Actualitate

Unul dintre supravieţuitorii tragediei de la Colectiv: „Mulţi din românii de la Colectiv morţi în străinăte, trimişi în ţară fără autopsii. Aşa a vrut statul”

Publicat: 12 mai 2022
Sentinţă definitivă în dosarul Colectiv. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, definitiv, condamnarea patronilor clubului Colectiv, dar şi a primarului Cristian Popescu Piedone

Unul dintre supravieţuitorii tragediei de la Colectiv, şi fost consilier la Ministerul Sănătăţii, susţine că mulţi dintre românii care au murit în străinătate după incendiul din club au fost repatriaţi fără autopsie, pentru că aşa au vrut autorităţilor de la noi.

Declaraţia a fost făcută de Mihai Grecea, care cere Parchetului să investigheze această situaţie.

Tot astăzi, au fost date sentinţele în cazul Colectiv.

„Şansele mele erau undeva 50-50 să scap. Am avut arsură severă la plămâni. De atunci, s-a mai aplicat în lume acest tratament, cu rată de succes de 50%. Eu am fost al şaptelea din lume care a scăpat cu aşa ceva, am avut puţin noroc, nu am mai fost transferat afară. Au fost 88 de pacienţi critici, cu arsuri severe, şi doctorii au spus că sunt prea mulţi pentru întreaga Europă (…). Ne purtăm trauma mai departe. Despre pedepsele azi, consider că sentinţa este începutul elucidării cazului Colectiv. Mulţi din pacienţii morţi în străinăte, infectaţi, au fost trimişi în ţară fără autopsii, la solicitarea autorităţilor statului român. Parchetul de la noi e dator să investigheze”, a spus joi Mihai Grecea, fost consilier la Ministerul Sănătăţii şi supravieţuitor de la Colectiv.

Sentință definitivă în Dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone şi patronii clubului, condamnaţi la închisoare

Sentinţă definitivă în dosarul Colectiv. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, definitiv, condamnarea patronilor clubului Colectiv, dar şi a primarului Cristian Popescu Piedone.

Astfel, primarul Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare, în timp ce Costin Mincu, patronul clubului, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, Paul Gancea – 6 ani şi 4 luni, iar Alin George Anastescu a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Alte condamnări în dosarul Colectiv:

  • George Petrică Matei – angajat ISU Bucureşti – 8 ani şi 8 luni cu executare
  • Antonina Radu – angajat ISU Bucureşti – 8 ani şi 6 luni cu executare
  • Marian Moise – artificier – 6 ani şi 10 luni cu executare
  • Viorel Zaharia – artificier – 6 ani şi 10 luni cu executare
  • Cristian Mihai Niţă – administrator firma pirotehnică – 2 ani şi 6 luni cu suspendare
  • Aurelia Iofciu – fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorul 4 – achitată
  • Luminiţa Larisa Ganea – angajat Primăria Sectorului 4 – achitată
  • Sandra Ramona Moţoc – angajat Primăria Sectorului 4 – achitată

Reacția lui Nicolae Ciucă după condamnările din cazul Colectiv

Sentința din dosarul Colectiv „se execută și nu se discută”, spune premierul Nicolae Ciucă.

„Decizia a fost luată joi de instanță și este o decizie care trebuie respectată. Se execută și nu se discută”, a indicat el. „Faptul că astăzi nu avem un spital de mari arși se înscrie, practic, în lipsa de realizări pe care țara noastră le are, nu numai în spitalul de mari arși, ci și în celelalte proiecte pe care noi am gândit că trebuie înfăptuite în dezvoltarea sistemului medical”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, sunt două elemente fundamentale pentru continuarea dezvoltării României.

„Dezvoltarea sistemului de educație și dezvoltarea sistemului săanitar, astfel încât să putem să asigurăm sănătatea cetățenilor noștri. Până în acest moment este cât se poate de ușor de realizat că nu am făcut pași importanți către obiectivul de realizare a spitalelor. Au fost promise și opt spitale, de la opt au rămas trei… Am discutat într-o ședință de guvern – e obligatoriu la nivelul Ministerului Sănătății să se înființeze acea agenție de dezvoltare a infrastructurii spitalicești. Faptul că nu avem un spital de arși… În acest moment, cazurile grave și când avem un număr de persoane care suferă astfel de accidente, ei sunt tratați în alte țări. Nu pot promite un spital de arși într-un an sau doi”, conchide Ciucă.
Adauga un comentariu