Boli si tratamente

Vaccinul Covid-19: de ce ar putea fi mai eficient la femei

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul Covid-19 de ce ar putea fi mai eficient la femei
Germania a înregistrat 14.432 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul deceselor într-o singură zi a urcat la 500, a treia cea mai ridicată cifră de la începutul pandemiei.

Sunt femeile și bărbații inegali în fața vaccinului Covid-19? Asta sustin unii cercetători. Ei cred că viitorul vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi mai eficient la femei decât la bărbați. Dar cum se explica acest fenomen?

Unele persoane sunt considerate mai expuse riscului, deoarece sunt mai susceptibile de a contracta Covid-19 și de a dezvolta complicații grave. Printre așa-numitele persoane „fragile” se numără bătrânii și femeile însărcinate. Boala cronică și vârsta cresc, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta o forma grava de coronavirus. Un alt factor de risc: sexul. De la începutul epidemiei, bărbații au fost mai grav afectați de această patologie decât femeile. Mai multe studii au confirmat acest lucru. Potrivit oamenilor de știință, această caracteristică ar putea avea, de asemenea, un impact asupra vaccinării și mai precis asupra eficacității acesteia.

Covid-19: eficacitatea vaccinului poate varia din cauza geneticii

„Este probabil ca, de fapt, vaccinurile împotriva Covid-19 să fie mai eficiente la femei”, a declarat profesorul Jean-Daniel Lelièvre, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Henri-Mondor, Franta, și membru al Înaltei Autorități pentru Sănătate (HAS) din Franta.

Eficacitatea vaccinului poate varia în funcție de genele pacientului implicate în răspunsul imun:

„Multe gene ale imunității se află pe cromozomul X. Femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au unul singur. Știm că pentru un număr foarte mare de vaccinuri, eficacitatea este superioara la femei”, a explicat profesorul, potrivit Femme Actuelle.

Covid-19: de ce ar putea fi mai eficient la femei? Hormonii ar juca un rol în aceasta diferența

Un studiu realizat de echipe de la Spitalul Universitar din Strasbourg și Institutul Pasteur și publicat pe 18 noiembrie a explicat aceste diferențe între bărbați și femei în fața Covid-19. Cercetătorii au descoperit că anticorpii neutralizanți au fost detectabili la 84% dintre pacienții care au contractat o formă ușoară a bolii până la 6 luni după infecție. Cu toate acestea, această rată a scăzut mai repede la bărbați decât la femei.

„Aceste rezultate par să susțină o durată mai mare de imunitate la femei decât la bărbați”, se precizeaza în studiu.

„Poate exista și o explicație hormonală, estrogenul poate juca un rol”, a sugerat profesorul Samira Fafi-Kremer, directorul Institutului de Virologie din Strasbourg.

„Așteptăm să putem consulta toate dosarele (referitoare la studiile clinice) care sunt disponibile pentru moment experților autorităților care studiază conformitatea vaccinurilor, adică ANSM din Franța”, a spus profesorul Jean-Daniel Lelièvre.

Adauga un comentariu