News Flash:

UPDATE / Comisiile de specialitate au dat primele aprobari. Care sunt ministrii avizati

4 Ianuarie 2017
1377 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7345 RON (+0.0005)
USD: 4.2201 RON (+0.0072)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
In urma audierilor comisiilor de specialitate au aparut si primii ministri care au primit aviz favorabil. 
 • Alexandru Petrescu, propus ministru al Economiei, a primit aprobare din partea comisiei.
Este din anul 2015 presedinte al Consiliului de Administratie al S.N.C.F.R. Calatori S.A. si din anul 2014 director general si membru al Consiliului de Administratie al C.N. Posta Romana S.A., potrivit site-ului www.posta-romana.ro. 
 
"Voi demara un audit la nivelul Ministerului. Am o foaie de parcurs foarte clara. Misiune mea e de a o materializa!", a spus Alexandru Petrescu. 
 • Mihaela Virginia Toaderpropusa de PSD pentru a fi ministru delegat al Fondurilor Europene in Guvernul Grindeanu, a primit aviz pozitiv in urma audierilor.
A absolvit cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Nicolae Titulescu" in 2002. In 2005, a absolvit Masterul "Spatiul Public European", din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti.
 
A fost consilier pentru afaceri europene in cadrul Secretariatului General al Guvernului (2003-2008) si director al Directiei de Politici Publice din cadrul aceleiasi institutii (2008-2013).
In martie 2013, a devenit director la Unitatea de Analiza, Programare si Evaluare in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, potrivit site-ului www.congresuleducatiei.ro.
 • Carmen Dan, propunerea PSD pentru MAI, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiei de specialitate, ea fiind avizata cu 17 voturi „pentru” si 11 „impotriva”.
Vicepresedintele PNL, Cezar Preda, membru in comisia de specialitate, s-a declarat nemultumit de prestatia noului ministru in timpul audierilor:
„(...)Program de guvernare vag si ineficient. Daca ati citit programul pe interne o sa vedeti ca totul este vag, nu este nicio strategie. Am intrebat ce directie va lua DIPI. Nu mi s-a raspuns.”, a declarat Cezar Preda dupa audierea ministrului. 
 • Mircea Titus Dobre a fost validat pentru portofoliul Turismului de comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. 
La iesirea de la audieri, noul Ministru al Turismului a dezvaluit care este unul dintre planurile sale principale.
 
"Vreti sa dezvoltati turismul ecumenic! De ce turismul ecumenic?
Pentru ca tot ce avem in zona Manastirilor si daca ne gandim mai ales la Bucovina, nu a fost pus in valoare de nimeni. Se poate face ceva important si interesant pentru a promova in exterior aceasta activitate a turismului ecumenic.", a anuntat noul ministru al Turismului. 
 • Toma Petcu, ministrul propus pentru Energie a primit aviz pozitiv din partea Comisiei in urma audierilor.
Deputatul ALDE Toma-Florin Petcu, propus pentru conducerea Ministerului Energiei, s-a nascut la 29 aprilie 1978.
A fost subprefect de Giurgiu, in intervalul octombrie 2013 — iulie 2014.
Din decembrie 2014 pana in mai 2016, a fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
In urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, a obtinut un mandat de deputat in circumscriptia electorala nr. 19 Giurgiu, pe listele ALDE. In aceasta calitate, este presedinte al Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic.
 • Ana Birchall, propusa pentru functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit miercuri aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite. 
Ea a primit 18 voturi "pentru" si 7 "impotriva". In timpul dedicat intrebarilor adresate ministrului propus de catre membrii comisiei, deputatul PMP Eugen Tomac a parasit sala. La audieri, Ana Birchall a declarat ca o prioritate a mandatului sau este pregatirea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, pe care Romania o va detine in 2019. Ea a spus ca va propune ca respectivul proces sa fie coordonat, cel mai probabil, de la Bruxelles.
 
