Titlurile zilei

Unul dintre cei mai temuți traficanți de droguri din Europa a fost prins într-o vilă din Lunca Cetățuii din Iași! Lek Colaj ar fi adus 18 kilograme de cocaină în valoare de aproape 2 milioane de euro din America de Sud (Exclusiv)

Publicat: 17 sept. 2020
Polițiștii din Iași au descins în vila albanezului din Lunca Cetățuii, însă nu au găsit stupefiante
Lek Colaj și mascații care fac descinderi la Iași

Unul dintre cei mai importanți suspecți de trafic de droguri din Europa a fost încătușat ieri la Iași. Anchetatorii au descins în vila lui Lek Colaj, făcând o percheziție ca la carte! Albanezul a fost cerut de autoritățile italiene, fiind bănuit că a intermediat transportul a 18 kilograme de cocaină pe ruta America de Sud – Olanda – Florența, în valoare de aproape 2 milioane de euro!

Acțiune-fulger a procurorilor! Unul dintre cei mai importanți suspecți de trafic de droguri din Europa a fost încătușat ieri la Iași. Anchetatorii au descins în vila lui Lek Colaj, făcând o percheziție ca la carte! Albanezul a fost cerut de autoritățile italiene, fiind bănuit că a intermediat transportul a 18 kilograme de cocaină pe ruta America de Sud – Olanda – Florența, în valoare de aproape 2 milioane de euro.
Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri după-amiază cererea formulată de autoritățile italiene pe numele lui Lek Colaj.

„Instanța admite sesizarea formulată de Tribunalul Florența – Biroul Judecătorului pentru Cercetări Preliminare – doamna judecător Di Girolamo, pentru executarea mandatului european de arestare, în dosarul penal întocmit pe numele persoanei solicitate Lek Colaj. Constată că persoana solicitată Lek Colaj a consimțit la predare. Dispune predarea persoanei solicitate Lek Colaj către Tribunalul Florența, în vederea cercetării pentru trafic ilicit de substanțe stupefiante și apartenența la o asociere criminală transfrontalieră. Dispune arestarea persoanei solicitate pentru 30 de zile, în vederea predării către autoritățile judiciare italiene”, au precizat ieri magistrații ieșeni.

Sentința este definitivă.

Percheziții ca la carte făcute de oamenii legii la vila albanezului din Lunca Cetățuii

În urmă cu două zile, anchetatorii au descins la vila lui Lek Colaj din localitatea Lunca Cetățuii, județul Iași, unde acesta locuiește cu soția sa, româncă, și cu copilul lor. Mascații au întors fiecare piatră, fiecare bucată de lemn, au căutat până și în cutia cu cafea, pentru a vedea dacă albanezul are în casă droguri. Surse judiciare susțin că oamenii legii nu au găsit în casa albanezului decât o sumă de 4.000 de euro, pe care au indisponibilizat-o. La scurt timp, albanezul a fost ridicat și dus la audieri. În fața anchetatorilor, Lek Colaj și-a susținut nevinovăția, arătând că, de fapt, nu are nicio legătură cu suspiciunile magistraților italieni.

Totuși, marți, la ora 13:40, albanezul a fost reținut pentru 24 de ore, iar ieri, acesta a fost dus la instanță, cu propunerea de extrădare și cea de arestare preventivă. De remarcat este faptul că, potrivit legislației italiene, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic ilicit de substanțe stupefiante și apartenența la o asociere criminală transfrontalieră, pedeapsa maximă este de până la 20 de ani de închisoare.

Ce spun anchetatorii italieni despre albanez și gruparea care ar fi adus kilograme de cocaină în Peninsulă

Magistrații din Florența (Italia) au precizat în mandatul european emis pe numele lui Lek Colaj faptul că, în urmă cu aproximativ 5 ani, acesta ar fi coordonat o grupare ce ar fi intermediat aducerea unor cantități de 8 kilograme, respectiv 10 kilograme de cocaină, în două tranșe. Drogurile urmau să fie transportate din America de Sud, către Olanda, iar, mai apoi, urmau să ajungă în regiunea Toscana, respectiv în Florența.
Numai că, la un moment dat, lucrurile au mers prost pentru grupare, în sensul că autoritățile italiene au interceptat transportul. Au urmat perchezițiile efectuate de carabinieri și trupele antidrog din Florența, iar cercetările au luat amploare de acolo. Oamenii legii spun că, de fapt, din grupare mai făceau parte și alte persoane, alături de albanezul stabilit în județul Iași.

Achitat într-un alt dosar de trafic de droguri, la Timișoara, după o captură de peste 30 de kilograme de canabis

În urmă cu aproximativ 3 ani, Lek Colaj a fost trimis în judecată de DIICOT Timiș, sub acuzația de trafic de droguri. La prima instanță, acesta a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare, pentru complicitate la trafic internațional de droguri de risc.

„Inculpatul Lek Colaj, cu intenție, l-a sprijinit pe numitul A.M. să introducă în mod ilegal și să transporte pe teritoriul României, pe data de 26 aprilie 2017, o cantitate de canabis (30.217 grame fragmente vegetale-inflorescențe), creându-i acestuia condiții favorabile pentru realizarea faptei, prin asigurarea transportului cu mașina sa, din România, pâna la granița cu Serbia și, apoi, pe teritoriul Serbiei, până la granița cu România și așteptarea acestuia la aproximativ 1 kilometru de granița cu Serbia, în vederea preluării cu aceeași mașină”, au precizat procurorii DIICOT.

După condamnarea de la prima instanță, albanezul l-a contactat pe avocatul ieșean Sorin Dimitriu, pentru a-l apăra. După câteva luni, la Curtea de Apel Timișoara, albanezul a fost achitat în cele din urmă.

Comentarii
Adauga un comentariu