Secretele istoriei

Urmarile domniei lui Kubilai han

Publicat: 04 ian. 2015
3

Kubilai han a fost un mare han mongol care a domnit intre anii (1215-1294). El a fost unul din nepotii intemeietorului Imperiului mongol Ginghis Han. Kubilai han era fratele hanului Möngke. A fost pana in 1271 imparatul Chinei. Este considerat a fi fost unul dintre cei mai importanti conducatori mongoli din dinastia Yuan.

Vezi si Hoarda de Aur – Organizarea interna

Kublai han a murit la 18 februarie 1294 in Pekin. Numai printii descendenti ai lui (dinastia Yuan) aveau sansa de a fi alesi urmasi pe tron. Urmasii sai au cautat sa-i continue politica, punand accentul pe administrarea Chinei. In pofida unor conflicte intre mongoli si chinezi, ordinea a putut fi mentinuta in timpul regnului nepotilor lui Kubilai, hanii „Külük” (1281-1311) si „Kosila” (1300-1329), care a domnit numai 6 luni, fiind inlaturat de un alt han mongol.

Vezi si Controverse istorice: Tatari sau mongoli?

Scindarea definitiva in 4 parti a Imperiului mongol: Hoarda de Aur, Imperiul yuan (China), Hanatul Ilk (Persia) si Hanatul Ceagatai sau Geagatai (Uzbekistan, Kirgizstan si Afghanistanul de nord); este desavarsita dupa moartea lui Kubilai. In secolul XIV, dupa o perioada de catastrofe naturale si o politica economica gresita, mongolii au fost alungati din Pekin, dinastiei mongole Yuan urmandu-i la putere de dinastia chineza Ming. Mongolii s-au retras in stepele din nord, unde au infiintat Hanatul Yuan de miazanoapte, cu capitala la Karakorum. Aceasta capitala a fost distrusa de dinastia Ming in 1388.
Adauga un comentariu