Secretele istoriei

Urmasii crestinati ai lui Zamolxe

Publicat: 08 ian. 2015
3

Iata cum apar descrisi in scrierile autorului englez Lewis Burckardt (1816) „slujitorii de pe tarmurile Marii Negre” care locuiau in Sinai: „Ei marturisesc in chip unanim pogorarea lor din slujitori crestini de unde si-i numesc ceilalti beduini – fiii crestinilor (…) Sunt o rasa muncitoare si robusta, iar fetele lor au o faima de superioara frumusete asupra tuturor beduinilor.” Un alt scriitor arata: „Tribul de beduini numit Gebalia, provenit din Dacia, se remarca prin vrednicie si pricepere; multi sunt meseriasi; de asemenea, toti copiii acestui trib stiu sa citeasca si sa scrie. Membrii tribului ajuta si indruma pe ceilalti beduini in lucrarile agricole si in mestesuguri”.

Vezi si Herodot despre Zamolxis, zeul dacilor

Din cauza presiunii exercitate de catre arabi, cu timpul, valahii crestini din Sinai, incep sa preia obiceiurile si religia musulmana. Totusi, timpul a demonstrat ca pentru multe secole, credinta crestina a acestora s-a transmis mai departe. Actualii urmasi, prin traditia orala transmisa de inaintasi, isi aduc aminte ca stramosii lor, fosti crestini, au avut o alta conduita decat ceilalti traitori (beduini) ai locurilor, de care nu s-au rupt total, in ciuda vremurilor nu totdeauna favorabile.

Vezi si Pestera Polovragi si blestemul lui Zamolxis

Calugarii au notat in manuscrisele manastirii ca ei prezinta un tip antropologic diferit de ceilalti beduini din peninsula si au in dialectul lor „cuvinte de origine necunoscuta”. Este interesant de remarcat si ca in faimoasa biblioteca a manastirii – a doua ca marime si valoare, dupa cea de la Vatican – se afla pana astazi portretul domnitorului valah Constantin Brancoveanu, impreuna cu splendide manuscrise si obiecte de cult valoroase; tot aici au fost descoperite manuscrisele in slavona si greaca ale „Invataturilor lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”. Astazi, valahii sinaiti cunosc legenda originii lor, care a devenit o traditie orala si isi duc traiul secular in preajma Manastirii Sfantei Ecaterina, fiind foarte atasati de pamantul lor.

Exista un obicei stravechi, foarte asemanator celui din satele romanesti, prin care monahii Manastirii Sfanta Ecaterina ofera in fiecare dimineata ratii gratuite de paine nedospita beduinilor Gebalia care vietuiesc in preajma locasului sfant…

Adauga un comentariu