Stiri medicale

Vaccinurile anti-COVID-19: Ce înseamnă eficacitate de 95%?

Publicat: 13 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinurile anti-COVID-19 Ce înseamnă eficacitate de 95
Pentru a veni în sprijinul publicului, în ceea ce privește modalitatea de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinale, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o Instrucțiune care reglementează Cerințele referitoare la modalitățile de raportare a reacțiilor adverse apărute după administrarea vaccinului anti-coronavirus.

Probabil ați auzit că eficacitatea vaccinului COVID-19 Pfizer este de 95%, Moderna – 94% și Johnson & Johnson – 66%. Dar ce înseamnă de fapt aceste numere?

Nu este doar o întrebare academică. Modul în care oamenii înțeleg aceste cifre afectează modul în care gândesc despre vaccin, dacă îl primesc și cum se comportă după ce îl primesc, toate acestea având implicații asupra pandemiei.

Deci, cum ar trebui oamenii să interpreteze aceste numere? Ce înseamnă eficacitate de 95%?

„Cred că este important ca oamenii să înțeleagă că acesta este un vaccin extrem de eficient”, a spus Brianne Barker, virusolog la Universitatea Drew din New Jersey, referindu-se la vaccinul Pfizer.

O neînțelegere obișnuită este că eficacitatea 95% înseamnă că în studiul clinic Pfizer, 5% dintre persoanele vaccinate au facut COVID. Dar asta nu este adevărat; procentul efectiv al persoanelor vaccinate în studiile Pfizer (și Moderna) care au facut COVID-19 a fost de aproximativ o sută de ori mai mic: 0,04%.

Ceea ce înseamnă de fapt 95% este că persoanele vaccinate au avut un risc cu 95% mai mic de a face COVID-19 în comparație cu participanții la grupul de control, care nu au fost vaccinați. Cu alte cuvinte, persoanele vaccinate în studiul clinic Pfizer au fost de 20 de ori mai puțin probabil ca grupul de control să facă COVID-19.

Asta face ca vaccinul să fie „unul dintre cele mai eficiente vaccinuri pe care le avem”, a declarat Barker pentru Live Science. Pentru comparație, vaccinul cu două doze împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) este 97% eficient împotriva rujeolei și 88% eficient împotriva oreionului. Vaccinul gripal sezonier este eficient între 40% și 60% (variază de la an la an, în funcție de vaccinul din acel an și de tulpinile de gripă), dar a prevenit aproximativ 7,5 milioane de cazuri de gripă în SUA în perioada 2019-2020.

Deci, dacă eficacitatea înseamnă cu câteva procente mai puține cazuri de COVID-19, ce se consideră „caz de COVID”? Atât Pfizer, cât și Moderna au definit un caz ca având cel puțin un simptom (oricât de ușor) și un test pozitiv COVID-19. Johnson & Johnson au definit un „caz” ca având un test COVID-19 pozitiv plus cel puțin un simptom moderat (cum ar fi dificultăți de respirație, niveluri anormale de oxigen din sânge sau frecvență respiratorie anormală) sau cel puțin două simptome mai ușoare (cum ar fi febră, tuse , oboseală, cefalee sau greață). Cineva cu un caz moderat de COVID-19 prin această definiție ar putea fi fie ușor afectat, fie să fie incapacitat și să se simtă destul de rău timp de câteva săptămâni.

Este dificil să comparăm în mod direct eficacitatea dintre vaccinuri

Barker avertizează că este dificil să comparăm în mod direct eficacitatea dintre vaccinurile Johnson & Johnson, Pfizer și Moderna, deoarece studiile clinice s-au întâmplat în diferite zone geografice cu populații diferite și în momente de timp ușor diferite în pandemie atunci când diferite variante de COVID-19 circulau.

„Erau mai mulți oameni care aveau B117 [varianta din Marea Britanie] sau alte tipuri de variante în timpul procesului Johnson & Johnson decât în ​​timpul procesului Moderna”, a spus ea.

Toate aceste numere de eficacitate sunt protecție împotriva simptomelor, nu protecție împotriva infectării, a spus Barker. (Unele studii timpurii sugerează că vaccinurile Pfizer și Moderna reduc, de asemenea, numărul de particule virale din corpul unei persoane, numit încărcătură virală, și probabilitatea de a da teste pozitive, ceea ce ar reduce transmisia. Totuși, deoarece încă nu știm cu siguranță, oamenii „nu își pot arunca masca” odată ce sunt vaccinați, a spus Barker.)

Dar toate cele trei procese au folosit și a doua definiție, potențial mai importantă, a „cazurilor”. Ce ne interesează cel mai mult este protejarea oamenilor de cele mai grave rezultate ale COVID-19: spitalizare și deces. Așadar, Moderna, Pfizer și Johnson & Johnson au măsurat, de asemenea, modul în care vaccinurile lor au funcționat împotriva bolilor severe (ceea ce însemna frecvența cardiacă sau respiratorie grav afectată, nevoia de oxigen suplimentar, admiterea în terapie intensivă, insuficiența respiratorie sau decesul).

Toate cele trei vaccinuri au fost 100% eficiente în prevenirea formelor severe la șase săptămâni după prima doză (pentru Moderna) sau la șapte săptămâni după prima doză (pentru Pfizer și Johnson & Johnson, din care ultima necesită o singură doză). Zero persoane vaccinate în oricare dintre studii au fost spitalizate sau au murit de COVID-19 după ce vaccinurile au intrat în vigoare.

„Suntem incredibil de norocoși cu cât de eficiente au fost aceste vaccinuri”, a spus Barker, potrivit Live Science.

Adauga un comentariu