Stiri Turism

Vacanta in Grecia va ajunge incredibil de ieftina dupa intoarcerea la drahma

Publicat: 07 feb. 2012
9

Criza greceasca se indreapta rapid catre cea mai dura rezolvare. Dupa falimentul partial anuntat anul trecut, urmeaza probabil incetarea totala de plati. Procentul datoriilor taiate a crescut de la 20% la 50%, apoi 70% si deja grecii se intreaba daca mai are sens sa plateasca ceva. La inceput era vorba sa fie taiate doar datoriile private, dar acum grecii ameninta sa lase cu buzele umflate chiar Banca Centrala Europeana. Varful de plati este in martie, iar grecii ameninta explicit ca nu il vor onora. Din conturile private au migrat deja 65 de miliarde de euro, pentru a nu ramane in ghearele statului in caz de falimente bancare, nationalizare sau intoarcere la drahma.

Ultima varianta este cam singura posibila in cazul in care Grecia refuza sa mai plateasca. Legal, nicio tara nu poate fi exclusa din zona euro, insa intr-un astfel de caz preferi sa iesi de bunavoie. Partea proasta este ca o astfel de miscare are drept consecinte (previzibile) cresterea generalizata a constrangerilor la finantare si o trauma “emotionala” pentru majoritatea pietelor.

Partea buna este ca dupa eventuala intoarcere la drahma, cursul s-ar prabusi rapid cu pana la 50-100%. O astfel de cadere va ruina standardul international de viata al grecilor, carora le va fi de doua ori mai greu sa cumpere orice din import. Reversul este ca, pentru oricine altcineva, tragedia greceasca va deveni o oportunitate de-a cumpara ieftin. Pe primul loc sunt exact pachetele turistice pentru care Grecia e faimoasa, si care au ajuns deja teribil de ieftine.

Si, chiar daca nu vor ajunge cocktailuri molotov pe malul marii, violentele de strada vor tine cererea destul de jos. Prin urmare, concediul din Grecia ar putea ajunge chiar mai ieftin decat viata in Romania.
Adauga un comentariu