pentru unii cum de se intampla ca actul educational pierde din calitate pe zi ce trece. Uite-asa! Lacat ne intereseaza si cate resurse alocam, acestea sunt rezultatele.
In prezent, sunt profesor de tehnologii textile la Grupul Scolar DUMBRAVENI Suceava. Am avantajul fata de colegii de la alte specializari, intrucat gasesc cu un leu sau chiar pe datorie materialul didactic la haine vechi.
De ce oare trebuie sa asigur eu, ca profesor resursele materiale, in loc sa ma ocup numai de ce este mai important: METODICA PREDARII?
Inteleg, fabricile s-au dat la topit sa castige niste amarati un ban, insa documentatia tehnica de ce s-a aruncat la gunoi? Inspectoratul scolar are vreo parere?
In perioada studentiei am predat doi ani [1988/1990] la OCTAV BANCILA tehnologia textila la clasele de arta decorativa, insa era altceva.
Ni se pare ca trebuie sa-i plangem pe cei care nu au intrat la liceu. Unii nu au nevoie, altii isi doresc stare materiala. Cei care nu pot fi intretinuti de parinti, sa munceasca pe bani ca noi ii asteptam la scoala oricand.
Iar selectia naturala oare cum se face?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014408 (s)