Actualitate

Va vine sa credeti? Au amenajat un parc intr-o mlastina! – FOTO

Publicat: 17 aug. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ In localitatea Boureni, comuna Bals, s-au investit 9 miliarde de lei pentru amenajarea unui parc intr-o zona mlastinoasa @ Parcul „Viitorul tineretului” este impanzit de pasari si musteste in permanenta, fara a fi imprejmuit @ Lucrarile, facute din disperarea de a mai justifica niste bani, sunt inutile pentru copiii din localitate, care sunt nevoiti sa se joace tot pe marginea drumului national @ Fabuloasa suma de 9 miliarde de lei a fost completata si cu bani din bugetul local, astfel ca valoarea totala a parcului mlastinos este de 9,15 miliarde de lei

Pe drumul national spre Botosani, prima comuna dupa Targu Frumos este Bals. Nu mult dupa intrarea in comuna, in localitatea Boureni, trecatorii dau nas in nas cu somptuoasa investitie de 9 miliarde de lei, cu finantare nationala. Fabuloasa suma a fost folosita pentru proiectul in care s-a pus la cale amenajarea parcului de joaca si recreere Viitorul tineretului„.

Chiar daca ideea a fost binevenita pentru localnici, investitia s-a dovedit a fi inutila. Parcul este localizat chiar pe un fost helesteu, aflat în prelungirea altor trei iazuri din localitatea Boureni. În mod evident, zona este frecvent inundata, iar banii investiti nu pot fi justificati. Proiectantul general Laya Design SRL nu a putut fi contactat. Proiectul, cu numarul 18 de autorizare de constructie din 31.08.2011, a fost finalizat pe 25.11.2011, iar la momentul actual se afla intr-o stare deplorabila. „Acum 10-15 ani, acolo se afla un stadion si se stia destul de bine ca acea zona este predispusa la inundatii frecvente. Proiectul are o valoare totala de 9,15 miliarde de lei. Desi initial era vorba doar de 9 miliarde de lei, diferenta a fost completata din bugetul local, intrandu-se in banii destinati altui proiect din comuna. Au fost facute investigatii in teren, studiul geotehnic, iar initial trebuia efectuata o ridicatura de cativa centimetri, care sa protejeze parcul de inundatii. Parerea mea este ca fostul primar a facut o investitie inutila. Pe parcursul amenajarii parcului au fost facute o serie de subcontractari care s-au ocupat de finalizarea proiectului. In proiect nu a fost prevazuta imprejmuirea parcului, astfel ca pe langa inundatii am avut si mai multe reclamatii privind animalele care pasc zilnic in parc”, a precizat Constantin Ciubotaru, primarul comunei Bals.

O mlastina

Dupa orice ploaie sau primavara, dupa topirea troienilor, parcul din localitatea Boureni musteste saptamani intregi, iar copiii nu au de ales decat sa se joace tot pe marginea drumului. Desi fostul primar s-a laudat cu ideea de parc occidental de 9 miliarde de lei, locul s-a transformat in imas de pascut animalele. Gastele si caprele sunt singurele  vietuitoare care se mai bucura de balariile crescute nestingherit in parc. „Initial, parcul a fost imprejmuit cu un gard viu care s-a uscat in scut timp. In viitorul apropiat trebuie sa regandim un plan de rezolvare a acestor probleme. Sunt necesare lucrari hidrotehnice destinate desecarii si consolidarii terenului, actiuni pentru care trebuie reinvestiti alti bani. La inceput in parc era si gazon, dar s-a deteriorat datorita starii terenului. Erau multe alte zone in comuna Bals in care se putea face aceasta lucrare, nicidecum intr-un loc in care se stia ca este compromis din start”, a adaugat Ciubotaru.
Starea parcului din Boureni certifica faptul ca este o lucrare facuta din disperarea de a justifica sume de bani colosale. Copiii din localitate au renuntat sa mai vina in parc pentru cateva bancute si leagane, iar singurii care mai troneaza in zona sunt stalpii prevazuti cu panouri solare.

„Nu prea mai vine nimeni in parc, iar unele leagane sunt rupte. Iarba nu a mai fost cosita de ceva timp, iar ziua vecinii isi lasa gastele la pascut in parc. Panourile astea care se incarca de la soare mai functioneaza, noroc ca nu a ajuns apa pana la ele. Cand ploua trebuie sa mergi in parc cu cizme de guma”, a povestit o localnica din Boureni. Fabuloasa investitie pentru parcul „Viitorul tineretului” din comuna Bals putea fi distribuita de fostul primar catre alte prioritati, precum modernizarea scolii sau canalizarea la nivel de comuna. Costurile spectaculoase nu pot fi justificate de achizitiile din parc si nici de lucrarile de amenajare a terenului nepotrivit pentru o astfel de investitie.

Adauga un comentariu