Stiri medicale

Vaccinul recombinat tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), Silgard

Publicat: 10 dec. 2010
7

Vaccinul recombinat tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), Silgard, produs de compania Merck & Co s-a lansat oficial in Romania.

In prezent vaccinul este inregistrat in peste 50 de tari din lume, iar in alte 50 s-au depus cereri in acest sens. Poate fi administrat copiilor intre 9-15 ani si femeilor cu varste intre 16-26 ani pentru a preveni cancerul de col uterin, displazia cervicala severa/leziunile precanceroase(neoplazia cervicala intraepiteliala CIN 2/3), leziunile displazice vulvare severe/precanceroase (VIN 2/3) si verucile genitale externe(condiloame acuminate) cauzate de HPV tipurile 6, 11, 16 si 18.

Medicii pediatri, infectionisti, ginecologi si medicii de familie pot prescrie acest vaccin. „Pentru baieti indicatia este deocamdata offlabel, pentru ca pana in momentul de fata la FDA nu s-a depus o documentatie care conform studiilor sa permita si aceasta indicatie, dar cu siguranta in anii urmatori va fi inclusa, pentru ca sunt studii in derulare”, a precizat prof.dr. Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Bals din Capitala.

Potrivit acestuia cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea cu acest produs in proportie de 75%. De altfel, studiile clinice au aratat ca Silgard a prevenit in proportie de 100% cazurile de cancer de col uterin provocate de HPV 16 si 18 la femeile care nu fusesera anterior expuse la tipurile de HPV cuprinse in vaccin. Eficienta acestuia a fost evaluata in cadrul a 4 studii clinice controlate placebo, dublu-orb, de faza II si III. In studii au fost inrolate 20541 femei cu varste intre 16-26 ani, care au fost monitorizate timp de 5 ani. In randul femeilor care au fost vaccinate cu Silgard(8487), leziunile precanceroase cervicale provocate de HPV 16 si 18 au fost prevenite 100%, in timp ce in randul celor tratate placebo(7861) s-au inregistrat 53 cazuri. Vaccinul a prevenit in proportie de 95% CIN2/3 sau AIS provocate de HPV tipurile 6,11,16 sau 18( 4 cazuri de CIN 2/3 sau AIS).

In grupul femeilor tratate cu placebo au fost 83 cazuri. Verucile genitale provocate de HPV tipurile 6 sau 11 au fost prevenite in proportie de 99% in randul persoanelor vaccinate, s-a inregistrat un singur caz, in timp ce din grupul femeilor care au primit placebo 91 au avut veruci. Societatile de Ginecologie, Pediatrie si Infectioase, precum si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer au inaintat Ministerului Sanatatii mai multe demersuri pentru includerea acestui vaccin in programul national de imunizari, astfel ca cei 300000 copii (cohorta anuala de copii vaccinati) din Romania sa beneficieze de vaccinare gratuita. Insa propunerile acestora nu s-au finalizat, societatile profesionale asteapta si acum un raspuns din partea autoritatilor.

„Un vaccin ca Silgard este esential in combaterea acestei boli. Toate tinerele ar trebui sa se vaccineze pentru a reduce substantial riscul de a face cancer de col uterin sau veruci genitale. Sunt destule romance care deja s-au vaccinat, si-au procurat produsul din alte tari din Europa sau chiar din SUA”, a declarat prof.dr. Radu Vladareanu, directorul Clinicii de Obstetrica si Ginecologie Elias. Romania are una dintre cele mai inalte rate de incidenta a cancerului de col uterin-20-30 cazuri noi/100000 femei.

Ingrijorator este insa faptul ca rata mortalitatii prin acest tip de cancer este in continua crestere. Conform OMS, rata mortalitatii in Romania este de 2-2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE. Deocamdata cine vrea sa se vaccineze poate achizitiona produsul din farmacii la pretul de 450 lei doza. Schema de vaccinare cuprinde 3 injectii, administrate pe parcursul a 6 luni (0,2, 6 luni). Deocamdata se stie ca vaccinul protejeaza pe termen foarte lung. In privinta rapelului la 5 ani, specialistii spun ca nu e necesar. Totusi, studiile in acest sens vor fi finalizate in anul 2013.

Adauga un comentariu