Ea a aratat ca preluarea presedintiei este "o oportunitate pentru crearea unui profil consolidat". "Este cel mai important proiect post-aderare", a mai spus ea, adaugand ca ministerul ar urma sa asigure unitatea centrala de coordonare si implementare a planului presedintiei UE si cadrul logistic material. "Este un moment istoric. Trebuie sa fie un proiect de succes al Romaniei, sa puna Romania in mijlocul dezbaterilor din cadrul UE", a subliniat Birchall.
In context, ea a sustinut ca planul trebuie realizat "intr- un timp foarte limitat". "Succesul va depinde si de capacitatea noastra de a defini o agenda reala", a adaugat Ana Birchall. ''Va exista o etapa speciala pentru definirea prioritatilor. (...) In acel moment vor exista dezbateri in toate orasele din Romania si la sate. Vreau ca Romania sa fie foarte bine reprezentata in cadrul acestei presedintii", a mai aratat ministrul propus.
 • Teodor-Viorel Melescanu, propus pentru functia de ministru al Afacerilor Externe, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politica externa si pentru romanii de pretutindeni, intrunind 29 de voturi "pentru" si 11 "impotriva".
"Obiectivul fundamental pe care vi-l propun este ca Romania sa devina, in acesti patru ani, cea mai importanta putere politica, economica si militara din sud-estul Europei. Acesta este obiectivul principal pe care mi l-am fixat", a precizat Melescanu.
El a subliniat ca principala prioritate a mandatului sau va fi pregatirea Romaniei pentru presedintia Consiliului Uniunii Europene in 2019, in paralel cu marcarea incheierii Primului Razboi Mondial si a realizarii Marii Uniri. O a doua prioritate va consta in revigorarea diplomatiei bilaterale.
"Noi am consacrat foarte multe resurse - si logistice, si umane - pe ceea ce inseamna diplomatia multilaterala - sigur, in primul rand, UE si NATO. Constat o anumita ramanere in urma a diplomatiei bilaterale, care este esentiala pentru crearea de majoritati care sa sprijine interesele fundamentale ale Romaniei", a declarat el.
Melescanu a mai apreciat ca o a treia prioritate va fi reformarea si modernizarea sistemului de protectie a cetatenilor romani din strainatate, prin intermediul Directiei Consulare din MAE, prin informatizare, oferirea de resurse si gasirea de oameni adecvati acestei activitati.
El a adaugat ca un alt obiectiv va urmari implicarea mult mai directa si mai concreta a Ministerului Afacerilor Externe in diplomatia economica, in colaborare cu structurile care vor fi create in cadrul Ministerului Economiei.
 • Ionut Vulpescu, propus pentru functia de ministru al Culturii si Identitatii Nationale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Decizia a fost luata cu 17 voturi ''pentru'', cinci ''impotriva'' si doua abtineri.
 • Daniel Constantin, ministrul propus pentru Mediu a fost avizat, miercuri, favorabil in cadrul audierilor din Comisia pentru mediu si echilibru ecologic din Camera Deputatilor si Comisia pentru mediu din Senat, cu 17 voturi pentru, 7 impotriva si nicio abtinere.
Pe durata audierilor din comisiile de specialitate, Constantin a sustinut faptul ca Romania se afla in opt proceduri de infringement, care trebuie rezolvate cat mai repede, in timp ce pentru anul 2017 sunt de asteptat alte asemenea proceduri.
"Un domeniu care, din pacate, a creat foarte multe probleme in ultimii ani si am ajuns la un moment in care toate aceste teme trebuie rezolvate. Voi incepe pragmatic cu problemele cele mai mari, si anume procedurile de infringement pe care Comisia Europeana le-a declansat fata de Romania. Vorbim despre 8 proceduri, dintre care 3 pentru zona deseurilor, una pentru industria mare, 3 pentru biodiversitate (situri contaminate etc.) si una pe calitatea aerului. Aceste proceduri de infringement sunt in diverse faze la nivelul Comisiei Europene. Mai avem cateva proceduri care ar urma sa fie declansate si care au diverse termene limita", a spus ministrul propus al Mediului.
