Local

Valentin Talpalaru, un romantic intarziat

Publicat: 10 feb. 1999
1

•”Ghemuit intr-un sambure”- volum de poezii scos la Editura Junimea

Consecventa cu sine, Editura „Junimea” din Iasi publica numai lucrari de calitate. De putin timp, a lansat o noua serie de poezie intitulata „Orpheus”, printre primele aparitii, in aceasta serie aflandu-se volumul de versuri „Ghemuit intr-un sambure” de Valentin Talpalaru. Aflat la al treilea volum de versuri, poetul, care a depasit de multisor varsta adolescentei, ofera cititorilor aproape 30 de bijuterii „ghemuite intr-un sambure”. Prin ele insele, bijuteriile, marturisiri de credinta, conform carora versurile „Catelul pamantului/latra-n miezul adancului.. Ciocarlia/ fluiera miezul inaltului. Stelele sunt/seminte zvarlite intr-o gura nesatula”, sunt oferite cititorilor cu generozitatea-i cunoscuta de catre cel la care criticul Emil Iordache aprecia „limbajul frust, muzicalitatea, precum si faptul ca este un poet care nu invadeaza lumea cu versurile sale, ci o primeste”.

Remarcat destul de tarziu in lumea poeziei, Valentin Talpalaru nici nu s-a grabit sa scoata volume unul dupa altul, precum destui doritori de afirmare, aplecandu-se cu foarte multa grija asupra fiecarei sintagme si reusind sa se ghemuiasca „intr-un sambure”, adica sa ajunga la esenta lucrurilor si nu poate fi mai plina de esenta asertiunea conform careia „Poezia lui Valentin Talpalaru a asteptat, ca un sambure, in brazdele adanci ale tacerii, timp de cateva decenii”, cum spunea poetul Mihai Ursachi.

Volumul „Ghemuit intr-un sambure”, aparut intr-o grafica deosebita semnata de Traian Mocanu, se constituie intr-o marturisire de credinta a autorului referitoare atat la locul copilariei si adolescentei sale (Tg. Frumos), cat si la predecesorii sai in ale poeziei, precum Ioanid Romanescu, pe care i-a admirat si carora le-a inchinat imn de slava. Nu putem incheia fara a reproduce versurile din poezia inchinata copiilor autorului, „Cel ce seamana cu lumina”: Iata, copile, ia aripa aceasta/si cata-i perechea/acolo sus, sub pamant,/Ce ce seamana cu lumina/s-a intors in seminte/tacind”. Valentin Talpalaru este un romantic intarziat care, totusi, mai are multe de spus in lirica romaneasca.

Adauga un comentariu