International

Ursula von der Leyen a făcut anunțul: UE va face public al patrulea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei

Publicat: 11 mart. 2022
Ursula von der Leyen a făcut anunțul UE va face public al patrulea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei
Președintele Comisiei Europene consideră că războiul cu Ucraina a afectat mediul de securitate în Europa

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris războiul din Ucraina drept „un atac odios” al Rusiei, subliniind că Ucraina face parte din familia europeană.

Von der Leyen a anunțat că UE va face public un al patrulea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei. În urma războiului declanşat de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană îşi propune să renunţe la dependenţa de gazul rusesc până în 2027 şi investiţii strategice în dezvoltarea de noi facilităţi de producţie a energiei.

„Ucraina face parte din familia europeană. Agresiunea lui Putin asupra Ucrainei este o agresiune asupra tuturor principiilor pe care le împărtăşim, este un atac la adresa democraţiilor, a suveranităţii statelor, asupra libertăţii unui popor de a-şi alege destinul şi de a-şi construi viitorul. Modul în care răspundem astăzi odiosului atac al Rusiei asupra Ucrainei va determina atât viitorul Ucrainei, cât şi pe cel al Uniunii noastre şi chiar al continentului european. Să rămânem, aşadar, fideli principiilor care au ghidat până acum apărarea noastră comună: responsabilitatea, unitatea, solidaritatea şi determinarea”, a declarat Ursula Von der Leyen vineri după amiază, la finalul reuniunii informale a liderilor statelor UE care a avut loc la Versailles.

Președintele Comisiei Europene consideră că războiul cu Ucraina a afectat mediul de securitate în Europa

Von der Leyen mai spune că „războiul lui Putin a alterat fundamental” mediul de securitate în Europa.

„Pentru a apăra Europa, vom avea nevoie de forţe diferite şi capabilităţi diferite. Va fi nevoie de investiţii suplimentare semnificative în apărare în Europa şi salut faptul că unii lideri au anunţat paşi ambiţioşi privind creşterea securităţii”, a adăugat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei europene.

Ursula von der Leyen, despre cooperarea forțelor de securitate europene

Von der Leyen a subliniat importanţa interoperabilităţii forţelor de securitate europene, dar şi coordonarea alături de NATO.

Potrivit acesteia, liderii europeni au discutat despre asigurarea resurselor energetice pentru consumatorii europeni, iar pe termen mediu se ia în considerare renunţarea la dependenţa de gazul rusesc, prin diversificarea surselor de aprovizionare şi investiţii masive în noi surse de energie regenerabilă, pe care preşedinta CE le cataloghează drept „investiţii strategice în securitatea şi independenţa” Uniunii Europene.

„Până la mijlocul lunii mai vom veni cu o propunere privind stoparea dependenţei noastre de gazul şi petrolul rusesc până în 2027, bazându-ne pe resursele naţionale ale fiecărei ţări. Dar vedem şi că preţurile la energie cresc. Până la mijlocul lui mai, Comisia va prezenta opţiuni privind optimizarea pieţelor de energie pentru a sprijini mai bine tranziţia la energia verde. Însă consumatorii şi mediul de afaceri au nevoie de sprijin acum şi de aceea săptămâna aceasta Comisia a venit cu un ghid privind reglementarea preţurilor în aceste circumstanţe excepţionale”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Se lucrează la un plan de energie pentru iarna următoare

Ursula von der Leyen a transmis că oficialii europeni lucrează deja la un plan cu privire la sursele de energie pentru iarna viitoare. În acest sens, se are în vedere asigurarea de stocuri astfel încât depozitele de gaz subterane ale Uniunii Europene să fie umplute până la 90% – cel puțin – din capacitatea lor până la data de 1 octombrie a fiecărui an.

La Versailles s-a discutat de asemenea despre preţul alimentelor şi despre siguranţa alimentară la nivel global. Preşedintele Comisiei Europene a amintit și de cele trei valuri succesive de sancţiuni impuse se UE Rusiei după invazia din Ucraina.

„Vom ieşi cu un al patrulea pachet de sancţiuni. Aceste sancţiuni vor izola şi mai mult Rusia de sistemul economic global, crescând şi mai mult costurile invaziei lui Putin în Ucraina”, a mai anunţat Ursula Von der Leyen.

Ea a mulţumit ţărilor europene şi în mod deosebit Poloniei, României, Ungariei, Slovaciei şi Republicii Moldova pentru implicarea în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina.
Adauga un comentariu