Actualitate

„Va fi ca dupa 11 septembrie, in SUA”. Ce spun analistii despre atentatele de la Paris

Publicat: 14 nov. 2015
1
„Acest atentat nu este surprinzator in Franta, iar Franta a fost o tinta predilecta!” – aceasta este teoria pe care o avanseaza specialistii in securitate despre cel mai sangeros atac terorist care a lovit Parisul.
Dupa Charlie Habdo, sangele curge din nou pe strazile capitalei franceze, iar atentatele fara precedent au semanat teroare.
Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: „Ce s-a intamplat in noaptea aceasta la Paris cred ca va avea consecinte ca dupa 11 septembrie, in SUA. La nivel de consecinte vor fi nu doar in Franta, aproape restructrurarea politicii interne a Frantei si nu doar la nivelul continentului european, dar vor absorbi consecinte la nivel strategic global.”
Analistii sustin ca explicatia pentru ce s-a intamplat la Paris este legata de faptul ca Franta este una dintre principalele tari care militeaza deschis pentru implicarea armatei in lupta impotriva Statului Islamic, informeaza stirileprotv.ro.

Vezi si ATENTATE TERORISTE in CAPITALA FRANTEI! Cel putin 140 de morti. 

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: „Sa nu uitam ca acest eveniment se intampla cu vreo 4-5 zile inainte ca Franta sa-si trimita unicul port avion in Golful Persic pentru a se implica in lupta impotriva Statului Islamic. Franta a fost de fiecare data vazuta ca un varf de lance in aceasta batalie impotriva Statului Islamic. Acest atentat nu este surprinzator in Franta. Franta a fost o tinta predilecta.”
Expertii in securitate sustin ca, intr-un asemenea moment istoric, am putea asista la infiintarea unei coalitii politice la nivel mondial.
Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: „Consecintele geopolitice si geostrategice vor fi foarte semnificative: implicarea Frantei, a europenilor si SUA vor fi de alta natura, dupa eveniment. Mai puneti si relatia cu Federatia Rusa si veti vedea o lume occidentala unita pentru luptei impotriva terorismului, asa cum nu a mai fost de la 11 septembrie!”
Important de stabilit este si cine a coordonat atentatele.
Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: „Daca atentatele au fost comise de musulmani din Franta, care din proprie initiativa au declansat asemena tipuri de opratiuni sau daca aceasta operatiune are o cooronare in afara Frantei… Un atentat cu mana de lucru din Franta, dar, de fapt, cu coordonare de afara, din zona Statului Islamic, iar centrul de comanda nu se afla in Franta. In functie de aceasta intrebare, sigur ca strategiile vor fi diferite.”
Adauga un comentariu