Local

Vaccinarea anti-COVID-19 cu AstraZeneca a început! Prima doză de vaccin s-a administrat pe data de 15 februarie 2021

Publicat: 16 feb. 2021
Doza de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca
Peste 207.000 de persoane care erau programate la vaccinare cu AstraZeneca și-au anulat programarea începând cu luna martie, când au început să apară relatări despre o posibilă legătură între acest vaccin și tromboze severe

În județul Iași, campania de vaccinare continuă cu deschiderea a 7 centre noi de vaccinare împotriva Coronavirus. Astfel, de pe data de 15 februarie 2021, s-a administrat în noile puncte prima doză de AstraZeneca. În cele 19 fluxuri existente în județ, campania de vaccinare continuă cu efectuarea primei doze de Moderna și a rapelului cu Pfizer

Pe data de 15 februarie 2021, la centrele de vaccinare anti-Covid din județul Iași a început imunizarea cu serul AstraZeneca. Acesta este al treilea vaccin împotriva COVID-19 distribuit în Uniunea Europeană, după Pfizer și Moderna. Campania de vaccinare continuă de la jumătatea lunii februarie cu deschiderea unor 8 noi puncte pentru imunizarea populației inclusă în faza a doua. Este vorba despre categoria de persoane de peste 65 de ani, deplasabile sau imobilizate, și personal-cheie din instituțiile statului.

În cazul serului anti-COVID-19 AstraZeneca, recomandarea este pentru grupa de vârstă cuprinsă între 18 și 55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice. La fel ca și în cazul schemei de vaccinare pentru vaccinurile Pfizer și Moderna, cea de la AstraZeneca are tot două doze. Diferența constă în intervalul de timp recomandate între prima doză și rapel, dar și faptul că AstraZeneca are un interval mai specific al vârstei persoanelor cărora li se poate administra.

Rapelul cu AstraZeneca se realizează într-un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni

Pe data de 27 decembrie 2020 a început Campania de vaccinare cu dozele de vaccin Pfizer. Schema de vaccinare pentru acest ser constă în administrarea a două doze într-un interval de 21 de zile. Pentru cel de-al doilea vaccin aprobat, Moderna, intervalul recomandat de autorități, dar și instrucțiunile producătorului au precizat un interval de 28 de zile între prima și cea de-a doză. AstraZeneca are un interval diferit, cuprins de la 4 la 12 săptâmâni, conform informațiilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România. Intervalul recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Vaccinul AstraZeneca a fost distribuit în 7 centre noi de vaccinare anti-COVID-19 din județul Iași

În centrele de vaccinare anti-COVID-19 din județul Iași, pe 14 februarie 2021, s-au distribuit 1.490 doze de vaccin AstraZeneca. De la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au fost direcționate flacoanele de AstraZeneca către cele 7 centre noi de vaccinare astfel: Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași – 600 doze, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași – 480 doze, Casa de Cultură Tg. Frumos (Centrul 2) – 60 doze, Centrul cultural „Cella Neamțu”, com. Ciurea – 100 doze, clădire cabinete medicale, sat Țibănești, com. Țibănești – 50 doze, clădire cabinete medicale, sat Vlădeni, com. Vlădeni: 50 doze, Clinica Almedra, șos. Valea Rediului, nr. 54, bloc C3, sat Rediu – 150 doze.

În celelalte centre de vaccinare deschise de pe data de 18 ianuarie 2021, în luna februarie s-a administrat prima doză de Moderna și s-a efectuat rapelul cu Pfizer. De pe data de 17 februarie, o nouă tranșă de vaccin Pfizer se va distribui în centre, unde va începe vaccinarea și cu prima doză.

„Miercuri (n.r.-17 februarie 2021) se va administra prima doză de Pfizer, dar și rapelul. Până atunci, în cele 19 puncte de vaccinare deschise din ianuarie se administrează prima doză de Moderna și cea de-a doua de Pfizer, iar în cele 8 puncte noi, prima doza de AstraZeneca”, declară reprezentanții DSP Iași.

Peste 69.000 de ieșeni s-au imunizat cu Pfizer și Moderna

În ceea ce privește Campania de vaccinare împotriva COVID-19, care a început pe data de 27 decembrie 2020, la nivelul judetului Iasi, până pe data de 15 februarie 2021 au fost efectuate 61.164 de vaccinari. Din acest număr total de persoane vaccinate, 37.546 au fost vaccinate cu prima doză și 23.618 cu a doua doză. Pe data de 14 februarie 2021 au fost vaccinate 1.340 de ieșeni, dintre care 225 de persoane au primit prima doză și 1.115 de persoane au primit a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 167 de reacții adverse ușoare. În cazul serului AstraZeneca, conform prospectului, cele mai frecvente reacții adverse întâlnite sunt: sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției, senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție, frisoane sau senzație de febrilitate, durere de cap, greață (senzație de rău) și durere articulară sau musculară.

Adauga un comentariu