National

USR a pregătit un proiect de lege pentru instituirea unei ”turnătorii” mascate! Avertizorii ar putea fi angajaţi şi la privat şi la stat

Publicat: 07 dec. 2021
Stelian Ion a inițiat un proiect de lege destul de controversat

USR a depus un proiect de lege destul de controversat în care se prevede instituirea „avertizorilor” atât la instituţiile de stat cât și la privat. Stelian Ion, fostul ministru al Justiției este cel care a iniţiat proiectul de lege care a fost semnat de 39 de parlamentari USR și un parlamentar de la PNL.

Proiectul de lege prevede condiţiile în care un angajat poate deveni avertizor de integritate şi seamănă destul de mult, în concepţie, cu practicile de dinainte de 89.

USR a pregătit un proiect de lege care prevede instituirea unei ” turnatorii” în cadrul firmelor de stat şi private

„Avertizorii” de la serviciu ar urma să raporteze încălcările legii sau situațiile susceptibile că se va săvârși încălcarea legii. Legea iniţiată de USR aduce mai mult a instituirea unor turnătorii în cadrul firmelor de stat dar şi în cele private. În categoria acestor persoane intră următoarele categorii, prevăzute în proiectul de lege al USR:

persoanele care au stătut de lucrător sau persoanele numite într-o funcție publică
persoanele care desfășoară o activitate independentă
acționarii și persoanele care fac parte din organul de administrare, de conducere sau de supraveghere al unei întreprinderi, inclusiv membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, precum și voluntarii și stagiarii remunerați sau neremunerați
orice persoană care lucrează sub supravegherea sau conducerea persoanei fizice sau juridice cu care s-a încheiat contractul, a subcontractanților și a furnizorilor acestora, se precizează în proiect.

Rapoartele vor fi trimise la Agenţia Naţională de Integritate pentru analiză.

Stelian Ion este iniţiatorul legii

Inițiatorul șef al acestui proiect este fostul ministru al Justiției, Stelian Ion. Alături de el, inițiativa este semnată și de Silviu Dehelean și Oana Murariu, dar și de liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache. Alți 36 de deputați USR au semn at inițiativa, printre aceștia fiind și Dan Bârnă, Iulian Bulai, Cătălin Drulă sau Mihai Polițeanu.

De altfel, Stelian Ion este o figură destul de controversată. Fostul ministru al Justiţiei a fost avocatul lui Radu Mazăre şi chiar a obţinut o locuinţă ANL pentru că figura ca fiind persoană cu handicap.

Stelian Ion a reușit contraperformanța de a fi cel mai mic profitor al regimului Mazăre-Făgădău, susține dezvăluri.ro. Acesta a fost avocatul lui Radu Mazăre și se pare, conform jurnaliștilor, a obținut în mod controversat o garsonieră.

“Ani de muncă în sprijinul lui Mazăre i-au adus o garsonieră în cartierul Poarta 6, și aceea atribuită în condiții frauduloase. De la RAEDPP a primit în lucru mai multe dosare decât pot munci în mod real o întreagă echipă de avocați, dar suma încasată pentru ele a fost una modică.

Pe de altă parte, ministrul Justitiei a participat la lucrările Secţiei pentru judecători a CSM. Asta in conditiile in care predecesorii săi au evitat să dea un semn de politizare când a fost vorba despre concursuri de profesie.

 
Adauga un comentariu