Local

Update. Manifestare ARHEOLOGICA speciala la Palatul Culturii din Iasi – FOTO, LIVE VIDEO

Publicat: 13 mai 2018

UPDATE: "La cinci ani de la trecerea in nefiinta a academicianului MPD, creatorul scolii iesene si moldovenesti de arheologie, colegii de la Muzeul Carol I din Braila au adus un omagiu marelui profesor prin republicarea tuturor articolelor si studiilor arheologice realizate in urma primelor cercetari arheologice ale marelui arheolog din tinutul natal, cel a Covarluiului. Astfel, specialistii, studentii, iubitorii de istorie si arheologie au posibilitatea de a cunoaste integrat rezultatele acestor cercetari (de exemplu, de la Stoicani, Foltesti, Tamoani), rasfirate prin mai multe reviste de specialitate, mai greu accesibile", a punctat conf. univ. dr. Vasile Cotiuga, unul dintre tinerii arheologi care l-au avut ca profesor pe Mircea Petrescu Dîmbovita!

Complexul Muzeal National „Moldova” (CMNM) Iasi – Muzeul de Istorie a Moldovei, in parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi – Facultatea de Istorie, Academia Romana – Filiala Iasi, Institutul de Arheologie Iasi si Muzeul Brailei „Carol I”, organizeaza lansarea volumului „Despre inceputul cercetarilor arheologice la Dunarea de Jos (I). Contributiile lui Mircea Petrescu – Dimbovita”, aparut la Editura Muzeului Brailei „Carol I”.

Evenimentul va avea loc luni, 14 mai 2018, ora 12.00, in sala „I. D. Berindei” de la Palatul Culturii, si va fi moderat de dr. Lacramioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi. Volumul va fi prezentat de prof. dr. Ionel Candea, membru corespondent al Academiei Romane, director al Muzeului Brailei „Carol I”; dr. Costin Croitoru, editorul volumului; prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si dr. Vasile Chirica, cercetator stiintific I la Institutul de Arheologie Iasi.

Mircea Petrescu-Dimbovita (n. 21 mai 1915, Galati – m. 13 aprilie 2013, Iasi) a fost mentorul mai multor generatii de studenti, un adevarat creator de scoala in domeniul cercetarii arheologice si istorice. 

Doctor in litere si filosofie – specialitatea Preistorie (1947, Universitatea din Bucuresti), Mircea Petrescu-Dimbovita a devenit profesor la Universitatea din Iasi in 1949, fiind decan la Facultatea de Istorie (1975 – 1976), profesor consultant (din 1983), conducator de doctorate (din 1967) la specialitatea Arheologie preistorica. Intre 1954 si 1967 a fost directorul Muzeului de Istorie a Moldovei, unde a contribuit la constituirea unei moderne expozitii de baza.

Intre anii 1967 si 1990, a fost director al Institutului de Istorie si Arheologie „A.D. Xenopol" din Iasi si redactor responsabil al Anuarului Institutului, precum si fondator al revistei „Arheologia Moldovei". Rezultatele meritorii pe taramul vietii stiintifice i-au adus recunoasterea, fiind ales, in 1991, membru corespondent, iar in 1996, membru titular al Academiei Romane. 

Adauga un comentariu