Coronavirus

Vaccin anti-Covid-19. După cât timp te imunizezi

Publicat: 18 dec. 2020
Doze de vaccin anti-COVID-19
Doze de vaccin anti-COVID-19

Compania farmaceutică americană Moderna susține că vaccinul împotriva COVID-19 are potenţial de a asigura o imunitate durabilă. Testele clinice arată că după prima doză se dezvoltă anticorpi ce durează timp de trei luni, iar după cea de-a doua doză de vaccin organismul ar rămâne imun încă două luni.

În aceste condiții, Moderna se aşteaptă să aibă gata 20 de milioane de doze de vaccin pentru distribuirea sa anul acesta în SUA, relatează EFE.

Compania a anunţat că, potrivit studiilor realizate de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, participanţii la prima fază a testelor clinice cu acest vaccin au dezvoltat „nivele înalte de anticorpi neutralizanţi” pentru o perioadă de trei luni după prima doză şi de două luni după cea de-a doua doză.

Studiile clinice arată că vaccinul produs de Moderna ar oferi o „imunitate durabilă”

Studiul a arătat de asemenea că vaccinul are „potenţialul de a oferi o imunitate durabilă” împotriva noului coronavirus, fără să provoace efecte secundare semnificative după două luni de la administrare.

„Aceste date provizorii din Faza 1 sugerează că mRNA-1273, vaccinul nostru candidat împotriva COVID-19, poate genera anticorpi neutralizanţi durabili la toate grupele de vârstă, inclusiv adulţi maturi şi vârstnici”, notează Moderna într-un comunicat.

Compania farmaceutică a anunţat totodată că speră să aibă disponibile 20 de milioane de doze din acest vaccin pentru SUA la sfârşitul acestui an şi între alte 100 şi 125 de milioane de doze, care vor fi disponibile global pentru sfârşitul primului trimestru al anului 2021.

Din acestea, între 85 şi 100 de milioane vor fi distribuite în SUA şi între 15 şi 25 de milioane vor fi distribuite în restul lumii.

Imunitate timp de cel puţin 5 luni

Rezultatele unui studiu publicat în revista Immunity indică faptul că persoanele care se recuperează după COVID-19 produc anticorpi care ar putea oferi protecţie împotriva infecţiei timp de cel puţin 5 luni. Imunitatea ar putea dura chiar şi 7 luni sau mai mult, în funcţie de reacţia fiecărui organism în parte.

„Conchidem că anticorpii neutralizanţi sunt produşi în mod susţinut timp de cel puţin 5-7 luni după infecţia cu SARS-CoV-2”, scrie echipa de cercetători condusă de Deepta Bhattacharya, imunobiolog la Universitatea de Medicină din Arizona. Aceştia au testat aproximativ 30.000 de persoane din 30 aprilie, data de început a studiului.

Deşi concluziile obţinute până la acest moment sunt promiţătoare, cercetătorii nu au verificat dacă vreuna dintre persoanele testate a fost expusă din nou virusului şi dacă anticorpii produşi au fost suficienţi pentru a-i proteja de reinfecţie.

Veşti bune oferă şi un studiu publicat în The New England Journal of Medicine. Cercetătorii din Islanda au analizat 1.107 de persoane care s-au vindecat după contractarea noului coronavirus şi au obţinut rezultat pozitiv în urma testului pentru anticorpi. Pe o perioadă de 4 luni, nivelul anticorpilor împotriva COVID-19 nu a scăzut.

OMS: Anticorpii anti-coronavirus „pot dura 7 luni sau mai mult”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine ipoteza obţinerii imunităţii în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Dr. timp de cel puţin 5 luni, reprezentant al OMS, spune că ştim deja că „majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc de COVID-19 dezvoltă anticorpi”. Deşi există o diferenţă între persoanele care suferă de forme uşoare şi forme severe ale bolii, cei mai mulţi pacienţi prezintă anticorpi detectabili.

„Până acum, studiile arată că (anticorpii – n.r.) pot dura şapte luni sau mai mult”, a spus timp de cel puţin 5 luni.

Adauga un comentariu