Titlurile zilei

Vaccinul antigripal instalează panică în rândul ieșenilor! Farmaciștii nu preiau nicio comandă de la pacienți și nu știu dacă îl vor avea mai devreme de luna ianuarie 2021. Medicamentul nu se găsește nici în depozite

Publicat: 24 oct. 2020
Vaccinul antigripal nu este de găsit în nicio farmacie din Iași. Deși primesc zilnic solicitări pentru acest medicament, farmaciștii nu știu când îl vor primi
Un raft din farmacie cu medicamente

Vaccinul antigripal, un medicament extrem de căutat de ieșeni în această perioadă, nu este de găsit! Nicio farmacie nu-l mai are în stoc, iar farmaciștii nu știu când își vor putea aproviziona stocul. Zilnic, zeci de ieșeni încearcă să se scrie pe listele de așteptare, dar nimeni nu mai face comandă, pentru că medicamentul nu există în niciun depozit din România

Panică în rândul ieșenilor. Vacinul antigripal nu este de găsit în nicio farmacie din Iași. Deși zilnic primesc solicitări pentru acest medicament, farmaciștii nu știu când îl vor primi. Angajații din farmaciile ieșene spun că este primul an în care primesc atât de multe solicitări pentru vaccinul antigripal.

„Am avut o singură tranșă de vaccinuri care s-au dat ca pâinea caldă”, spune o farmacistă angajată la Farmacia Catena din Iași.

Deși solicitările pentru vaccinul antigripal curg gârlă, nimeni nu știe unde s-au blocat stocurile. Situația este fără precedent și nimeni nu știe când se va remedia.

În farmaciile din Iași nu se mai fac liste de așteptare pentru vaccinul antigripal. Farmacistă: „Există un zvon că ar ajunge în farmacii abia în luna ianuarie 2021”

Stocurile de vaccin atigripal din farmaciile din Iași s-au epuizat. Zilnic, farmaciștii primesc zeci de solicitări pentru acest medicament. Unele farmacii nici nu mai au liste de așteptare. Angajații spun că nici nu știu ce explicații să le ofere clienților.

„Nu mai avem de mult timp pe stoc vaccinul antigripal. Nici nu știm cum să mai explicăm oamenilor asta. Au fost câteva doze la sfârșitul lunii septembrie, dar acum s-au epuizat. Există un zvon că ar ajunge în farmacii abia în luna ianuarie 2021. Înainte făceam liste de așteptare, dar acum nu putem trece persoane pe această listă, și asta pentru că nu le putem garanta când va veni acest medicament. Nu facem liste de așteptare după zvonuri. Dacă era ceva sigur, făceam și această listă. Zilnic avem câțiva zeci de ieșeni care ne solicită vaccinul antigripal. Nu știm, efectiv, când îl vom primi”, spune o farmacistă angajată la Farmacia Ropharma din Iași.

Farmacistă la Dr. Max: „Înainte de pandemia de COVID-19 ieșenii nu se arătau prea interesați de imunizare, iar acum e criză”

La Farmacia Dr. Max din Piața Unirii, solicitările pentru vaccinul antigripal curg gârlă. Angajații farmaciei spun că anul acesta au existat solicitări pentru acest vaccin mai mult ca niciodată. Nici în această farmacie nu se mai fac liste de așteptare.

„Am făcut extrem de multe solicitări pentru a primi vaccinul antigripal și nici până acum nu avem un răspuns. Avem foarte multe persoane care ni se adresează pentru acest tip de medicament, dar nu le putem oferi un răspuns. Este primul an în care ne confruntăm cu această „criză” a vaccinului antigripal, și asta pentru că înainte de pandemia de COVID-19 ieșenii nu se arătau prea interesați de imunizare. Probabil că situația prin care trecem acum îi determină să caute toate soluțiile pentru imunizare, abia acum au descoperit beneficiile vaccinului antigripal. Înainte, stocurile de vaccin pe care le comandam erau suficiente. Acum, nici măcar nu le avem. Nu există în depozit. Nimeni nu știe când vor apărea în farmacii”, spune o farmacistă angajată la Farmacia Dr. Max.

La farmacia Catena din Iași, dozele de vaccin antigripal s-au vândut ca pâinea caldă

„Am avut o singură tranșă de vaccinuri care s-au dat ca pâinea caldă”, spune o angajată la Farmacia Catena din Iași.

Farmacista spune că, în anii precedenți, solicitările pentru vaccinul antigripal din partea ieșenilor erau limitate. Nimeni nu se aștepta ca prima tranșă de vaccinuri primită de farmaciile din Iași să se epuizeze într-un timp atât de scurt.

