Educatie intima

Vaginoza bacteriana – cand si de ce apare, care sunt simptomele si cum se trateaza aceasta infectie

Publicat: 24 sept. 2014
Vaginoza bacteriana este o afectiune vaginala des intalnita, cauzata de inmultirea in exces a bacteriilor saprofite din vagin. Femeile active sexual se confrunta frecvent cu aceasta afectiune, procentul fiind cuprins intre 5 si 15%. Risc crescut pentru vaginoza apare si la femeile insarcinate si la cele care au suferit interventii chirurgicale.
Cand apare vaginoza bacteriana?
Practic, diagnosticul de vaginoza bacteriana este stabilit in momentul in care este identificat un numar redus de lactobacili Dorderline, cand exista un numar mare de bacterii (cele mai multe gram negative), nu apare inflamatie (fara roseata) si numarul de leucocite este foarte redus.

Vaginita bacteriana

Vaginita bacteriana poate produce complicatii
 

Care sunt simptomele vaginozei bacteriene?
Simptomele cu care se confrunta femeile diagnosticate cu vaginoza bacteriana sunt extrem de neplacute! La nivel vaginal, apare o scurgere de culoare alb-gri, consistenta variabila, subtire sau cremoasa si miros neplacut. Toate aceste simptome, extrem de deranjante pentru femeia cu vaginoza, devin suparatoare si pentru partener, astfel incat vaginoza bacteriana afecteaza inclusiv ”sanatatea” vietii de cuplu.
Care sunt riscurile?
Vaginoza bacteriana nu este o boala cu transmitere sexuala, desi contactele sexuale frecvente, neprotejate si cu mai multi parteneri pot duce la perturbarea echilibrului ecosistemului vaginal si, astfel, la aparitia vaginozei bacteriene. Netratata corespunzator, vaginoza bacteriana recidiveaza frecvent si predispune la contractarea altor infectii si, implicit, la aparitia altor complicatii, de obicei mult mai grave.
Foarte importanta este diagnosticarea si tratarea femeilor insarcinate. O data depistata vaginoza bacteriana la femeile insarcinate, riscurile de aparitie a avortului spontan, a nasterii premature, a rupturii premature de membrane, a infectiei placentei si a nou-nascutului cresc considerabil.
Care este tratamentul eficace?
In majoritatea situatiilor, prezenta in numar mare a bacteriei anaerobe Gardnerella Vaginalis (prezenta in mod normal in flora vaginala, dar in cantitate redusa) este implicata in producerea vaginozei bacteriene. Un tratament eficace al vaginozei bacteriene sconteaza restabilirea ecosistemului vaginal prin actiunea directa asupra agentilor patogeni si mentinerea pe termen lung a sanatatii vaginale.
Ce trebuie stiut despre recidiva?
Statistic, s-a demonstrat faptul ca vaginoza bacteriana recidiveaza frecvent, chiar daca tratamentul ales a fost corect si complet. Recidivele sunt de cele mai multe ori mai greu de tratat, fiind necesara o alta abordare a aceleiasi afectiuni si, in acelasi timp, durata tratamentului se poate prelungi. Recidivele pot fi insotite si de complicatii, de aceea este foarte importanta preventia acestora.
Pentru mentinerea rezultatelor post-tratament ale vaginozei bacteriene, se recomanda administrarea de medicamente capabile sa intretina flora bacteriana fiziologica astfel incat rata aparitiei recidivelor sa scada.
Cum te putem ajuta noi?
O solutie extrem de eficienta si sigura (inclusiv in sarcina si alaptare) dupa tratamentul specific pentru vaginoza bacteriana pentru refacerea florei vaginale proprii, cat si pentru prevenirea recidivelor, este reprezentata de Feminella Vagi C.


loading...

Adauga un comentariu