Sanatate

Usturime la urinare: Crae sunt cauzele și cum tratezi infecțiile urinare

Publicat: 21 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Usturime la urinare Crae sunt cauzele și cum tratezi infecțiile urinare
Infecțiile urinare afectează de cele mai multe ori femeile, dar poate fi întâlnită și la bărbați.

Usturimea la urinare sau durerea la urinare, denumită medical disurie este caracterizată de senzaţii de usturime, mâncărime, arsură în timpul urinării, semnalând apariţia unei infecţii a tractului urinar inferior. Infecțiile care produc această usturime la urinare pot fi la uretră, uretere, rinichi sau vezica urinară.

Infecțiile urinare afectează de cele mai multe ori femeile, dar poate fi întâlnită și la bărbați. Infecțiile urinare este des întâlnită și afectează aproximativ 50-60% dintre femeile adulte cel puțin o dată de-a lungul vieții.

Infecția urinară este mai frecventă la femei din cauza lungimii mai mici a uretrei, care favorizează apariția și înmulțirea bacteriilor. În plus, anusul este situat în apropierea aparatul urinar, iar bacteriile din jurul anusului pot fi transmise cu usurință către uretră.

De obicei, bacteria care duce la apariția infecțiilor urinare este Escherichia coli, cunoscută ca E.coli. În cele mai multe cazuri, infecția afectează partea de jos a sistemului urinar, adică vezica și uretra. Netratate la timp, infecțiile pot ajunge la rinichi și pot provoca pielonefrite.

femeie care acuză usturime la urinare

Usturime la urinare: Care sunt cauzele

Răspândirea bacteriilor poate avea numeroase cauze, printre care unele metode contraceptive, un sistem imunitar slăbit, igiena necorespunzătoare a zonei genitale sau spălăturile vaginale.

Purtarea de lenjerie intimă din materiale sintetice, pantalonii mulați sau costumele de baie care se usucă greu pot fi o altă cauză a răspândirii bacteriilor și apariția infecțiilor urinare care se manifestă prin dureri la urinare.

De asemenea, alte cauze ale răspândirii bacteriilro sunt folosirea toaletelor publice neigienizate, purtarea de catetere în cazul persoanelor spitalizate, abuzul de antibiotic, unele boli cornice, deficitul de vitaminele A, C, E, dar și un nivel redus al unor minerale precum zinc, fier, seleniu sau magneziu  sau apariția menopauzei și premenopauzei.

femeie care acuză usturime la urinare

Tratamente și măsuri de prevenire pentru usturimea la urinare

Usturimea la urinare din cauza unei infecții bacteriene se ameliorează sau chiar dispare după ce pacienţii încep administrarea tratamentului. În cazul cistitei interstițiale, poate fi mai dificil de tratat usturimea la urinare. Rezultatele tratamentului pot apărea mai lent. În plus, în unele cazuri este necesar ca medicamentele să fie administrate și 4 luni pentru ca pacientul să observe îmbunătăţiri.

O persoană poate urma tratament timp de până la 12 săptămâni dacă are prostatită bacteriană cronică. Alte posibile tratamente pentru prostatită includ antiinflamatoare, masaj prostatic, băi calde și medicamente alfa-blocante, care relaxează mușchii din jurul prostatei. În plus, medicii recomandă consumul de lichide şi odihna.

femeie care acuză usturime la urinare

Usturimea la urinare poate fi prevenită prin evitarea detergenţilor şi articolelor de toaletă parfumate care ar putea cauza iritaţii, folosirea prezervativelor în timpul actului sexual sau modificarea dietei şi evitarea băuturilor care pot irita vezica urinară, precum băuturile acidulate, cofeina şi alcoolul.

Prevenirea infecțiilor urinare este igiena locală și consumul de lichide. Apa ajută la diluarea urinei și crește frecvența urinării. Astfel, bacteriile sunt eliminate mai repede din tractul urinar.

Medicii recomandă urinarea imediată după contactul sexual, pentru a preveni migrarea bacteriilor către tractul urinar, evitarea produsele de îngrijire intimă care pot afecta uretra, evitarea folosirii diafragmei ca metoda contraceptiva sau a prezervativelor nelubrifiate ori tratate cu spermicid, schimbarea tamponului de cel puțin două ori pe zi pe durata menstruației și urinarea cât mai deasă.

femeie care acuză usturime la urinare

Adauga un comentariu