Eveniment-Social

Urmează o perioadă esențială pentru mii de elevi și părinți! Cu ce medii s-ar putea intra, după Admiterea 2021, în licee din Iași la clasa a IX-a

Publicat: 17 mai 2021
Candidați la afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională 2020
După aproximativ un an și jumătate de la începerea pandemiei de COVID-19 și reluarea cursurilor (în mare parte față în față), urmează o perioadă esențială pentru mii de elevi și părinți din Iași! Aceasta este legată de Admiterea 2021 în clasa a IX-a și repartizarea computerizată a candidaților la liceu. Așa cum au anunțat oficialii Ministerului Educației și Cercetării, toate calendarele legate de aceste momente au fost decalate. Inclusiv susținerea Evaluării Naționale 2021 se va derula la o altă dată decât cea stabilită oficial, respectiv pe 22 iunie cu proba la Limba și literatura română și 24 iunie la disciplina Matematică

La aproximativ un an și jumătate de la începerea pandemiei de COVID-19 și reluarea cursurilor (în mare parte față în față), urmează o perioadă esențială pentru mii de elevi și părinți din Iași! Este vorba despre Admiterea 2021 în clasa a IX-a și repartizarea computerizată a candidaților la liceu. Având în vedere decalajul dintre zona urbană și rurală, activitatea didactică derulată o bună perioadă de timp în sistem on-line, și mediile de admitere în clasa a IX-a, la nivel de licee din orașul și județul Iași, ar putea scădea

După un nou an școlar derulat în plină pandemiei de COVID-19 și reluarea cursurilor (față în față), urmează o perioadă esențială pentru mii de elevi și părinți din Iași! Aceasta este legată de Admiterea 20201 în clasa a IX-a și repartizarea computerizată a candidaților la liceu. Așa cum au anunțat oficialii Ministerului Educației și Cercetării (MEC), toate calendarele legate de aceste momente au fost decalate. Inclusiv susținerea Evaluării Naționale (EN) se va derula la o altă dată decât cea stabilită oficial.

Dincolo de toate acestea, și în acest context, interesul crescut este legat de mediile care vor fi la intrarea în clasa a IX-a. Ca în fiecare an, la unitățile de elită vor fi cele mai mari note. Cu toate acestea, față de anii trecuți, este posibil ca acestea să fie mai mici având în vedere faptul că predarea și evaluarea copiilor s-a făcut on-line. Susținerea Evaluării Naționale 2021 se va derula la o altă dată decât cea stabilită oficial, respectiv pe 22 iunie cu proba la Limba și literatura română și 24 iunie la disciplina Matematică.

Care au fost ultimele medii de intrare la marile colegii și licee din Iași

Dincolo de toate acestea, și în acest context, un aspect important este reprezentat de mediile care vor fi la intrarea în clasa a IX-a. Spre exemplu, după derularea EN din 2019, ultimele medii avute de elevi la acest test la colegiile și liceele de elită din Iași (când nu era pandemie) au fost: Colegiul „Național” – 9.47, „Costache Negruzzi” – 9.10, „Emil Racoviță” – 9.58, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” – 8.78″, Liceul „Dimitrie Cantemir” – 8.32, Colegiul Național „Mihai Eminescu” – 8.71 sau Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” – 8.03. Aici, după repartizarea computerizată, ultimele medii de intrare au crescut cu până la zece sutimi.

Pe de altă parte, în anul 2018, la Colegiul „Național”, ultima medie de intrare la specializarea Matematică-Informatică a fost de 9.69, iar la Științe ale Naturii – 9.56. La Colegiul Național „Emil Racoviță”, specializarea Matematică-Informatică – ultima medie de intrare a fost 9.55, la Colegiul „Costache Negruzzi”, la aceeași specializare – 9.50. Având în vedere aceste repere, este foarte probabil ca anul acesta să fie o scădere cu până la jumătate de punct având în vedere bulversarea anului educațional și faptul că elevii au fost nevoiți să învețe de acasă în mare parte din semestrul al II-lea a anului școlar în curs.

Ultima medie de intrare va scădea. Vor fi admiși sute de candidați și cu note de 3 sau 4

Desigur, realitatea va fi și mai dură la unitățile de învățământ unde, de obicei, în anii trecuți, ultimele medii de intrare erau chiar de 2.23, 2.67 sau 2.90. Acestea sunt din rândul colegiilor și liceelor tehnice sau foste industriale. Mare parte din cei care alegeau să studieze aici proveneau din mediul rural. Ori, procesul de predare și evaluare în regim on-line a avut cel mai mult de suferit, uneori fiind aproape inexistent, tocmai pe acest palier. Inclusiv profesorii ieșeni au arătat că le-a fost greu să păstreze legătura cu aceștia în condițiile în care cei mai mulți nu au avut acces la Internet.

Medii de intrare de la 2.23 și până la 4.89

Pentru o mai bună edificare, raportat la datele de acum doi ani, 2.23 a fost ultima medie de intrare la specializarea Mecanică de la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din orașul Târgu Frumos; 2.67 la specializarea Electric de la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din municipiul Iași; Colegiul Tehnic „Ion Holban” cu 2.90 la profilul Economic; 3.00 la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași, la specializarea Producție media; specializarea Mecanică de la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din orașul Pașcani, cu 3.06; la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Iași, specializarea Electric, cu 3.21 sau Liceul Tehnologic Vlădeni, cu 3.24, la specializarea Electronică automatizări. Dramatic este că inclusiv la specializarea Științe ale Naturii s-a intrat cu ultima medie de 4.89 la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din localitatea Răducăneni.

De asemenea, liceele cu medii mici de admitere au fost: Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, specializarea Turism și alimentație, având ultima medie de 3.52; Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din localitatea Miroslava, Industrie alimentară, având o medie de 3.38. și aici, la un calcul simplu care va duce la o scădere a rezultatelor candidaților la EN 2021 cu aproximativ jumătate de punct, e posibil să apară și medii de intrare de 2.

Adauga un comentariu