Stiri medicale

Vaccinul anti HPV bun, dar nu suficient

Publicat: 20 dec. 2010

Tot mai des se vorbeste despre avantajele pe care vaccinul impotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) le poate avea asupra organismului si cu precadere asupra prevenirii cancerului de col uterin, insa sunt in continuare femei care-l blameaza. Fie pentru ca nu cred in eficienta lui, fie de teama efectelor adverse. Raspunsul specialistilor de la Organizatia Modiala a Sanatatii la intrebarea: „Cat de eficient este acest vaccin?” a fost unul simplu. „Eficienta este de aproape 100%”, vaccinul fiind recomandat tuturor statelor. La ora actuala, este folosit in peste 100 de state, iar majoritatea tarilor europene au introdus vaccinarea gratuita anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin.

In ciuda ratei ridicate de eficienta, acest vaccin nu poate elimina in totalitate cancerul de col uterin. Vaccinul inlatura doar cativa din cei aproximativ 20 de factori care duc la aparitia bolii. Asta nu inseamna ca trebuie evitat. Majoritatea oamenilor activi din punct de vedere sexual sunt expusi la acest virus mai mult de o data in viata. Si chiar daca in cele mai multe dintre cazuri sistemul imunitar reuseste sa-l anihileze, exista insa situatii in care virusul HPV este mai puternic, fapt ce rezulta in aparitia negilor genitali, care la randul lor, lasati netratati pot duce la dezvoltarea cancerului vaginal sau de col uterin.

Pornind de la actiunea virusului HPV asupra organismului, cercetatorii din SUA au dezvoltat acest tip de vaccin, pornind tocmai de la proteine inactive extrase din tulpini ale acestui virus, precum HPV 6, 11, 16 si 18. Astfel, o data introduse in organism acestea declanseaza actiunea sistemului imunitar ce creeaza anticorpii necesari combaterii acestui virus. Prin urmare, administrarea tratamentului se face dupa tiparul tuturor vaccinurilor de acest gen, urmarind injectarea a 3 doze de cate 0.5 ml pe o perioada de 6 luni.

Chiar si in aceste conditii, consultul periodic la ginecolog si testul Papanicolau, raman extrem de importante pentru depistarea primelor semne ale cancerului vaginal sau de col uterin. In ceea ce priveste efectele secundare ale vaccinului Gardasil asupra organismului, singura problema reala ce a putut fi descoperita a fost riscul formarii cheagurilor de sange. In aceasta privinta, specialistii sustin ca reactiile negative au aparut ca urmare a nerespectarii normelor de precautie impuse de administrarea acestui vaccin, precum tratamente pe baza de estrogen sau anticonceptionale orale, obezitate sau anumite malformatii genetice. Prin urmare, daca decideti sa va vaccinati este foarte important sa stabiliti o intalnire cu medicul specialist pentru efectuarea unui control medical amanuntit.loading...

Adauga un comentariu