National

VACCINUL anti-TBC face noi victime. Zece bebelusi au avut nevoie de operatie

Publicat: 22 nov. 2012
1

Zece bebelusi se afla, in acest moment, internati la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti, dupa ce au facut reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG). Zilele trecute, minstrul Sanatatii, Raed Arafat, declara ca in 115 cazuri au fost semnalate reactii adverse la vaccinul importat din Danemarca.

Dupa ce au fost imunizati impotriva TBC-ului, bebelusilor, care au varsta intre doua si patru luni, li s-au inflamat ganglionii axilari si au avut nevoie de interventie chirurgicala. In acest moment, se afla sub tratament pentru TBC, adica exact boala pentru care fusesera vaccinati, potrivit evz.ro.

„Micutii au TBC ganglionar, au ganglionii de la subrat si din zona claviculara umflati, cu abces. Au fost operati, le-a fost scos puroiul, iar acum iau tratament cu antitubercolitice”, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci.

In spitalul bucurestean, au fost tratati, anul acesta, 50 de copii cu reactii adverse la vaccinul BCG, importat din Danemarca. In total, peste 200.000 de copii au fost imunizati cu serul danez, care se pare ca este mult mai virulent decat cel romanesc, produs pana la sfarsitul lui 2010 de Institutul Cantacuzino.

O comisie a Ministerului Sanatatii va analiza toate reactiile adverse ale vaccinului BCG, pentru a vedea daca se incadreaza in limitele normale impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Medicul Gilda Popescu, coordonatorul Programului National de Combatere a Tuberculozei, declara pentru EVZ ca aceste reactii severe au fost raportate si in timpul imunizarii cu vaccinul romanesc, singura diferenta fiind frecventa de patru ori mai mare a acestora la produsul din Danemarca.

Adauga un comentariu