Coronavirus

Vaccinul anti-coronavirus creat de Rusia, privit cu scepticism de catre OMS

Publicat: 12 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul anti-coronavirus creat de Rusia privit cu scepticism de catre OMS
Vaccinul anti-coronavirus creat de Rusia

Vaccinul anti-coronavirus creat de Rusia este privit cu scepticism de catre OMS. Mai mult, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca vaccinul trebuie evaluat in privinta eficacităţii şi siguranţei pentru a obţine precalificarea organizaţiei.

Vaccinul anti-coronavirus creat de Rusia, privit cu scepticism de catre OMS

Faptul ca Rusia este pe cale de a inregistra primul vaccin anti COVID-19 este privit cu prudenta de catre OMS. Organizatia Mondiala a Sanatatii este de parere ca acest vaccin, la fel ca si celelalte, trebuie sa urmeze anumite etape de evaluare si precalificare stabilite de organizatie.

Vladimit Putin, presedintele Rusiei, a facut anuntul potrivit caruia Rusia este prima tara din lume care a dat unda verde pentru un vaccin împotriva COVID-19. Totul se petrece la mai putin de doua luni de teste clinice pe oameni.

Vaccinul anti-coronavirus creat de Rusia se numara printre cele sase vaccinuri semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre acestea, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

”Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. ”Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el.

Vladimit Putin spune ca vaccinul rusesc este eficace

Vladimit Putin spune ca vaccinul rusesc este eficace, a trecut toate probele necesare şi permite dezvoltarea unei ”imunităţi stabile” faţă de COVID-19, liderul de la Kremlin afirmând de asemenea că fiica sa şi l-a injectat.

Elita rusească, formată din oameni de afaceri, directorii de companii şi politicieni, a avut acces la un vaccin experimental anti-COVID, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie, scrie publicaţia Bloomberg.

Kirill Dmitriev,directorului fondului suveran rus RDIF implicat în proiect, sustine ca 20 de tari au facut deja precomanda pentru aproximativ un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va avea denumirea ”Sputnik V”, nume ce aminteşte de primul satelit lansat pe orbită, şi începutul producţiei industriale este preconizat pentru luna septembrie.

Specialiștii sunt nesiguri în ceea ce privește anti-coronavirus creat de Rusia

Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie a semnalat că acest vaccin, apărut cu rapiditate, ar putea crea probleme organismului. Eventualele efecte adverse își pot face apariția din moment în moment.

”Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali.

Un expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, pe nume Francois Balloux a avertizat că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.

„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a spus el. „Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.

Adauga un comentariu