Local

Vaccinarea împotriva COVID-19 a adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani urmează să înceapă în cursul acestei săptămâni! Medicii sunt optimiști: „Cu siguranță toți cei care s-au imunizat deja vor fi de acord să își imunizeze și copiii”

Publicat: 31 mai 2021
Un băiat cu tricou gri, în timp ce este vaccinat în braț, și un bărbat cu costum și cravată roșie
A fost autorizată vaccinarea adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Imunizarea va începe în cursul acestei săptămâni

Începând de mâine, 31 mai 2021, întreaga populație așteaptă începerea vaccinării minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat pe data de 28 mai 2021 imunizarea adolescenților. Medicii ieșeni încurajează vaccinarea copiilor și se așteaptă la o rată crescută a imunizării. Schema de imunizare a copiilor este aceeași ca la adulți

Pe data de 28 mai 2021, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vaccinarea adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Platforma online de vaccinare se află în curs de optimizare pentru a se putea pregăti permiterea programării minorilor prin contul părinților. După data de 1 iunie 2021 se așteaptă începerea imunizării copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Vaccinul folosit va fi Pfizer/BioNTech. Medicii ieșeni se așteaptă la o creștere a ratei de vaccinare și spun că părinții care deja s-au imunizat nu vor ezita să își imunizeze și copiii.

„Cu siguranță toți cei care s-au imunizat deja vor fi de acord să își imunizeze și copiii. Nu mă îndoiesc de acest lucru. Așa este normal și cu siguranță așa se va întâmpla. Eu sper că încet, încet toată lumea va răspunde pozitiv la acest vaccin. Trebuie să ne vaccinăm pentru a reveni la normal”, a declarat conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Schema de vaccinare este identică ca la adulți, două doze la interval de 21 de zile. Copiii se vor putea imuniza în centrele de vaccinare, cabinetele de medicină de familie, evenimente de tip maraton de vaccinare, centre de tip drive-thru. Accesul se poate face atât prin programare, cât și prin prezentare directă. Vaccinul Pfizer va fi administrat într-o doză mai mică copiilor cu vârstele cuprinse între 12 și 15 ani. Vaccinarea minorilor se poate face doar cu acordul părinților sau a tutorelui legal.

Medicii ieșeni încurajează imunizarea minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani

Până în prezent, vaccinul Pfizer a fost administrat persoanelor de peste 16 ani, având o eficiență de 95 la sută împotriva infecției cu noul coronavirus. Medicii ieșeni susțin imunizarea copiilor, spunând că aceștia pot fi o adevărată sursă de infectare pentru ceilalți membri ai familiei, iar imunizarea este o soluție pentru reducerea infectării. Boala îl poate afecta atât pe copil, dar pune în pericol și sănătatea celor din jur. Medicii avertizează că părinții trebuie să se informeze doar din surse autorizate, cum ar fi medicul de familie sau medicul pediatru. Odată cu întoarcerea elevilor în școli, au apărut noi cazuri de COVID-19 la elevi și profesori. Vineri, 28 mai 2021, au fost confirmați pozitiv 8 elevi și două cadre didactice.

După reluarea cursurilor în unitățile școlare, s-au luat următoarele măsuri: izolarea cazurilor confirmate pozitiv, igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare și reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție. Ieri, 30 mai 2021, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, nu era ocupat niciun pat în secția de terapie intensivă, iar în ceea ce privește zona medicală COVID-19 a spitalului, toate cele 5 locuri erau libere. În satele cu populație majoritară de etnie romă, rata vaccinării este de zero la sută. Medicii de familie se plâng că sătenii nu își vaccinează copiii nici cu serurile obligatorii.

Adauga un comentariu