Boli si tratamente

Urinare dureroasa. 10 cauze posibile

Publicat: 19 sept. 2018
25

O boala care afecteaza vezica urinara sau partile invecinate poate provoca urinare dureroasa. Medicii se refera la aceasta problema utilizand termentul disurie. Exista multiple cauze potentiale pentru acest simptom, iar multe dintre acestea sunt tratabile. Iata cele mai frecvente: 

1. Infectii ale tractului urinar. O infectie a tractului urinar apare atunci cand undeva, in tractul urinar, s-au dezvoltat bacterii patogene. Simptome suplimentare: urinare frecventa, sange in urina, febra, durere in spate. 2. Infectie cu transmitere intima. Chlamydia, gonoreea si herpesul pot afecta toate tractul urinar si pot duce la durere la urinare. 3. Infectia prostatei. O infectie bacteriana pe termen scurt poate duce la o infectie a prostatei sau la prostatita. Infectia cronica dintr-o alta stare, poate provoca, de asemenea, prostatita. Simptome suplimentare: dificultatea urinarii, durere in vezica, testicule, dificultati de ejaculare si ejaculare dureroasa care necesita urinare frecventa, mai ales noaptea. 4. Pietre la rinichi. Sunt colectii de materiale, cum ar fi calciul sau acidul uric, care formeaza si formeaza pietre intarite in si in jurul rinichilor. Uneori, pietrele la rinichi se vor depune in apropierea zonei in care urina intra in vezica. Acest lucru poate provoca urinare dureroasa. In plus fata de disurie, pietrele la rinichi pot provoca urmatoarele simptome: durere in spate, urina tulbure, grata, varsatur, febra, frisoane, urinare doar in cantitati mici.

5. Chisturi ovariene. La fel ca pietrele la rinichi, chisturile ovariene sunt un exemplu in care ceva din afara vezicii urinare poate sa apese pe ea si sa provoace urinare dureroasa. Chisturile ovariene se pot dezvolta pe unul sau ambele ovare. Simptome suplimentare: sangerare vaginala neobisnuita, durere pelvina, dificultatea de a recunoaste ca vezica urinara este goala dupa urinare, durere in zona lombara. 6. Cistita interstitiala. Este o afectiune care provoaca iritarea cronica a vezicii urinare, care dureaza 6 saptamani sau mai mult, fara o infectie de baza. Simptome suplimentare: presiune in zona vezicii urinare, durere in timpul relatiei intime, durere in zona organelor intime, urinare fracevnta, dar in cantitate mica. 7. Sensibilitatea chimica: Uneori, substantele chimice care sunt externe corpului, cum ar fi parfumurile, pot irita tesuturile corporale. Atunci cand o persoana urineaza, aceasta iritare poate fi mai vizibila si pot aparea dureri. Produsele care pot cauza sensibilitate chimica includ: gelurile de dus, sapunul, lubrifiantii, spume contraceptive.

8. Infectii sau iritatii vaginale. Vaginita sau  vaginoza este o infectie vaginala care poate sa apara din cauza supraaglomerarii bacteriilor sau a ciupercilor. Simptome suplimentare: miros neplacut in zona intima, varsaturi, durere in timpul actelor intime, usoare sangerari vaginale. 9. Medicamentele. Unele medicamente, inclusiv cele pe care medicii le prescriu pentru a trata cancerul vezicii urinare, pot irita si inflama tesuturile vezicii urinare. Acest lucru poate provoca adesea durere la urinare. Daca o persoana ia un medicament nou si incepe sa simta durere atunci cand urineaza, trebuie sa-l contacteze pe medic si sa intrebe daca simptomul poate fi un efect secundar al medicamentului. 10. Cancerul vezicii urinare. Apare cand celulele canceroase incep sa se dezvolte in vezica. Durerea la urinare nu este de obicei un simptom precoce al acestei afectiuni. In schimb, o persoana observa, de obicei, sange in urina. Alte simptome posibile ale cancerului vezicii urinare includ: urinare frecventa, dureri usoare de spate, pierderea apetitului, pierdere in greutate, oboseala, umflarea piciorulu, durere in oase.

Adauga un comentariu