Unul dintre cei mai influenti oameni ai planetei, avertisment pentru intreaga lume

Publicat: 04 ian. 2017
3

Fostul secretar american de stat, Henry Kissinger, vede in venirea lui Donald Trump la Casa Alba o ‘oportunitate extraordinara’ si considera ca se intrunesc conditiile pentru ca anul acesta sa aduca evenimente semnificative pe scena internationala, scrie ziarul spaniol ABC in editia sa electronica.

Conform acestei publicatii, una dintre imaginile cele mai elocvente ale anului 2016 este cea a lui Henry Kissinger venind in cladirea zgarie-nori din Manhattan, unde se afla actuala resedinta a viitorului presedinte al SUA. Desi a ajuns la varsta de 93 de ani, acest veteran al diplomatiei americane este in continuare luat in seama.

Intr-un interviu acordat postului CBS, Henry Kissinger a admis ca initial a crezut ca intrarea lui Donald Trump in competitia interna a Partidului Republican pentru presedintia SUA era doar un ‘fenomen tranzitoriu’. Dar ulterior si-a dat seama de modul abil prin care acesta din urma a reusit ‘sa analizeze situatia SUA, sa dezvolte o strategie, sa o promoveze infruntand leadership-ul propriului partid si sa se impuna’. ‘Acum provocarea sa va fi sa dea dovada de aceeasi abilitate in contextul international’, a indicat fostul secretar de stat.

Conform analizei lui Kissinger, exista premisele ca anul acesta sa se produca schimbari notabile pe scena internationala, ca urmare a unei noi abordari in politica externa americana in cadrul careia Donald Trump va indrazni sa aduca in discutie chestiuni evitate pana in prezent.

In acord cu pragmatismului lui Trump, Kissinger insista asupra necesitatii asigurarii stabilitatii pe plan mondial si a promovarii intereselor nationale ale statelor, in detrimentul conceptelor idealiste care fac trimitere la idei ce invoca democratia sau drepturile omului. Totusi, Kissinger dezaproba pozitiile lui Trump prin care acesta din urma amplifica tensiunile cu China.

Ca o evaluare globala, fostul secretar american de stat considera ca in prezent traim intr-o lume ‘tot mai ostila si periculoasa’, aflata intr-un echilibru precar si fara ‘reguli comune, ci doar cu legea celui mai puternic’, el facand referire in acest context la cazul gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) sau la atacurile cibernetice devenite tot mai frecvente si mai sofisticate. In opinia lui Kissinger, traim un moment al istoriei cand ‘haosul ameninta din toate partile din cauza unei interdependente fara precedent’.

Adauga un comentariu