Scena artistica din Romania

Valentin Uritescu suferă de Parkinson. Cum se simte actorul în prezent

Publicat: 14 sept. 2021
Valentin Uritesc priveste in gol
Valentin Uritescu se lupta de mai bine de 30 de ani cu o maladie ingrozitoare

Actotul Valentin Uritescu suferă de Parkinson de mai bine de trei decenii. Artistul are mare nevoie de îngrijire medicală și a fost internat într-un azil unde cadrele medicale de acolo se ocupă de acesta. Maladia i-a afectat organismul încă de la vârsta de 33 de ani.

Au fost zile în care marele actor nici nu putea rosti vreun cuvânt.

„Am fost diagnosticat cu o boală, un fel de Parkinson… A fost dramatică, rău de tot, zbaterea mea, cu boala și cu rolurile care au apărut. Am avut mare noroc, pentru că nu mi-a afectat vorbirea. Eu, acum vreo luna, am fost la Fundeni, din proprie inițiativă, să îmi fac analizele, să văd cam ce e cu mine.  Și acolo am văzut ce înseamnă boala asta. Iți afectează vorbirea, nu înțeleg nimic din ce spune respectivul… Afectează echilibrul și multe, multe, altele. (…) M-am rugat la Dumnezeu să nu se întâmple ceva cu mine, până nu îmi termin cărțile. Acum le-am scris… Se zice că, în viață, trebuie să sădești un pom, să iți faci o casă, să te căsătorești, să ai un copil și, dacă mai ai timp, să scrii și o carte. Eu le-am făcut pe toate și, la ora actuală, aștept să mă duc acolo, la strămoșii mei. Nu este o chestie dramatică… Efectiv, nu mai am ce face”, a mărturisit marele actor în urmă ceva timp.

Valentin Uritescu se află internat într-un azil

Starea precară de sănătate l-a făcut pe actor să accepte să fie internat într-un loc unde poate beneficia de tot ajutorul de care are nevoie.

“Tatăl meu este bine acum, se află într-un loc unde îi priește. El a cerut să fie dus într-un centru medical, unde toată lumea îl răsfață, i se face și masaj. Boala lui necesită îngrijiri speciale, trebuie să fie asistat medical. Mi-a cerut să îi duc o pălărie de soare, am una din Santorini, ca să iasă în curte. Eu și mama mergem mereu la el”, a declarat fiul actorului, Bogdan Uritescu, potrivit impact.ro.

Cine este Valentin Uritescu

Cu o carieră de peste 50 de ani, Valentin Uritescu a jucat în piese de teatru precum: “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière, “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele ”Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

În cinema, cunoscutul actor s-a remarcat în filme precum: “Concurs” (regia Dan Piţa, 1982), “Ochi de urs” (regia Stere Gulea, 1983), “Întoarcerea din iad” (regia Nicolae Mărgineanu, 1983), “Fapt divers” (regia Andrei Blaier, 1984), “Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolăescu, 1985), “Flăcări pe comori” (regia Nicolae Mărgineanu, 1987), “A unsprezecea poruncă” (regia Mircea Daneliuc, 1991), “Balanţa” (regia Lucian Pintilie, 1992), “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993) şi “Examen” (regia Titus Muntean, 2003).

Adauga un comentariu