„Am avut câteva doze de vaccin, comandate de farmacie, în aproximativ același număr ca în anii precedenți. Am fost surprinși să constatăm că s-au dat ca pâinea caldă. În fiecare zi primeam zeci de solicitări. Este o cerință foarte mare. Acum, mai mult ca niciodată, ieșenii doresc să se imunizeze. Anul trecut, de exemplu, nu au existat atât de multe solicitări, iar dozele de vaccin comandate au fost suficiente. Nu știm când anume vor ajunge din nou în farmacii”, spune o angajată la Farmacia Catena din Iași.

Angajată la Farmacia Dona: „Efectiv, nu știu ce să mai răspund la această întrebare. Din două în două ore intră câte o persoană și pune aceeași întrebare”

Nici la Farmacia Dona din Iași angajații nu știu când vor primi vaccinul antigripal. Întrebată dacă are acest medicament, o farmacistă, parcă exasperată de această întrebare, a închis repede subiectul, fără prea multe explicații.

„Efectiv, nu știu ce să mai răspund la această întrebare. Din două în două ore intră câte o persoană și pune aceeași întrebare: „Aveți vaccin anigripal?”. Răspunsul este „nu” și nici nu știm când va reveni pe stoc. Am făcut numeroase solicitări, nu avem niciun răspuns. Ne confruntăm cu o situație fără precedent și asta pentru că prima tranșă de vaccin a fost epuizată imediat. Nimeni nu se aștepta la acest lucru și asta pentru că în anii precedenți nu ne-am confruntat cu asemenea situații”, spune o farmacistă angajată la Farmacia Dona.

La Farmacia Piața Unirii din Iași nu au fost aduse niciodată doze de vaccin

La Farmacia Piața Unirii din Iași nu s-au adus niciodată doze de vaccin. Farmacista spune că doar farmaciile care au un spațiu de depozitare special amenajat pot comanda doze de vaccin. Cu toate acestea, a aflat și ea de lipsa acestui medicament pe piața din România.

„Noi nu aducem doze de vaccin. Ele trebuie să fie ținute într-un spațiu special amenajat, la o anumită temperatură, lucru pe care spațiul nostru nu ni-l permite. Știu însă că în farmaciile din Iași nu se mai găsesc doze de vaccin. Chiar și la noi în farmacie primim solicitări, dar explicăm clienților că nu deținem spațiul necesar depozitării lor. Cred că până acum Iașul nu s-a confruntat cu asemnea problemă. Din ce știu, întotdeauna farmaciile din Iași au putut susține numărul de solicitări. Chiar nu știu ce se întâmplă”, spune o angajată de la Farmacia Piața Unirii din Iași.

În lipsa vaccinului antigripal, ieșenii se imunizează cu Zinc, vitamina C și vitamina D

Farmaciștii din Iași spun că în lipsa posibilității imunizării pe bază de vaccin antigripal, ieșenii își achiziționează în schimb Zinc, vitamina C și vitamina D. Cei mai mulți intră în farmacii și solicită aceste medicamente spunând farmaciștilor că se simt slăbiți.

„Foarte multe persoane aleg să își crească imunitatea consumând vitamina C, D și Zinc. Decât deloc, aceste medicamente se arată a fi foarte utile pentru creșterea imunității”, spune o angajată de la Farmacia Catena.

Până acum, prin campania de vaccinare antigripală, s-au distribuit la Iași 43.400 de doze de vaccin. Aceste doze au fost distribuite de către Direcția de Sănătate Publică din Iași, medicilor de familie, pentru imunizarea pacienților care fac parte din categoria cu risc mare de îmbolnăvire. Totodată, din program mai fac parte și cadrele medicale din sistemul sanitar.

Comentarii
  • Am văzut la viața mea multi ,dar foarte multi prosti, dar mai rar prosti ca ăștia…și prostia se plătește, cu vârf și îndesat, iar banii vor intra în buzunarele clanurilor mafiote din sănătate.
    Au spus clar profesorii doctori în virusologie, nu mă dau eu doctor: dacă vă protejați de coronavirus purtând masca, spalandu-va pe maini și păstrând distanta, vă protejați și de virusul gripal.
    De ce sa nu vă protejați astfel și să așteptați linistiti până vine și vaccinul? Că sunt stocuri suficiente, dar „golanii și escrocii” vor să intre lumea în panică și să mărească artificial prețul știind că fraierii plătesc. Exact cum a explodat prețul la spirt, la gel dezinfectant, etc..
    Nu va mai panicați! Panica nu duce la nimic bun!

Adauga un comentariu