Boli si tratamente

Vaccinul Pfizer ar promova apariția miocarditei? Cum să recunoaștem această inflamație a mușchiului inimii

Publicat: 04 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul Pfizer ar promova apariția miocarditei Cum să recunoaștem această inflamație a mușchiului inimii
Miocardita poate fi, în unele cazuri, asimptomatică.

Vaccinul Pfizer ar promova apariția miocarditei? Mai multe cazuri de această inflamație a mușchiului cardiac au fost identificate în Franța după injectarea acestui ser anti-Covid. Deocamdată, însă, nu a fost stabilită nicio legătură. Ce este miocardita?

Cinci cazuri de miocardită care au apărut după injectarea vaccinului Pfizer au fost identificate în Franța, potrivit unui raport al Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (ANSM) publicat la 30 aprilie, noteaza Femme Actuelle. Raport urmează celor 62 de cazuri de miocardită care au apărut în Israel după administrarea serului din laboratoarele Pfizer și BioNTech. Analizele efectuate în Israel arată că această afecțiune este mai frecventă la bărbații sub 30 de ani și la persoanele care au primit ambele doze din acest vaccin.

Cu toate acestea, „stabilirea unei conexiuni ar fi dificilă, deoarece miocardita, o afecțiune care dispare adesea fără complicații, poate fi cauzată de o varietate de viruși și un număr similar de cazuri au fost raportate în anii precedenți”, a explicat dr. Nachman Ash, coordonatorul răspunsului la pandemie din Israel.

ANSM a precizat, de asemenea, că „datele disponibile nu oferă, în acest stadiu, elemente suficiente pentru a ajunge la concluzia asupra unui rol al vaccinului, dar constituie totuși un semnal potențial. Aceste efecte vor fi, prin urmare, monitorizate.”

Miocardita: ce este?

Miocardita este o inflamație a miocardului, care este mușchiul inimii care menține curgerea sângelui. Când este atins, nu mai este capabil să-și îndeplinească în mod corespunzător rolul de pompă. Această inflamație poate afecta părți ale mușchiului inimii sau pe toate.

Care sunt cauzele miocarditei?

Această afectare a inimii este de obicei cauzată de o infecție virală. Poate fi o infecție a tractului respirator, cum ar fi gripa sau tractul gastro-intestinal. Printre virusurile responsabile de miocardită, găsim în special parvovirusul B19 și herpesvirusul uman de tip 6. Unele lucrări au evidențiat și apariția miocarditei la pacienții afectați de Covid-19. Dar miocardita poate fi cauzată și de o infecție bacteriană, cum ar fi streptococul sau stafilococul.

Această inflamație a mușchiului cardiac poate avea, de asemenea, o origine neinfecțioasă. În acest caz, pot fi implicate anumite boli autoimune, cum ar fi sarcoidoza sau boala Behçet. Substanțele toxice pentru inimă, cum ar fi alcoolul sau cocaina, pot provoca, de asemenea, miocardită.

Care sunt simptomele miocarditei?

Miocardita poate fi, în unele cazuri, asimptomatică. Dar printre manifestările care pot sugera această inflamație a mușchiului cardiac, găsim în special:

oboseala;
febra;
dificultăți de respirație;
edem, cu alte cuvinte umflare;
dureri în piept;
aritmie;
palpitații.

Miocardita: cum să o diagnosticați?

În fața unei suspiciuni de miocardită, diagnosticul se bazează inițial pe observarea simptomelor, dar și pe un examen clinic. Diverse examinări sunt apoi prescrise de medic pentru a detecta miocardita. Printre acestea, găsim o probă de sânge, o electrocardiogramă (ECG), o imagine a inimii, și anume o ecocardiografie și un RMN, sau o biopsie a mușchiului inimii.

Cum se tratează miocardita?

De cele mai multe ori, miocardita se rezolvă spontan. Cu toate acestea, este important ca pacientul să se odihnească. De asemenea, este important să monitorizați evoluția acestei inflamații a mușchiului cardiac pentru a evita posibilele complicații, motiv pentru care spitalizarea este adesea necesară. Tratamente precum antiinflamatoare sau analgezice pot fi, de asemenea, prescrise pentru a trata miocardita.

Adauga un comentariu