Actualitate

Unul dintre cei mai controverstati procurori din DNA, pleaca

Publicat: 25 mai 2019
1

Procurorul David Deca, autorul dosarului in care Calin Popescu Tariceanu a fost achitat definitiv, cere sa plece din DNA. Deca a condus in ultimii ani DNA Brasov, fiind recent in centrul unui scandal legat de colaborarea cu SRI. Procurorul solicita sa-si continue activitatea la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

"Nota privind solicitarea domnului CORNEL DAVID – DECA, procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, de incetare a activitatii la Directia Nationala Anticoruptie la data expirarii delegarii sale in functia de procuror sef al Serviciului Teritorial Brasov din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si continuarea activitatii la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia." – este punctul 4 al ordinii de zi al sedintei Sectiei pentru procurori a CSM de marti, 28 mai.

Demersul procurorului este cel putin ciudat, in contextul in care a castigat recent un proces disciplinar, iar Sectia de procurori i-a aparat reputatia in urma unor dezvaluiri privind colaborarea cu SRI. Sectia pentru procurori i-a admis lui Deca cererea de aparare a reputatiei profesionale, contrar raportului intocmit de Inspectia Judiciara in acest caz, in urma unui articol publicat de luju,ro, cu titlul "PROCURORUL SECURIST A FOST DECLASIFICAT – Exclusiv: David Deca, seful DNA Brasov, a fost colaborator al SRI in dosarul “Ferma Baneasa”, in care s-au falsificat sute de stenograme. Actele declasificate releva ca in pofida interdictiei legale de colaborare cu serviciile, Deca ordona SRI sa-i faca probele: “Apreciem utila constituirea unei echipe operative… solicitam ca mandatele sa fie puse in aplicare de SRI intrucat COLABORAM in instrumentarea acestui dosar”".

Cererea de plecare din DNA a lui Deca vine la scurt timp dupa ce procurorul Daniela Lupu, sefa DNA Pitesti, si-a dat demisia din functia de conducere si a solicitat sa plece din DNA. Solicitarea a fost inclusa pe ordinea de zi a unei sedinte a Sectiei pentru procurori a CSM, insa Daniela Lupu s-a razgandit si a renuntat la demisie.
 

Adauga un comentariu