Secretele istoriei

Unul dintre capitolele intunecate ale medicinei moderne: Colectomia Radicala

Publicat: 06 dec. 2013
Unul dintre capitolele intunecate ale medicinei moderne a fost reprezentat de operatia de colectomie radicala, adica indepartarea totala a colonului (bucata de 1,5 metri din intestinul gros ce se intinde intre cec, situat in apropierea apendicelui si rect) ca o metoda suprema de auto-purificare a organismului.
Colonul era considerat, la fel ca si apendicele, un organ rudimentar in care se aduna resturile alimentare nedigerate, resturi din care se formeaza substante toxice considerate cauza multor probleme de sanatate.
Astfel ca, de-a lungul anilor 1910-1920, mii de americani si britanici, perfect sanatosi si-au extirpat de bunavoie aceasta parte a organismului, pentru a preveni, dupa cum credeau ei, trecerea acestor substante in fluxul sanguin si raspandirea bolii in toate organele. Dupa scoaterea lui, intestinul subtire era legat de rect, astfel ca, o data ce substantele nutritive erau absorbite, resturile alimentare erau eliminate imediat, fara a ramane astfel peste noapte in corp si a putrezi, potrivit gandeste-rational.blogspot.ro
Datorita introducerii anesteziei, chirurgii erau extrem de incantati de posibilitatea de a opera ore in sir (pentru a isi dovedi priceperea), putand astfel examina in voie pacientul deschis pe masa de operatie. Unul dintre cei mai inflacarati sustinatori ai acestei proceduri a fost biologul rus Elie Metchnikoff, castigator in anul 1908 al Premiului Nobel pentru activitatea sa in imunologie. Cu toate acestea, practic nici unul dintre pacienti nu avea nevoie sa i se extirpe colonul.
Multi pacienti se alegeau ulterior cu probleme digestive majore sau dezvoltau infectii care duceau la deces. 
Cu toate acestea, in primele decenii ale secoluiui al XX.lea americanii au fost obsedati de o digestie optima. In acest scop parintii administrau copiilor irigari ale colonului, apoi isi faceau si ei clisme. Acest fenomen in masa a dus la o inflorire fara precedent a industriei laxativelor, prezentate pe piata sub forma de pastile, fibre si prafuri lichide. Totul a culminat cu ideea geniala a unui farmacist american, Maxx Kiss, care a avut inspiratia de a combina ciocolata cu laxativele.
Teoria autointoxicarii a suferit o lovitura nimicitoare o data cu aparitia razelor X, care au aratat clar faptul ca tesuturile colonului nu erau in nici un fel afectate de resturile alimentare care se adunau in el, chiar nici in cazurile de constipatie cronica. Totusi operatia de extirpare a colonurilor sanatoase nu a fost suprimata complet decat in anii 30.


loading...

Adauga un comentariu