Eveniment-Social

„Ura impotriva comunismului mi-a pastrat sufletul tinar” declara scriitorul Alexandru Tacu

Publicat: 06 iul. 1999

„In familia mea din partea tatei cei sapte barbati au facut aproape 70 de ani de inchisoare in perioada 1946-1964. In ce ma priveste, am simtit coltii temutei Securitati inca de la virsta de 17 ani”.
Marturisirea apartine unuia dintre poetii ieseni aflat acum la virsta de 68 de ani. Peste trei zile, familia si pritenii il vor sarbatori, dar si pentru taria sa de caracter, puterea de a rezista opresiunii fostului regim.
Nascut dintr-o familie in al carei arbore genealogic se afla nume celebre, precum Geroge Emil Palade, laureat al Premiului Nobel, Neculai Braescu, tenor la Scala din Milano, Miltiade Filipescu, membru al Academiei Romane, Neculai Malaxa, cel mai mare industrias din Romania s.a., Alexandru Tacu a urmat cursurile liceului din Birlad, un liceu in care era foarte pronuntat spiritul patriotic. In 1948, cu citeva zile inainte de a implini 17 ani, a fost arestat impreuna cu profesorii si elevii liceului la care invata, acuzatia fiind aceea ca au protestat impotriva stalinizarii Romaniei. „Am crescut intr-un liceu in care sentimentul patriotic si stima fata de imnurile nationale erau o valoare aproape de Dumnezeu. Nu puteam accepta sa stam pasivi fata de navalirea barbara care venea dinspre Rasarit peste noi fara sa spunem nimic”. A fost tinut o saptamina la arest, dupa care a fost dat afara din liceu. Ca sa nu mai lungim vorba, nemultumitul adolescent a fost arestat de 7 ori in trei ani. Intrucit ii placea sa vorbeasca in public despre frumusetea unor versuri puse puse pe muzica de genul „Desteapta-te romane”, „Pui de lei”, ba chiar „Traiasca regele”(cintece interzise de regimul comunist), a avut de suferit alte condamnari si s-a trezit la celebra inchisoare Gherla. „Ura impotriva comunismului mi-a pastrat sufletul tinar, caci venea din suferintele pe care le-au indurat mama mea, asasinata la virsta de 46 de ani conform unei circulare NKVD; tatal meu a fost otravit cu arsenic, dupa ce a fost arestat, anchetat si batut de vreo 12 ori, iar surori ale tatei si unchi sau veri au facut inchisoare. Dar, despre acestea toate scriu intr-o carte care va aparea cit de curind”.

Singura mea avere, trecutul meu politic

„S-a nimerit sa ma indragostesc de fiica unui chiabur din Frumusica (Botosani), Ana Blanaru, si sa ma casatoresc cu ea; eram pedagog si in acelasi timp student la filologie, fara frecventa, iar ea era laboranta. M-a inteles in toti acesti ani grei cind am fost dat afara de la Liceul de chimie. Nu mi s-a iertat niciodata faptul ca am protestat impotriva regimului comunist. In spatele meu au existat tot timpul securistiii”.

– Ce inseamna dupa parerea dv. „a fila”?
– Inseamna sa fii urmareit pas cu pas. Filajul nu poate fi facut de oricine, ci de profesionisti. Pe vremea lui Ceusescu, dupa moartea suspecta a baiatului meu, Malin, am intrat in contact cu un grup de desidenti printre care Dan Petrescu, Luca Pitu, Liviu Antonesei. Am alcatuit o scrisoare difuzata de postul de radio „Europa libera” in urma difuzarii careia am fost arestati.
– Cind ati fost lasat in pace?
– Niciodata. Dupa revolutia din 1989 este mai al dracului decit inainte.
– Explicati…
– Cu faptele acestea ale mele as fi putut fi prim-ministru, dar am fost lovit in continuare.
– Macar aveti carnet de revolutionar?
– Nu. Nu ajunge citi s-au ridicat pe spinarea celor care au avut de suferit? Nu sint membrul nici unei organizatiii. Si, probabil, de aceea nu sint un om gratulat nici de actualul regim. Sper, daca da Dumnezeu, sa vina si timpul meu, sa prind si eu un tren ca lumea. Pare ciudat ce va spun, dar Romania lui Ceausescu era o tara disciplinata, stapinita serios, in care oamenii munceau. Acum?…

„Nu vreau sa ingros caracuda din Uniunea Scriitorilor”

– Chiar daca va trezeste amintiri dureroase, spuneti-ne daca mai stiti ceva in legatura cu interventiile dv. despre moartea suspecta a fiului, Malin, un poet talentat care, la virsta de 17 ani, ne-a parasit.
– Copilul acesta a fost ucis de Securitate; s-a spus ca a murit de leucemie, dar nici un medic din spitalele in care a fost dus in noaptea mortii sale nu a dat acest diagnostic, nici macar dupa necropsie. Moartea lui a survenit in noaptea de 22 decembrie 1986. Era un poet despre care criticii spuneau ca avea deja o stiinta a metaforelor cum rar poate fi intilnita la o asemenea virsta.
– Admiram eforturile dv. incununate de succes de a publica volumul postum „Calatorul profund” cu cele 28 de poezii pe care le-a creat Malin in timpul scrutei sale existente. Stim ca ati initiat premiul „Alexandru Malin Tacu” pentru Concursul national „Autori: copiii!”, ca ati infiintat Fundatia culturala „Primavara lumiii”, consacrata memoriei tinarului poet si ca intentionati sa amenajati o casa memoriala la domiciliul din aleea Grigore Ghjica Voda nr. 43. Stim ca ati acordat premii substantiale de la concursul „Autori: copiii!”; insa care este soarta demersurilor dv. in legatura cu casa memoriala?
– Toti au fost de acord, dar nimeni nu mi-a dat nici o aprobare. De aceea, primii mei adversari din Iasi sint primarul Constantin Simirad si fostul presedinte al Consiliului Judetean Liviu Antonesei.
– In familia Tacu exista si poeta Alina, cistigatoare a numeroase premii inca de la virsta de 10 ani, o poeta sensibila ajunsa la consacrare; nu mai vorbim despre Alexandru Tacu, scriitor de notorietate. Ce ati scris pina acum?
– In primul rind, vreau sa va corectez: nu sint de notorietate. In al doilea rind, nu am decit trei carti de poeme („Intoarcerea la izvor”, „Omul interzis”, „Paul Tenebra”) si am in lucru, in speranta ca va aparea, o lucrare mai ampla de 2.000 de pagini care se numeste „Mica biblioteca de infernologie”.
– Sinteti membru al Uniunii Scriitorilor?
– Nu, pentru ca nu vreau sa ingros rindul caracudelor.
Magda OLTEANUloading...

Adauga un comentariu