Secretele istoriei

Urmarile bataliei de la Nicopole

Publicat: 12 ian. 2015
3

Pe 26 septembrie, Baiazid a ordonat ca 3000 de prizonieri sa fie ucisi drept represalii pentru uciderea prizonierilor turci din Rahova de catre cruciatii francezi. In plus, sultanul a fost foarte furios pentru ca pierduse cam 35 000 de oameni, in special in primele faze ale bataliei. Cruciatii care au reusit sa scape s-au reintros acasa, multi dintre ei saracind pe drum. Sigismund a reusit sa scape cu un numar de colaboratori apropiati fugind cu o corabie pe Dunare, Marea Neagra, Marea Egee si Marea Mediterana. Sigismund i-a suspectat pe munteni de tradare. Charles al VI-lea a fost informat in ziua de Craciun de infrangerea suferita de cruciati.

Cavalerii din Europa Occidentala si-au pierdut in scurta vreme intereseul pentru cruciade. Luptele aveau sa mai continue in Spania si in Marea Mediterana, impotriva paganilor din Europa de Nord, dar Occidentul nu a mai lansat alte expeditii militare de amploare dupa aceasta infrangere.

Vezi si Urmarile bataliei de la Hidaspes

Anglia si Franta au reluat dupa putina vreme luptele lor. Tara Romaneasca a continuat lupta antiotomana, reusind sa opreasca expeditia turcilor de anul urmator, ca si pe cea din 1400. Infrangerea sultanului Baiazid de catre Timur Lenk (Tamerlan) la Ankara in vara anului 1402 a deschis o perioada de anarhie in timpul careia Mircea cel Batran a preluat initiativa si a organizat impreuna cu ungurii o campanie antiotomana.

Vezi si Urmarile bataliei din Codrii Cosminului

O data cu restabilirea conducerii centralizate in Imperiul Otoman, ofensiva lor in Europa a fost reluata. Ungurii si polonezii au fost infranti in 1444 la Varna, iar in 1453 otomanii au cucerit Constantinopolul, iar in 1460 intreaga Moree, punand astfel capat rezistentei grecilor in Balcani. In fata sirului de victorii otomane, occidentul nu a mai opus o alta miscare de amploarea cruciadelor pana in timpul Renasterii.

Adauga un comentariu