Pe de alta parte, Daniel Constantin a mentionat ca domeniul deseurilor (colectare selectiva si depozitare deseuri) este unul in care Romania are cea mare problema pe domeniul mediului.
"Romania are problema cea mai mare la capitolul deseuri. Nu a existat, in ultimii ani, receptivitate la nivelul Ministerului Mediului pe acest segment, iar Romania risca noi proceduri de infringement. Faptul ca Romania nu are un Plan National de Gestionare a Deseurilor este un lucru rau. Multe termene au fost amanate, dar care acum nu mai suporta amanare. Exista o legislatie care tot a fost amanata, iar prorogarea taxei penalizatoare pe deseuri nu a facut bine. Abia acum, de la 1 ianuarie 2017, va intra in vigoare taxa de gunoiul depozitat la groapa, in valoare de 80 de lei pe tona. Colectarea selectiva si depozitarea deseurilor sunt alte probleme ale Romaniei. La colectare selectiva suntem codasii Europei, cu 4,5% grad de reciclare la nivel national. Tinta este de 50%, pana in 2020. Sunt alte tari care nu sunt mai avansate decat Romania, cum este Bulgaria, care a ajuns la 30% grad de reciclare a deseurilor. In momentul de fata, mai avem inca o problema, cea a ambalajelor. Cred ca e o problema care trebuie tratata cu seriozitate inca de saptamana viitoare', a explicat Constantin.
Acesta a precizat, totodata, ca unul dintre scopurile mandatului sau este "transparentizarea activitatii la Ministerului Mediului si la institutiile subordonate, ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu si Administratia Fondului pentru Mediu", deoarece "sunt institutii care lucreaza direct cu agentii economici".
 • Marius-Alexandru Dunca, propus pentru functia de ministru al Tineretului si Sportului, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru invatamant, stiinta, tineret si sport ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Decizia a fost luata cu 22 voturi ''pentru'' si 12 ''impotriva''
 • Sevil Shhaideh, propusa in functia de vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare reunite.
Ea a fost audiata de comisiile reunite pentru administratie publica si amenajarea teritoriului si comisia pentru dezvoltare regionala, administrarea activelor statului si privatizare din Senat. Timp de peste zece minute, membrii comisiilor au dezbatut, cu momente tensionate, procedura de audiere a ministrului propus, dupa care s-a supus la vot.
Sevil Shhaideh a primit, in finalul sedintei, 28 de voturi "pentru" si 11 "impotriva".
 • Adriana Petcu, propusa pentru functia de ministru al Apelor si Padurilor, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Mediu din Parlament, cu 17 voturi pentru si 7 impotriva.
"Pana acum atributul concesionarii a fost al Ministerului Mediului, Administratia Nationala Apele Romane putand face doar inchiriere. Vreau sa dezvolt o metodologie pentru concesionare, sa deblocam aceasta situatie in cel mai scurt timp.'', a spus Adriana Petcu. 
 • Profesorul universitar Serban Constantin Valeca, propus pentru functia de ministru al Cercetarii si Inovarii, a primit aviz favorabil cu 21 de voturi ''pentru'' si 13 ''impotriva''.
"Decizia noastra a fost sa se infiinteze Ministerul Cercetarii si Inovarii de sine statator pentru a da importanta domeniului, vizibilitate si nu numai. In primul rand pentru a concentra cercetarea romaneasca si pe partea de aplicatii, de inovare", a afirmat Valeca, la audieri.
 • Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, si, respectiv, Comisiei economice pentru industrii si servicii din Senat, cu 16 voturi pentru si 4 impotriva. 
 • Gabriel Les, propus pentru functia de ministru al Apararii Nationale, a primit aviz favorabil cu 19 voturi ''pentru'' si 11 ''impotriva''. Les a spus ca va continua inzestrarea Armatei, in conditiile alocarii a 2% din PIB acestui domeniu.

