Magazin

Ursul Panda are origini europene?

Publicat: 15 mai 2012
1

Un stramos preistoric al ursului panda gigantic a fost descoperit in Spania, arata un nou studiu, care sugereaza ca frumosul ursulet din China ar putea fi originar din Europa.

Agriarctos beatrix a trait acum 11 milioane de ani in padurile umede ale teritoriului ocupat in prezent de Spania, potrivit cercetatorilor care au descoperit recent dintii fosilizati ai animalului in apropierea orasului Zaragoza.

Dintii le-au oferit paleontologilor o multime de informatii despre specie, potrivit liderului studiului Juan Abella, paleontolog la Museo Nacional de Ciencias Naturales din Madrid, Spania.

„De exemplu, toti dintii de ursi au anumite caracteristici care ne spun ca sunt ursi. La fel se intampla si cu cainii, pisicile, caprioarele sau alte verterbrate”, spune Abella.

Dupa ce au analizat dintii fosilizati, cercetatorii au ajuns la concluzia ca apartin familiei ursului, mai precis, subfamiliei panda gigantic. Iar asemanarea este izbitoare – Abella si colegii sai spun ca ursul avea celebrul model alb-negru al panda. Animalul era insa destul de mic: avea circa 60 kg, fiind mult mai mic decat cele mai pitice specii de ursi moderni, precum ursul soarelui, asa ca, probabil, nu era unul din marii pradatori ai Europei preistorice.

Precum panda gigantic si ursii mici, specia s-ar fi catarat in copaci pentru a scapa de marii pradatori de pe atunci, precum ursul-caine (disparut, un carnivor asemanator cainelui) sau felinele cu dinti-sabie, Barbourofelidae.

In plus, A. beatrix este cea mai veche specie cunoscuta din subfamilia Ailuripodinae, care include panda gigantic. „Prin urmare, originea acestui grup nu este in China, unde traieste panda gigantic, dar in zonele calde si umede din sud-vestul Europei”, spune Abella.

Blaine Schubert, paleontolog la East Tennessee State University, care a studiat ursii preistorici, spune ca acest lucru este pur si simplu o speculatie. „Noul studiu nu arata ca aceasta este dovada ca ursii panda sunt originari din Europa”, spune Schubert.

Daca stramosii panda sunt, totusi, acesti ursi europeni, cum au ajuns ei tocmai pana in China?  Au migrat, spune Abella, precizand ca ursii se pot raspandi usor daca mediul le este favorabil.

Cercetatorii nu stiu daca A. beatrix a ajuns in China, intrucat nu au descoperit, pana acum, fosile in afara Spaniei. Abella spera sa descopere un schelet de A. beatrix, care va dezvalui mai multe despre viata ursului.

Sursa: rtv.net





Adauga un comentariu