Local

Vacanta in parcurile de joaca din Iasi: mizerie si vandalism – FOTO

Publicat: 13 iun. 2011

@ Cum ii asteapta locurile de joaca din Iasi pe micutii care intra in vacanta: banci rupte, buruieni inalte de peste un metru, coji de seminte, mucuri de tigari @ Parintii acuza autoritatile ca nu mentin parcurile in conditii decente, dar si Politia Locala, care nu reuseste sa-i impiedice pe vandali si boschetari sa intre in spatiile de joaca

Locurile de joaca pentru copiii din Iasi sunt administrate de primaria orasului doar pe hartie. Odata cu inceperea vacantei, cei mici nu vor avea spatiile special amenajate de conducerea municipiului disponibile, intr-o stare de curatenie si de siguranta corespunzatoare.
Reporterii BUNA ZIUA IASI au vizitat ieri mai multe locuri de joaca din Iasi, in cartierele Mircea cel Batran, Tatarasi, Tudor Vladimirescu si pe strada Maestru Ion Baciu, in spatele primariei. Constatarile au fost dezastruoase. In Mircea cel Batran si pe strada Ciurchi, din cartierul Tatarasi, bancile erau rupte, iar cojile de seminte si gunoaiele, imprastiate pe toata suprafata parcurilor. Din cauza intretinerii proaste, buruienile au impanzit spatiile. Urme vizibile ale vandalizarilor sunt prezente chiar in parcul din spatele primariei, pe strada Maestru Ion Baciu.
Nemultumirile parintilor sunt multe si variate si se refera atat la intretinerea parcurilor si starea leaganelor sau a toboganelor, cat si la nerespectarea regulamentului in astfel de spatii. „In mod normal, nu ar trebui ca oamenii sa isi plimbe cainii prin locurile de joaca pentru copii, dar aici, in fiecare moment al zilei, sunt caini si copiii pot fi muscati”, a declarat Ilie Vasiliu.

„Uneori, in aceste locuri isi fac aparitia si cersetori sau boschetari”

Spatiile de joaca pentru copii nu sunt folosite numai de acestia, sub supravegherea parintilor. „Adesea, bancile sunt ocupate de adolescenti sau tineri care fumeaza, consuma bauturi alcoolice, asculta muzica si vorbesc indecent. Nu prea avem ce face in privinta asta, mai ales pentru ca nu vedem niciodata patrule de politie ce pot stabili ordinea. Uneori, in aceste locuri isi fac aparitia si cersetori sau boschetari”, sustine Liliana Ostan. Conform regulamentelor de ordine, in aceste amplasamente cu scop recreativ pentru minori, asemenea lucruri nu sunt permise, protectia copiilor fiind prioritara. „Politia Locala Iasi are in grija pastrarea linistii publice, inclusiv in locurile de joaca pentru copii. Protectia este asigurata prin patrulare si este in atributiile politistilor ca ordinea sa fie stabilita, conform Hotararii 338 din 2006, a Primariei municipiului Iasi”, a declarat Nicoleta Deciu, purtator de cuvant al Politiei Locale Iasi.

Cand primaria nu intervine, oamenii incearca sa gaseasca singuri solutii

Din cauza nepasarii si neimplicarii municipalitatii, au avut loc initiative private de amenajare a locurilor de joaca. Un exemplu este parcul din Tatarasi, situat in zona Ciurchi nr. 123 – 127, unde oamenii care locuiesc in apropiere, avand sprijinul financiar si resursele umane ale Fundatiei Bethany si ale unei companii private, au instalat anul trecut cateva dispozitive noi de agrement si au reamenajat parcul. Rezultatul imediat a fost satisfacator, dar fara sprijinul Primariei Iasi pentru intretinerea si administrarea locului, in numai noua luni, s-a ajuns in acelasi punct, adica al starii generale nesatisfacatoare.

Comentarii
  • acum citeva luni, un boschetar a dormit vreo saptamina si ceva intr-un parc din Tatarasi. avea si o saltea in parc. cum de nu l-au vazut politistii?

  • Cu o saptamana in urma, in parcul de joaca din spatele postei din Alexandru se plimba linistit un sobolan. Cu cateva zile inainte vazusem un sobolan pe esplanada din fata postei, din acelasi cartier. De ei cine se ocupa?

Adauga un comentariu