Securitate

Utilizatorii de Mac, tinta unui antivirus fals

Publicat: 26 mai 2011

Imediat dupa moartea lui Osama bin Laden, utilizatorii de PC-uri au fost „atacati” de o serie virusi ascunsi in spatele anumitor aplicatii ce se gasesc la anumite link-uri. Nici cei care folosesc sistemele MacIntosh nu au fost scutiti de asa ceva.

O serie de astfel de link-uri era „rezervata” utilizatorilor de Mac, care isi puteau infecta computerele cu unul dintre cele doua programe antivirus false: „Best Mac Antivirus” si „MACDefender„, avetizeaza cei de la Kaspersky Labs.

Iata cum procedau infractorii cibernetici: influentau afisarea rezultatelor din cautarile Google cu ajutorul metodei blackhat SEO, astfel incat cei care doreau sa vizioneze anumite imagini cu bin Laden erau redirectionati spre site-uri suspecte, care distribuiau malware pentru Windows si Mac.

„Initial nu cunosteam exact numarul de website-uri false care raspandeau malware pentru Mac, dar in urma recentelor cercetari pe care le-am desfasurat, am fost surprinsi sa vedem ca acestea sunt de ordinul miilor”, spune Stefan Tanase, Senior Regional Researcher Kaspersky Lab.

„Redirectionarea pleaca din rezultatele afisate de Google, continuand cu un exploit pentru platforma Java care, daca este executat cu succes, va descarca in computer un fisier care aparent este un joc video. La accesarea acestui fisier, utilizatorii de Mac vor vedea afisata o fereastra care imita interfata de Finder din Mac OS X, avertizandu-i ca au sistemul infectat”, completeaza Tanase.

Nu stergeti tot!

In acelasi timp, pe ecran apare un mesaj care ii indeamna pe utilizatori sa apese „Remove all” pentru a dezinfecta computerul. Daca actiunea aceasta este executata, in sistem este descarcata arhiva programului antivirus fals.

Metoda folosita de infractorii cibernetici in acest caz este ingineria sociala, determinandu-i pe utilizatori sa dea click pentru a descarca programul respectiv, insa acestia pot schimba modalitatea de infectare, lansand direct un exploit.

In plus, utilizatorilor le este recomandat sa-si actualizeze periodic sistemul de operare cu ultimele update-uri lansate de Apple si sa fie la zi cu cele mai noi update-uri pentru platformele Java si Flash.loading...

Adauga un comentariu