Actualitate

Val de crime în Suedia! Mai multe femei au fost ucise în doar câteva săptămâni. Țara este cunoscută ca fiind un exemplu al egalității de gen

Publicat: 06 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Val de crime în Suedia Mai multe femei au fost ucise în doar câteva săptămâni. Țara este cunoscută ca fiind un exemplu al egalității de gen
Una dintre crime a avut loc în Flemingsberg, o suburbie a capitalei Stockholm

Șase femei au fost ucise în doar cinci săptămâni în Suedia, reluând dezbateri despre violența domestică într-o țară de obicei lăudată pentru egalitatea de gen.

Decesele se întind pe trei regiuni și trei generații, dar în aproape toate cazurile a existat un fir comun: arestarea unui bărbat cu care au avut o relație strânsă.

Femeile au fost ucise ca urmare a violenţei domestice

Două dintre crime au avut loc în plină zi: una într-un centru rural din sudul țării, alta într-o gară și stație de autobuz din Linkoping, un oraș universitar la sud de capitală.

În Flemingsberg, o suburbie cu venituri reduse din Stockholm, plină de blocuri turnate îmbrăcate în culori primare, o femeie a fost înjunghiată în apartamentul pe care îl împărțea cu patru copii mici. Bărbatul arestat, suspectat de uciderea ei, este cineva pe care se pare că îl cunoștea bine.

„Cred că trebuie adusă la suprafață mai mult, această violență împotriva femeilor, pentru că nu este OK”, spune Kristian Jansson, în vârstă de 51 de ani, care face cumpărături în Flemingsberg împreună cu fiica sa Emma-Louise, în vârstă de 18 ani.

Adolescenta spune că uciderile recente au amplificat îngrijorări mai largi cu privire la siguranța femeilor în zonă, unde rareori iese singură. „Nu sunt atât de sigur … Pentru că sunt atât de mulți oameni care omoară pe aici.”

Valul recent al uciderilor vine în mijlocul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la violența față de femei în Suedia, care deține de multă vreme reputația de una dintre cele mai sigure și mai egale țări din lume.

În 2020, 16461 de cazuri de agresiune au fost raportate împotriva femeilor aflate într-o relație în Suedia. Aceasta reprezintă o creștere de 15,4% față de cifră din 14.261 din 2019 , raportată de Consiliul Național pentru Prevenirea Criminalității.

România este, din păcate, campioană la violenţa domestică

Pe de altă parte, România este campioană la violenţa domestică. Autorităţile tratează de cele mai multe ori, în lipsa unei legislaţii rigide, cu o lipsă de interes. Statistica este una care ar trebui să ne îngrijoreze mai ales în contextul în care în spaţiul public au apărut numeroase înregistrări în care femeile sunt pur şi simplu bătute de către bărbaţi:

Statistica oferită pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi nu este deloc una încurajatoare.

Astfel, în ceea ce privește numărul cazurilor de violență domestică înregistrate și centralizate de către ANES în baza rapoartelor înaintate de către direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC), instituții aflate în subordinea consiliilor județene și ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, numărul de victime care au beneficiat de servicii sociale specializate în ultimii ani se prezintă astfel: 2017 – 13201 persoane, 2018 -13182 persoane, primul semestru al anului 2019 – 6.731 de persoane. Fapte penale sesizate: – 2017 -36.245, 2018- 38.445, 2019 (7 luni) – 23.830. (…)Tensiunile economice și sociale și măsurile care limitează mobilitatea oamenilor și impun petrecerea unui timp mult mai îndelungat în spațiul domestic au generat o intensificare a violenței în familie, fenomen ale cărui victime sunt, în majoritate, tot femeile.

Probabil cel mai cunoscut caz este cel al fostului ofiţer din Poliţia Locală Oradea care și-a înjunghiat soţia într-o parcare din oraș. Acesta a fost și șef al unităţii.

Adauga un comentariu