Religie

Urmeaza MARE SARBATOARE pentru romani

Publicat: 03 oct. 2019

Au inceput deja pregatirile pentru Sfanta Parascheva, la Iasi. Sarbatoarea are loc pe 14 octombrie, iar anul acesta pica intr-o zi de luni. Credinciosii au inceput deja sa isi planifice toate detaliile legate de unul din cele mai mari pelerinaje din Romania, daca nu cel mai mare. An de an la Iasi se strang zeci de mii de romani pentru a pupa moastele Sfintei Parascheva.

Sfanta Parascheva, sarbatorita pe 14 octombrie cu mare fast, la Iasi
Pelerinajul va incepe pe 11 octombrie si se va incheia pe 15. In tot acest timp, crestinii vor putea participa la procesiunile speciale organizate de Mitropolia Moldovei si vor avea timp suficient sa atinga si sa sarute sfintele moaste. Anul asta, in plus fata de cel anterior, la Iasi au fost aduse si mana dreapta a Sfantului Ierarh Spiridon, cunoscut drept Sfantul Calator.

Primii pelerini vor fi primiti la baldachinul de la Mitropolia Iasi vineri, 11 octombrie, in jurul orei 06:00 dimineata. In aceasta zi, baldachinul unde vor fi puse moastele Sfintei Parascheva va fi impodobit cu flori. Moastele vor fi scoase pe bratele soborului de preoti si purtate pe strazile orasului, acesta fiind punctul culminant si cel mai emotionant al procesiunii de la Iasi.

Vor fi amplasate ecrane in Iasi
Finalul procesiunii se va incheia luni, 14 octombrie, vor lua cuvantul pe scena si se vor adresa enoriasilor Inalt Preasfintitul Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de numerosi preoti si inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. La aceasta slujba speciala au participat aproximativ 20.000 de oameni, iar numarul acestora s-ar putea dubla in acest an. Tocmai de aceea, Mitropolia Moldovei a anuntat ca va amplasa mai multe ecrane in oras pentru ca nimeni sa nu piarda momentele esentiale ale ceremoniilor religioase.

„Moastele Sfantului Ierarh Spiridon vor veni cel mai probabil sambata seara, nu stim ora precisa. Exista varianta ca ele sa ajunga inainte de procesiunea Calea Sfintilor, dar vom vedea daca se va implini acest lucru. Anul acesta vor fi si mai multi credinciosi la Calea Sfintilor, daca si vremea va permite”, a declarat Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei.loading...

Adauga un comentariu