International

Unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii trage un semnal de alarma. Andrei Makine: Ceea ce fac americanii este tragic. La fel ca in anii 1950, suntem la doua minute de izbucnirea unui razboi

Publicat: 30 aug. 2016

Andrei Makine, cel mai rus de scriitorii francezi, este furios pe cei care duc un „razboi fara limite” impotriva tarii sale.

Intr-un interviu acordat France Presse, Makine vorbeste despre ultimul sau roman „Orientul Indepartat” dar si despre ceea ce se intampla acum in lume. Acesta acuza politica Statelor Unite de a-si deschide baze militare in preajma tarii sale de origine, dar si faptul ca Cehov nu a avut nevoie de viza pentru a merge la Paris.

„Rusia poate fi cruda, atroce.. nu este niciodata mica”, spune Andrei Makine.

Makine regreta provocarile care se aduna contra Rusiei: „Priviti toate bazele americane care inconjoara Rusia. Nu sunt rusii cei care le inventeaza”.

„Aceste provocari sunt perfect orchestrate. In Georgia nu a functionat. In Ucraina sunt relansate provocarile”, a argumentat Makine, inainte de a vorbi despre razboaiele pe care Statele Unite le poarta in Siria, Libia si Irak. „Ceea ce fac americanii este tragic. La fel ca in anii 1950, suntem la doua minute de izbucnirea unui razboi”, avertizeaza scriitorul, potrivit activenews.ro.

„Omul nu trebuie sa uite ca el este doar un chirias sarac pe Pamant”, mai spune romancierul, care critica nou modul de viata american: „Americanii nu inteleg ca suntem in aceeasi barca. Distrugerea planetei trebuie oprita”.

Nascut in Siberia, dar stabilit la Paris spre sfarsitul anilor ’80, Andrei Makine se numara astazi printre cei mai apreciati scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de tara de adoptie imediat dupa succesul rasunator al romanului „Testamentul francez” (1995; Polirom, 2002, 2013), distins cu cele mai prestigioase premii literaredin Franta: Prix Goncourt, Prix Medicis si Prix Goncourt des Lyceens.

Scrise intr-un stil sobru si evocator inconfundabil, romanele sale au incantat publicul cititor, fiind traduse in peste patruzeci de limbi. Printre volumele sale cunoscute se numara „Crima Olgai Arbelina” (2001), „Pamantul si cerul lui Jacques Dorme” (2004), „Femeia care asteapta”(2005), „Iubirea omeneasca” (2007), „Recviem pentru Est” (2008), „Viata unui barbat necunoscut” (2010) si „Cartea scurtelor iubiri eterne” (2011). In 2005, scriitorul a fost recompensat cu Premiul Printul de Monaco pentru vasta sa cariera literara. loading...

Adauga un comentariu