Eveniment-Social

Va fi interzisa cresterea animalelor domestice in oras

Publicat: 14 aug. 2007

• Primaria ieseana vrea sa interzica cresterea animalelor mari din speciile cabaline, bovine, ovine, caprine si porcine in intravilanul municipiului • Proiectul va impune masuri speciale si pentru cresterea iepurilor de casa, pasarilor de curte, nutriilor, nurcilor si vulpilor

Municipalitatea doreste sa interzica cresterea animalelor mari din speciile cabaline, bovine, ovine, caprine si porcine in intravilanul municipiului Iasi. De la prevederile acestei hotarari vor fi exceptate animalele crescute in bazele hipice, in spatiile amenajate din cadrul universitatilor de agronomie, precum si cele din refugii sau adaposturi infiintate in conformitate cu prevederile legii privind protectia animalelor. In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari, detinatorii animalelor amintite au obligatia de a le instraina sau, in cazul animalelor destinate consumului alimentar, de a le sacrifica. „In ultima perioada, pe raza municipiului Iasi se intalnesc tot mai multe cazuri de animale abandonate sau lasate libere, care nu sunt ingrijite si carora nu li se asigura conditiile minime privind adapostirea, hranirea si ingrijirea. De asemenea, aceste animale lasate sa circule liber pe domeniul public al municipiului provoaca distrugeri ale spatiilor verzi amenajate, dar pot provoca si accidente rutiere sau pot deveni periculoase pentru cetatenii cu care intra in contact. De aceea, chiar daca este o decizie cam dura, am dori extinderea acestei restrictii pentru tot municipiul. Am trimis mai multe adrese si catre Directia Sanitar Veterinara. Deocamdata nu am primit prea multe semnale de la ei”, a afirmat ieri Ciprian Chirita, seful Directiei Corp Control al Primariei.

Zona interzisa cresterii pasarilor de curte este delimitata de strazile: Soseaua Stefan cel Mare si Sfant – Soseaua Sarariei – Strada Sarariei – Strada Cucu – Strada Eternitate – Strada Ciric – Strada Fantanilor – Strada Vasile Lupu – Bulevardul Chimiei – Bulevardul Tudor Vladimirescu – Strada Bucium – Bulevardul Socola – Bulevardul Poitiers – Soseaua Iasi-Ciurea – Strada Hlincea – Rond CUG – Aleea Tudor Neculai – Strada Arhitect Berindei – Strada Dambovita – Strada Mircea cel Batran – Strada Cerna – Strada Sarmisegetuza – Strada Stramosilor – Soseaua Pacurari – Soseaua Rediu – Varianta Rediu – Strada Popauti – Aleea Cimitirul Evreiesc – Strada Cazarmilor – Strada Fagului – Strada Friederik – Strada George Cosbuc – Strada Podgoriilor – Aleea Mihail Sadoveanu si inclusiv strazile care delimiteaza zona. Cresterea si intretinerea animalelor din speciile: iepuri de casa, nutrii, nurci si vulpi este permisa, exclusiv pentru consumul familial, numai in afara perimetrului mentionat. Sefii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) stiu de acest proiect, ba mai mult, au venit cu o initiativa de a crea un padoc pentru animalele confiscate. „Cu exceptia unei singure conversatii cu reprezentantii primariei, nu s-a mai discutat aceasta problema. Singurul proiect pe care lucram a fost unul din 1994, care este in afara situatiei actuale in domeniul legislatiei europene. Padocul este o initiativa foarte buna, dar va fi doar pentru animalele mari”, a declarat Ionel Bondoc, directorul executiv al DSVSA.loading...

Comentarii
  • f buna hotarare. De exemplu, in centrul Iasului pe str smardan exista o familie de rromi care detin mai multi cai si alte animale, ce traiesc in conditii mizere, si care sunt permanent maltratate.

  • Bravo, buna decizie. Din cite stiu eu, a existat sau,…chiar exista,..daca nu a fost abrogata,…o hotarire a consiliului local,…dar….mai trebuie ca sa existe si organe care sa controleze aplicarea acesteia…inclusiv reprezentanti ai autoritatii care a emis hotarirea.
    Modul cum arata orasul ar trebui sa-i preocupe mai mult pe edili si sa foloseasca pirghiile de care dispun, pentru instaurarea ordinii.
    Din pacate, nimeni dintre acestia nu vede cui apartin animalele care se plimba libere printre blocuri, nu vede cine sunt stapinii ciinilor care fac mizerie printre blocuri, nu atentioneaza parintii ai caror copii nu se supun „legii bunului simt”…macar, daca nu a celei care stabileste pastrarea linistii, …nimeni nu controleaza daca se respecta aceleasi prevederi de care pomeneam mai sus, in legatura cu locatarii care tulbura linistea celorlalti din acelasi bloc.
    Cred ca mai multa implicare a autoritatilor nu strica nici Primariei si unitatilor subordonate acesteia,..nici locuitorilor acestui Iasi pe care ni-l dorim frumos, curat si linistit.

  • nu suntem de acord cum sa nu mai crestem animale din asta traim da mai sunt si tigani rapanosi aia ei abandoneaza cai,dar sunt si oameni care fac treaba cu cai si nui abandoneaza ce e mai bine sa stea cat mai mult adapostul de animale mari

  • ar fi extraordinae m-am saturat de miros si mizerie la oras. sa mearga la sat daca vor animale.nu suntem obligati sa-i inghitim toate mizeriile. astept cu nerabdare legea.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit