News Flash:

Vacanta la Budapesta - Perla Dunarii

17 Septembrie 2010
1611 Vizualizari | 0 Comentarii
Budapesta
• Considerata de multi drept unul dintre cele mai frumoase orase din lume, Budapesta este un oras in care turismul este bine dezvoltat • Numarul celor care aleg Budapesta ca destinatie de vacanta sare de 20 de milioane anual

Obiectivele turistice si frumusetea orasului fac din Budapesta o destinatie de vacanta perfecta, pentru un week-end romantic. Considerata de multi drept unul dintre cele mai frumoase orase din lume, Budapesta este un oras in care turismul este bine dezvoltat. Numarul celor care aleg Budapesta ca destinatie de vacanta sare de 20 de milioane anual. Budapesta este impartita in 23 de diviziuni administrative, dar poate fi impartita mult mai usor in Buda, Pesta si Dealul Castelului din Budapesta. Cele doua parti pot fi foarte usor considerate doua orase diferite, Buda de partea vestica a Dunarii si Pesta de partea estica, formeaza impreuna un tot unitar, desi sunt diferite. Mai cosmopolita decat Praga, mai romantica ca Varsovia si mai frumoasa, poate, decat amandoua, Budapesta se situeaza pe Dunare, la confluenta dintre Marea Campie Panonica
si dealurile Buda. Capitala Ungariei este unul dintre cele mai incantatoare orase ale batranului continent.

Obiective turistice din Budapesta

Parlamentul

Cladirea Parlamentului Ungariei este locul in care se intalneste Adunarea Nationala; este una dintre cele mai frumoase cladiri legislative din Europa si a treia cladire ca marime din lume, ce gazduieste un Parlament national. Adunarea Nationala a Ungariei a decis constructia acestei cladiri impunatoare in anul 1880, la aproape un deceniu si jumatate dupa compromisul cu conducatorii Habsburgilor. Cladirea Parlamentului din Budapesta a fost inaugurata in 1896, an ce a marcat o mie de ani de la aniversarea cuceririi de catre unguri a bazinului Carpatilor, dar cladirea a fost complet finalizata abia in anul 1904. Grupurile pot vizita Parlamentul din Budapesta numai cu rezervare prealabila. Rezervarile pot fi facute cat timp este deschis departamentul de turism. Vizitatorii individuali nu au nevoie sa isi faca rezervare in avans. Biletele se pot gasi la poarta X, din Piata Kossuth. Cetatenii Uniunii Europene pot vizita Cladirea Parlamentului gratuit, daca fac dovada nationalitatii lor.

Dealul Gellert

Dealul Gellert este o roca mare, inalta de 140 de metri, care se inalta deasupra Dunarii in Buda. Conform legendei, vrajitoarele veneau pe deal, in fiecare noapte, si mergeau pe spatele unui om. Dealul Gellert si-a primit numele dupa cel al episcopului Gellert, care a venit in Ungaria din Italia, la cererea Regelui Sfantului Stefan, spre a-i crestina pe unguri. Cativa pagani l-au bagat intr-un butoi pe episcop si l-au aruncat de pe deal in Dunare. O statuie mare ce tine o cruce in mana dreapta se afla pe partea nord-estica a dealului, cu fata spre podul Elisabeta. Aceasta statuie comemoreaza moartea episcopului. Dealul Gellert are, de asemenea, un rol important din punct de vedere hidrologic. O parte importanta a rezervei de apa potabila a Budapestei este stocata intr-un rezervor din interiorul dealului. De ziua nationala a Ungariei, focurile de artificii sunt lansate de pe deal.

Statuia libertatii de la Citadela

Aceasta statuie feminina enorma se gaseste in fata Citadelei. Este atat de mare, incat poate fi vazuta aproape din orice parte a orasului, iar in timp, a devenit simbolul capitalei Ungariei. Statuia libertatii comemoreaza eliberea Ungariei de sub opresiunea nazista. Se spune ca statuia a fost gandita sa aiba in mana o sabie, dar pana cand a fost ridicata, regimul hortist a fost inlocuit de cel comunist si acestia au inlocuit sabia cu o frunza de palmier, iar statuia unui soldat sovietic a fost amplasata la baza. Desi toate statuile comuniste au fost daramate si mutate la marginea orasului, in Parcul Statuilor, Statuia Libertatii a ramas. Doar soldatul sovietic de la baza Statuii Libertatii si numele soldatilor din Armata Rosie, care au murit in timpul asediului Budapestei, au fost indepartate. In zilele noastre, nu ne putem inchipui Budapesta fara Statuia Libertatii.

Palatul Regal din Budapesta

Palatul Regal a fost distrus si reconstruit de multe ori. Regele Bela al IV-lea a inceput constructia palatului in secolul al XIII-lea, dupa invazia mongolilor. Palatul original a fost construit in stil gotic si a continuat sa fie extins timp de 300 de ani. Epoca de aur a palatului a fost in timpul domniei regelui Matthias. A fost total distrus in 1686, cand armata Habsburgilor a eliberat Buda de sub ocupatia otomanilor. Habsburgii au construit un palat nou, mai mic, in stil baroc, la inceputul secolului al XVIII-lea. Acesta a fost din nou afectat in timpul Razboiului de Independenta din 1848. In zilele noastre, Palatul Regal din Budapesta gazduieste trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Nationala a Ungariei si Muzeul de Arta Contemporana. Un alt obiectiv turistic demn de vazut in Budapesta este Biserica Matthias.

Piata Eroilor din Budapesta

Piata Eroilor este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Budapesta si se afla in fata Parcului Central, la capatul Bulevardului Andrassy, una dintre strazile cele mai importante din Budapesta. Piata Eroilor din Budapesta este parte a Patrimoniului Universal UNESCO. Monumentul a fost construit in 1896, pentru a comemora o mie de ani de la sosirea maghiarilor in Bazinul Carpatic. Monumentul se compune din doua semicercuri, deasupra carora sunt asezate simbolurile pacii si razboiului, al muncii si bunastarii, al cunoasterii si gloriei. Lanturile Pietei Eroilor sunt decorate cu statui de regi, guvernatori si personaje celebre din istoria Ungariei. La picioarele fiecarei statui, o mica placa descrie cel mai important moment din viata personalitatii respective. In mijlocul Pietei Eroilor, se gaseste o coloana inalta de 36 de metri, in varful careia se afla statuia Arhanghelului Gabriel, simbol al credintei romano-catolice.

Prima legatura permanenta dintre Buda si Pesta

Podul cu lanturi a devenit unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Budapesta. Podul face legatura, peste Dunare, intre Pesta si Buda. Ofera una dintre cele mai frumoase privelisti din oras, cu toata maretia Dunarii, ce isi gaseste drumul pe sub acest pod. De asemenea, poate fi admirata grandioasa cladire a Parlamentului, care domina partea din Pesta a Dunarii si turnurile Castelului de pe dealul din Buda. Panorama ce poate fi admirata este cu mult mai fascinanta, cand luminile orasului lumineaza raul intunecat. Podul cu lanturi gazduieste cel mai mare festival din timpul verii din Budapesta, numit chiar "Vara pe Podul cu Lanturi". In fiecare sfarsit de saptamana, din iulie pana la mijlocul lui august, aici se desfasoara o varietate mare de programe si manifestari culturale. Podul are o lungime de 375 de metri si o latime de 16 metri. Distanta dintre picioare este de 202 metri. Exista si doua statui ale unor lei, care stau de straja la ambele capete ale podului. Se spune ca artistul a uitat sa sculpteze limbile leilor. In timpul ceremoniei de
inaugurare, un copil a facut o remarca la acest aspect, iar sculptorul a devenit foarte nelinistit si s-a aruncat de pe pod in Dunare.

Sfaturi practice pentru o vacanta perfecta la Budapesta

Budapesta Card va poate economisi o multime de bani. Acest card de plastic da dreptul posesorului sau si unui copil de pana in 14 ani sa beneficieze de toate avantajele cardului. Aceste avantaje sunt:
- dreptul de a folosi nelimitat transportul in comun pe perioada de validitate a cardului.
- reduceri la anumite restaurante, magazine, centre de inchiriat masini si multe alte locuri.
- intrare libera sau cu reducere la peste 60 de muzee si obiective turistice.
- tururi organizate de vizitare a obiectivelor turistice importante, la jumatate de pret.

Budapesta Card vine si cu o brosura, cu harta Budapestei si cu harta metroului din Budapesta. Brosura detaliaza toate facilitatile si modul de folosire a cardului. Puteti cumpara Budapesta Card pentru 48 de ore, la pretul de 6.500 HUF, sau pentru 72 de ore, la pretul de 8.000 HUF.

