Local

Val de infecții respiratorii acute în rândul ieșenilor! În ultima săptămână s-au înregistrat peste 7.000 de cazuri noi!

Publicat: 02 dec. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Val de infecții respiratorii acute în rândul ieșenilor În ultima săptămână s-au înregistrat peste 7.000 de cazuri noi
Infecțiile respiratorii acute fac tot mai multe victime în rândul ieșenilor, numărul de îmbolnăviri fiind în creștere de la o săptămână la alta

Infecțiile respiratorii acute fac tot mai multe victime în rândul ieșenilor, numărul de îmbolnăviri fiind în creștere. În ultima săptămână, pe cuprinsul județului Iași, au fost înregistrate 7.264 de cazuri de infecții respiratorii acute, din care 6.074 de infecții virale ale căilor respiratorii superioare și 1.189 de pneumonii

În perioada 21 noiembrie 2022 – 27 noiembrie 2022 au fost efectuate 237 de internări în rândul pacienților cu infecții respiratorii. Trebuie precizat că cei mai afectați de infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare și de pneumonii sunt copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani.

Peste 7.000 de noi cazuri de infecții respiratorii acute!

o persoana racita
În perioada 21 noiembrie 2022 – 27 noiembrie 2022 au fost efectuate 237 de internări în rândul pacienților cu infecții respiratorii

În perioada 21 noiembrie 2022 – 27 noiembrie 2022, pe cuprinsul județului Iași au fost înregistrate 7.264 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 5,07 la sută mai multe cazuri față de săptămâna 14 noiembrie 2022 – 20 noiembrie 2022.

„Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 21.11.2022 – 27.11.2022 s-au înregistrat 7.264 de cazuri de infecții respiratorii acute: 6.074 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.189 sunt pneumonii și există un caz de gripă la grupa de vârstă 15-49. Astfel, potrivit raportărilor, în săptămâna menționată s-au înregistrat cu 5,07 la sută mai multe cazuri față de săptămâna 14.11.2022 – 20.11.2022.

Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru IACRS și pneumonii este la grupa de vârstă 5-14 ani. În intervalul de timp menționat nu s-a înregistrat niciun deces ca urmare a infecțiilor respiratorii acute. De asemenea, în săptămâna 21.11.2022 – 27.11.2022 au fost raportate 237 de internări (cu 48 mai multe față de săptămâna anterioară), reprezentând 3,26 la sută din numărul total de cazuri: IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare) – 127 de internări, pneumonii – 110 internări”, au precizat reprezentanții Direcției Publice de Sănătate Iași.

Ce recomandări are DSP pentru ieșeni în sezonul rece

 

o persoana cu degeraturi 
Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică precum somnolența, pierderi de memorie, dificultăți în vorbire, iar pe vreme friguroasă se poate pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități

În perioada următoare, cu temperaturi scăzute, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă populației să respecte sfatul medicilor, specific sezonului rece, regulile de igienă și să se vaccineze antigripal. Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică, precum somnolență, pierderi de memorie, dificultăți în vorbire.

De asemenea, pe vreme friguroasă se poate pierde până la 50 la sută din căldura corpului, prin extremități. Degerăturile reprezintă leziuni tisulare determinate de expunerea la temperaturi foarte scăzute, expunere care determină redistribuirea sângelui din periferie (apare constricția vaselor de sânge ale membrelor superioare, inferioare și a extremității cefalice – nas, urechi, obraji) către organele interne vitale, reprezentate de inimă și plămâni, în detrimentul extremităților care, în lipsa unui flux sangvin optim, pot suferi leziuni ireversibile, cu pierderea definitivă a funcționalității.

Factorii care predispun la apariția degerăturilor sunt reprezentați de vestimentația necorespunzătoare pentru temperaturile scăzute, asocierea unor patologii care determină afectarea fluxului sangvin periferic și circulația deficitară a sângelui la nivelul membrelor superioare și inferioare – diabet, boală arterial periferică, consumul de alcool și tutun, administrarea de medicație hipotensivă care contribuie la scăderea fluxului sangvin periferic. Leziunile superficiale se pot remedia prin încălzirea treptată a zonei până la revenirea sensibilității la nivelul tegumentului afectat și nu necesită intervenție medicală pentru soluționare.

În cazul apariției leziunilor profunde cauzate de expunerea la frig este indicată evitarea mobilizării membrului afectat, îndepărtarea hainelor ude sau care exercită presiune asupra leziunilor după plasarea pacientului într-o zonă încălzită, încălzirea blândă, prin introducerea tegumentelor afectate în apă călduță (nu fierbinte), aplicarea unor bandaje sterile la nivelul veziculelor cu lichid pentru a preveni spargerea și infectarea acestora. În cazurile în care nu se reia circulația la nivelul zonelor afectate de degerături, medicul curant poate opta pentru îndepărtarea țesuturilor devitalizate pentru a preveni riscul de infecție.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor respiratorii acute, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei de unică folosință, păstrarea unei igiene corporale riguroase, întotdeauna cu spălarea mâinilor, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave, respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe, adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului, menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate, evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor simptome compatibile cu gripa.

Comentarii
Adauga un comentariu