Gabriel Les a declarat ca va continua inzestrarea Armatei, in conditiile alocarii a 2% din PIB acestui domeniu.

 • Razvan Alexandru Cuc, ministrul propus al Transporturilor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 37 de voturi pentru, 13 voturi impotriva si o abtinere.

Cuc a sustinut faptul ca Romania sufera la capitolul infrastructura de transport, cu doar aproape 850 de kilometri de autostrada finalizati sau in curs de finalizare. 

 • Andreea Pastirnac, propusa pentru functia de ministru pentru Romanii de Pretutindeni, a primit aviz pozitiv cu 26 de voturi "pentru" si 13 "impotriva".

Una dintre prioritatile sale va fi continuarea si aprofundarea programelor dedicate invatarii limbii romane, in afara granitelor, a afirmat Pastirnac. 

 • Florin Nicolae Jianu, propus pentru functia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. Membrii celor doua comisii au admis propunerea cu 42 de voturi pentru si 8 impotriva. 
 • Gratiela Leocadia Gavrilescu, propusa pentru functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare juridice si de constitutionalitate.

Decizia a fost luata cu 26 voturi "pentru" si 10 "impotriva".

 • Petre Daea, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Acesta a fost validat cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva.

Petre Daea a raspuns foarte succint tuturor intrebarilor puse de senatori si deputati legate de debirocratizare, cadastru sau intabulare, situatia industriei alimentare, camere agricole, fonduri europene.

"Vom reusi pana in 2020 sa facem cadastru si intabularea. Este o data realista pe un program de guvernare bine structurat. Despre debirocratizare, este firesc pentru ca este atat de necesara incat as pierde timp sa mai vorbesc despre ea. (...) In ceea ce priveste industria alimentara ne-am propus sa facem un departament al industriei alimentare si al comertului. Nimeni la aceasta data in Ministerul Agriculturii nu se ocupa de acest sector. Este anacronic, nepotrivit si inacceptabil, motiv pentru care vom face ceea ce trebuie", a spus Daea. 

 • Florin Iordache a primit aviz favorabil din partea Comisiei si a devenit noul ministru al Justitiei, cu 46 de voturi "pentru" si 16 "impotriva".

Viitorul ministru al Justitiei a spus ca va insista si va aduce in Parlament legea raspunderii magistratilor. Un alt proiect foarte important este legea gratierii, despre care a zis ca va fi discutata cu toate partile implicate.

De asemenea, Florin Iordache a avut un schimb dur de replici cu membrii USR pe tema DNA, ministrul refuzand sa raspunda la unele intrebari, iar cei de la USR l-au acuzat de "autism politic".

Florin Iordache, propus pentru functia de ministru al Justitiei, a declarat, miercuri, in cadrul audierii in comisiile reunite de specialitate din Parlament, ca va propune premierului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal (Cp) si a Codului de procedura penala (Cpp). 

"Pornind de la faptul ca pentru a avea o Justitie buna avem, in primul rand, nevoie de legi bune, voi cauta sa readuc in actualitate unul dintre principiile fundamentale ale dreptului, si anume principiul securitati juridice, aruncat la colt in ultimul deceniu printr-o inflatie legislativa galopanta, prin acte normative contradictorii, incomplete si mai ales lipsite de predictibilitate. In acest sens, voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal si a Codului de procedura penala, prin implicarea mediului academic, a asociatilor profesionale si a CSM", a afirmat Florin Iordache. 

El a invocat in acest sens peste 40 de decizii ale Curtii Constitutionale care vizeaza Cp si Cpp, adaugand ca acestea pot fi puse in concordanta in Comisia juridica din Parlament. 

In activitatea de administrare a Justitiei, Florin Iordache a spus ca va incerca sa regandeasca viziunea cu privire la redistribuirea bugetului justitiei pentru "a reduce risipa si pentru a limita unele excese", pentru a relua programul de construire si de reabilitare a unor sedii, pentru imbunatatirea intregului sistem informativ si pentru reabilitarea locurilor de recuperare. 

"Voi cauta ca un text din Constitutie, fie ignorat complet de unii ministri ai Justitiei, fie abuziv exercitat de altii, sa devina cu adevarat operational. Am in vedere art. 132 din Constitutia Romaniei privind statutul procurorilor, potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea conform principiului legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei. In acelasi timp, prin consultarea intregului corp profesional al magistratilor, dar si al societatii civile, voi incerca ca ministrul Justitiei sa fie un factor mai activ in promovarea unor politici publice in domeniul Justitiei, astfel incat increderea in justitie sa creasca", a sustinut el.