Bacsisurile

Felul in care se lasa bacsisuri este putin diferit in Budapesta. Banii nu se lasa pe masa - acest lucru este considerat prostesc si nepoliticos. Trebuie sa intrebati inainte daca serviciul este inclus in nota, deoarece unele localuri practica acest lucru. In cazul in care serviciul este inclus in nota, nu mai este nevoie sa lasati nici un bacsis. In caz contrar, trebuie sa dati banii chelnerului si sa-i spuneti suma pe care o doriti ca rest sau sa ii dati direct banii pentru nota, plus bacsisul pe care doriti sa il lasati. Nu este un lucru tocmai neobisnuit ca unii chelneri sa incerce sa va ceara mai multi bani, vazand ca sunteti straini. Va pot aduce un fel de mancare sau ceva ce nu ati comandat, pentru a va pune, mai apoi, sa platiti sau, pur si simplu, sa incarce nota la sfarsit. In cazul in care vi se pare ca a costat prea mult, cereti un meniu si verificati atent nota. Daca este mai mare cu mai mult de 15 la suta decat ceea ce ati consumat, cereti sa vorbiti cu patronul restaurantului sau nu mai lasati bacsis. Chelnerii, taximetristii, benzinarii, frizerii, toti asteapta un bacsis. Daca nu sunteti multumit de un anumit serviciu, nu lasati bacsis. Mesajul va fi receptionat foarte clar.

Moneda

Moneda nationala in Ungaria este forintul. Exista monezi de 1, 2, 5, 10, 20, 50 si 100 de forinti. Bancnotele sunt de 200, 500, o mie , 2 mii, 5 mii, 10 mii si 20 mii de forinti. Peste tot in Budapesta exista ATM-uri, inclusiv in gari si statiile de autobuz. In unele locuri exista si automate de schimb valutar. Daca doriti sa schimbati bani, evitati casele de schimb valutar si folositi, in schimb, bancile.
Bancile se inchid in jurul orelor 5 - 6 dupa-amiaza, iar biroul de schimb valutar poate fi, uneori, inchis cu o ora inainte de inchiderea bancii. Cartile de credit si debit, Visa, Mastercard, American Express sunt acceptate aproape peste tot in Budapesta si pot fi folosite in restaurante, magazine, hoteluri, firme de inchiriat masini, agentii de turism si benzinarii. In Ungaria, TVA-ul este intre 5 si 20 de procente si nu este mereu inclus in pretul afisat pe produs. Asadar, ar fi bine sa verificati daca TVA-ul este inclus in pretul afisat al produsului, pentru a nu plati mai mult decat va asteptati.
Ca mai toate orasele importante de pe glob, Budapesta are o taxa turistica ce este inclusa in majoritatea formelor de cazare. Pentru cazul in care vizitati Budapesta cu masina, trebuie sa aveti grija unde parcati, mai ales in zonele turistice si in centrul orasului.

Gulas in Budapesta

In vacanta la Budapesta, orice turist trebuie sa incerce bunataturile culinare locale. Gulasul este un fel de mancare originar din Ungaria. Este ori fel principal de mancare ori o supa, in general facut din carne de vita, ceapa rosie, legume, condimente si paprika. Denumirea de gulas vine de la cuvantul unguresc gulyas, un cuvant ce desemneaza un pastor sau om care are grija de o cireada.
In Ungaria, gulasul este numit gulyas. Gulyasleves este un preparat asemanator, care este ca o supa. Felul de mancare Gulas era, in mod traditional, o tocanita pe care o si-o preparau vacarii. Gulasul este preparat si astazi atat ca supa, cat si ca tocanita. Gulasul, alaturi de porkolt si paprikas, au origini comune; toate provin din tocana preparata in trecut, de cei ce aveau grija de turmele de vite si sunt considerate mancarurile traditionale din Ungaria.

Evenimentul sezonului!

CONCERT EXTRAORDINAR

LADY GAGA

06 - 08.11.2010

Super pret: 195 euro / pers

Pretul include:

- transport cu autocar 3*, licentiat pentru turism

- doua nopti cazare in Budapesta, la hotel 4* Expo Congress, cu mic dejun

- bilet concert LADY GAGA, Categ. 4 (pe scaun)

- ghid roman

- tur de oras - Budapesta, cu ghid local.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015415 (s)