Diverse

Urocultura. De ce este importanta si cand este necesar sa faceti acest test

Publicat: 06 aug. 2019
25

Urocultura este un test care poate detecta bacteriile din urina ta. Acest test poate gasi si identifica germenii care provoaca o infectie a tractului urinar (ITU). Bacteriile, care provoaca de obicei ITU, pot intra in tractul urinar prin uretra. In mediul tractului urinar, aceste bacterii se pot dezvolta rapid, dand nastere astfel unei infectii.

Pentru cine este acest test? Culturile urinare pot identifica microorganismele, in mod obisnuit bacteriile, care determina o infectie urinara. Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Acest lucru se datoreaza faptului ca uretra unei femei este mai scurta si mult mai aproape de anus. Prin urmare, este mult mai usor pentru bacteriile din intestine sa-si gaseasca drum in tractul urinar. Bacteriile urca in vezica, uretere si rinichi, unde dau nastere infectiilor.

Cele mai frecvente simptome ale unei ITU sunt: durere si disconfort, de obicei in zona lombara si  abdominala, durere la urinare, febra, dorinta de a urina frecvent, dificultate in fluxul de urina. Daca aveti o ITU, urina dvs. poate aparea tulbure sau poate lua o nuanta roz sau coral, daca exista urme de sange. Chiar daca s-ar putea sa simtiti o nevoie constanta de a urina, este posibil sa aveti dificultati in a urina – doar o cantitate mica de urina va parasi vezica. In cazurile in care infectia devine din ce in ce mai grava, este posibil sa prezentati frisoane sau varsaturi.

Cum se colecteaza urina pentru urocultura. Cea mai obisnuita metoda de colectare a urinei este folosirea urocultorului in cazul adultilor si copiilor, iar in cazul bebelusilor a unei pungi sterile. Inainte de a strange urina trebuie va spalati foarte bine pe maini si apoi sa va spalati organele intime, pe care apoi le veti sterge prin tamponare cu fese de tifon sterile. Din prima urina de dimineata veti urina o cantitate mica in toaleta si, fara sa opriti fluxul veti colecta in recipient urina din jetul mijlociu. Recipientul se deschide doar in momentul recoltarii probei si se va evita atingerea in interior sau de zona intima. Dupa recoltare, proba poate fi pastrata la temperatura camerei (18-25°C) si va fi dusa la laborator in cel mult 2 ore. In cazul in care nu puteti ajunge in acest interval la un laborator de analize, puteti pastra recipientul in frigider (4°C) pentru maxim 24 ore.

Rezultatele testului. Esantionul este examinat la microscop. Daca urina dvs. prezinta semne de bacterii sau alte organisme, veti primi un rezultat pozitiv. Daca apar putine bacterii sau organisme, veti primi un rezultat negativ. Persoana care analizeaza proba poate stabili, de asemenea, ce organisme provoaca infectia, fie prin vedere, fie printr-un test suplimentar. Rezultatele unei uroculturi sunt de obicei gata in doua-trei zile. Daca rezultatul dvs. este pozitiv, medicul va poate prescrie un antibiotic pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor daunatoare. Uneori pot exista mai multe tipuri de bacterii, sau o prezenta bacteriana foarte mica, in esantionul dumneavoastra. In aceste cazuri, poate fi necesar sa faceti din nou testul. Majoritatea infectiilor urinare sunt cauzate de E. coli, care se gasesc adesea in scaunul tau. Staphylococcus si Proteus sunt alte doua soiuri de bacterii care pot provoca ITU. Uneori, o infectie a tractului urinar este cauzata de ciuperca Candida, iar ocazional, poate fi declansata de o infectie cu transmitere sexuala.

Adauga un comentariu