Stiri medicale

Vaccinurile împotriva gripei și pneumoniei, legate de un risc mai mic de Alzheimer

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinurile împotriva gripei și pneumoniei legate de un risc mai mic de Alzheimer
Vaccinurile reduc riscul Alzheimer

Vaccinurile reduc riscul Alzheimer. Conform unui studiu recent, vaccinul antigripal sezonier poate reduce incidența bolii Alzheimer. O cale promițătoare împotriva acestei forme comune de demență.

Asta sugerează noi cercetări dezvăluite la conferința internațională dedicată bolii Alzheimer. „In pandemia COVID-19, vaccinurile sunt în fruntea discuțiilor de sănătate publică. Este important să explorați beneficiile lor nu numai pentru a va proteja împotriva infecțiilor virale sau bacteriene, ci și pentru a îmbunătăți rezultatele pe termen lung ale sănătății”, a explicat dr. Maria Carrillo, director științific al Asociației Alzheimer.

Vaccinurile reduc riscul Alzheimer

Astfel, conform concluziilor prezentate, cel puțin o vaccinare antigripală a fost asociată cu o reducere cu 17% a incidenței bolii Alzheimer. În plus, pentru oamenii vaccinați de mai multe ori împotriva gripei, cercetătorii au observat o reducere suplimentară de 13%. „Studiul nostru sugerează că utilizarea regulată a unei intervenții foarte accesibile și relativ ieftine – vaccinul antigripal – poate reduce dramatic riscul de demență Alzheimer”, a spus Albert Amran, student în medicina de anul patru la McGovern, într-o declarație. Înainte de a adăuga: „Este nevoie de mai multe cercetări pentru a explora mecanismul biologic al acestui efect – de ce și cum funcționează în organism – ceea ce este important pe măsură ce explorăm terapii preventive eficiente pentru boala Alzheimer”.

O dublă vaccinare fără rezultat

În ceea ce privește vaccinarea împotriva pneumoniei, cercetătorii au descoperit că pacienții care au primit acest vaccin înainte de vârsta de 75 de ani aveau între 25 și 30% mai puțin șanse să fie diagnosticați cu boala Alzheimer. Cea mai mare reducere, până la 40%, a fost observată la persoanele care au fost vaccinate și nu au avut o genă care să crească riscul de boală. Pentru a fi clari, apariția gripei în plus față de pneumonie nu a redus riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

„Vaccinurile contra pneumoniei înainte de vârsta de 75 de ani pot reduce riscul de Alzheimer mai târziu în viață, în funcție de genotipul individual. Aceste date sugerează că vaccinul pneumococic poate fi un candidat promițător pentru prevenirea personalizată a bolii Alzheimer, în special la cei care nu poartă anumite gene la risc”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Svetlana Ukraintseva, profesor de cercetare asociat în unitatea de cercetare Biodemografia Aging la Institutul de Cercetări în Științe Sociale de la Duke University.

Cum explicați legătura dintre vaccinare și debutul bolii Alzheimer? Unii cercetători subliniază că vaccinul ar putea ajuta la consolidarea sistemului imunitar, oferind astfel o protecție suplimentară creierului împotriva declinului. Mai mult, oamenii de știință consideră că este posibil și faptul că o infecție majoră, cum ar fi un episod rău de pneumonie, ar putea accelera debutul demenței la persoanele aflate deja în pericol.

Adauga un comentariu