Iordache a aratat ca are in vedere legea raspunderii magistratilor, elaborarea unor strategii de prevenire si control al criminalitatii in ansamblu si ca va sustine reinfiintarea Institutului de Criminologie deoarece, in opinia sa, a fost "abuziv desfiintat in 2007". 

"Voi cauta ca intr-un timp cat mai scurt sa deblochez situatia de criza din penitenciarele din Romania prin construirea sau identificarea unor noi spatii pentru cei privati de libertate, dar si printr-o resocializare si regandire a viziunii cu privire la o politica penala umanista, in care sanctiunile alternative la pedeapsa inchisorii sa nu aiba un caracter decorativ. Sa dam greutate acelei sintagme care suna atat de frumos - egalitatea de arme - intre acuzare si aparare, sa intarim totodata puterea judecatorului, singurul si unicul decident al procesului. Acesta trebuie sa simta ca este cu adevarat independent nu numai de factorul politic, dar si de alti actori ai realitatii romanesti, care pe o parte sau alta pun presiune asupra corpului magistratilor. Trebuie sa imparta dreptatea asa cum prevede legea si dupa propria constiinta", a mai spus Iordache.

 • Lia Olguta Vasilescu, propusa pentru functia de ministru al Muncii, a primit aviz favorabil din partea Comisiei, cu 30 de voturi "pentru" si 16 "impotriva".

In timpul audierilor a avut loc un moment care a stupefiat partidele din opozitie. Presedintele Comisiei, Adrian Solomon, i-a spus Olgutei Vasilescu ca poate raspunde doar la intrebarile la care doreste, iar la restul poate trimite raspuns scris parlamentarilor.

"Unele dintre intrebari au fost interesante si mi-ar fi placut sa le explic. Nu este vina noastra ca s-a facut totul pe repede inainte. Ne obliga pe noi sa lucram in perioada urmatoare pe proiectul de buget. Maine ma intalnesc cu Comisia de buget.", a spus Lia Olguta Vasilescu la iesirea de la audieri.

Lia Olguta Vasilescu a fost protagonista unui moment jenant. Desi este noul ministru al Muncii, Olguta Vasilescu a declarat ca nu stie care este numarul la care poate apela un copil care a fost abuzat. "E ceva cu 6, insa nu-l stiu exact...", a spus noul ministru al Muncii.

 • Prof. univ. Pavel Nastase, propus pentru functia de ministru al Educatiei Nationale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Parlament.

Decizia a fost luata cu 22 de voturi "pentru" si 10 "impotriva".

"Programul de guvernare PSD - ALDE este unul coerent, care armonizeaza foarte bine obiectivele, actiunile si resursele necesare pentru atingerea acestora. Educatie reprezinta un domeniu prioritar si este un domeniu strategic si din aceasta perspectiva. (...) Programul prevede o serie de masuri in sensul realizarii a peste 2.500 de crese si gradinite, dintre care 500 vor fi realizate in anul 2017. (...) Facem scoala si rezultatul scolii ar trebui sa ajunga pe piata fortei de munca. Orice scoala din lumea aceasta isi propune ca cel mai inalt nivel de performanta sa aiba un grad de angajabilitate cat mai mare. Programul de guvernare prevede infiintarea a peste 850.000 de locuri de munca noi pe perioada celor 4 ani", a afirmat Nastase, la audierile din comisii.

In opinia sa, va trebui "intarita" evaluarea calitatii in invatamantul superior. "Avem planuri de invatamant foarte bine structurate, foarte bine ancorate in realitatile internationale, dar atunci cand ne ducem intr-un manual sau suport de curs nu intotdeauna gasim ceea ce ar trebui sa fie. Din aceasta perspectiva trebuie sa intarim ceea ce inseamna evaluarea calitatii in invatamantul superior si nu numai", a mai spus el. 

 • Florian Bodog, propus pentru functia de ministru al Sanatatii, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru sanatate si familie din Parlament.

Decizia a fost luata cu 29 de voturi "pentru", opt "impotriva" si doua abtineri. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

audieri comisie specialitate ministri aviz favorabil
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3098 (s) | 21 queries | Mysql time :0.095721 (s)