National

Valentine’s Day 2021. Ce tradiţii se leagă de Ziua Îndrăgostiţilor

Publicat: 11 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valentines Day 2021. Ce tradiţii se leagă de Ziua Îndrăgostiţilor
Pentru că Ziua Îndrăgostiţilor a ajuns să aibă o însemnătate aparte şi la noi în ţară, îndrăgostiții respectă o serie de tradiții și obiceiuri

În fiecare an, pe data de 14 februarie, este celebrată Sărbătoarea iubirii, Valentine’s Day. Milioane de cupluri din întreaga lume îşi sărbătoresc iubirea, iar despre cei singuri se spune că este ocazia perfectă pentru a-şi întâlni sufletul pereche. Pentru că Ziua Îndrăgostiţilor a ajuns să aibă o însemnătate aparte şi la noi în ţară vă prezentăm o serie de obiceiuri şi tradiţii ale acestei zile.

În întreaga lume, tradiţia acestei sărbători este legată de numele Sfântului Valentin, considerat patronul iubirii, al tinerilor şi al căsătoriei.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare, în esenţă laică, care îşi trage rădăcinile din creştinism. În ciuda faptului că şi-a pierdut din intensitatea religioasă, ziua de 14 februarie este cunoscută în prezent drept o sărbătoare a tuturor celor îndrăgostiţi.

Chiar dacă Valentin’s Day a devenit un simbol al iubirii şi romantismului, viaţa Sfântului Valentin a fost departe de imaginea idilică a unui tânăr îndrăgostit.

Sfântul Valentin a fost un preot creştin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea. El obişnuia să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creştini, persecutaţi pe atunci în Imperiul Roman. De aici a venit, probabil, şi reputaţia lui de protector al îndrăgostiţilor. Sfântul Valentin a fost arestat şi torturat, ca să renunţe la credinţa lui, însă a refuza şi chiar a încercat să-l convertească la creştinism pe însuşi Împăratul. Pentru credinţa sa, a fost decapitat în anul 269.

Înaintea martiriului sau, spune o legendă, Sfântul Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, faţa gardianului sau, Asterius, care era oarbă şi căreia el i-a redat vederea. El este cel care a binecuvântat iubirea bărbaţilor care nu au putut să fie fericiţi cu femeia iubită.

În plus, legenda spune, că mesajul său de adio, adresat tinerei şi semnat “Al tău Valentin”, este considerat primul “bileţel de dragoste”. Tradiţia este acum dusă mai departe de îndrăgostiţii din întreaga lume, însă biletele nu mai au acum tristă semnificaţie a unui mesaj de rămas-bun.

În anul 496, Papa Gelasius a decis că ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său. Există dovezi istorice privind viaţa acestui sfânt. Arheologii au descoperit o biserică antică şi un mormânt care poartă numele Sfântului Valentin, iar rămăşiţele sale se afla acum în Biserica Sfântul Praxedes.

Tradiţii şi obiceiuri de Valentine’s Day

De obicei, pentru a-şi exprima sentimentele, îndrăgostiţii trimit mesaje de Valentine’s Day. Cele mai frumoase mesaje de iubire şi declaraţii de dragoste scrise vreodată, te vor ajuta să îţi surprinzi persoana iubită în momente pline de romantism. Orice gest de dragoste trebuie însoţit de un mesaj romantic de Valentine’s Day care să menţină sau să aprindă flacăra iubirii.

De ziua Sfântului Valentin, îndrăgostiţii obişnuiesc să se întâlnească fără a stabili în prealabil acest lucru. Această tradiţie provine de la britanici. Potrivit tradiţiei, în această zi păsările îşi aleg partenerii, iar ziua de 14 februarie este denumită „ziua căsătoriei păsărilor”. La început, ziua Sfântului Valentin era asociată doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie. În timp, această sărbătoare poate fi celebrata de toţi cei pe care îi iubim: fraţi, surori, mame, tati, prieteni.

Încă din anul 1800 a rămas tradiţia trimiterii felicitării, când au fost confecţionate primele felicitări de Sfântul Valentin . Aceste felicitări erau confecţionate din dantelă şi satin, cu mesaje scrise de mână. Felicitările de Sfântul Valentin conţin simboluri ale iubirii precum trandafiri roşii, inimioare sau cupidoni, şi sunt trimise atât persoanelor iubite, cât şi celora pe care îi iubim în secret.

Tot de Valentine’s Day există tradiţia schimbului de cadouri între iubiţi. Cu această ocazie se dăruiesc flori, ciocolată şi bomboane din ciocolată sau bijuterii. În trecut, în Wales se dăruiau linguri sculptate în lemn şi decorate sau lacăte şi chei, ca simbol al iubirii. Pe 14 februarie, seara, îndrăgostii obişnuiesc să se întâlnească la o cină romantică. Tot în această seară se organizează numeroase petreceri atât pentru cei care şi-au găsit deja perechea, cât şi pentru cei singuri. În unele ţări, de Sfântul Valentin, familiile petrec alături de prieteni apropiaţi.

Potrivit tradiţiile anglo-saxone, în ziua Sfântului Valentin, păsările îşi aleg perechea. Se spune şi că prima pasăre pe care va vedea o fată în această zi îi va prevesti cu ce bărbat se va căsători. Dacă va vedea o mierlă, destinul îi va aduce în cale un preot, măcăleandrul un marinar, păsările cu pene galbene un bărbat bogat, vrabia un fermier, păsările cu pene albastre un bărbat vesel, porumbelul un bărbat iubitor, iar dacă va vedea o ciocănitoare va rămâne nemăritată.

De asemenea, de Valentine’s Day, înainte de culcare, fetele îşi pun sub pernă o floare de coada şoricelului . Prima persoană pe care o va vedea când va pleca de acasă va fi viitorul ei soţ. Tot în această noapte, fetele nemăritate trebuie să înconjoare biserica de 12 ori, pentru a-şi visa ursitul. Şi tot în această zi, numele pretendenţilor unei fete sunt scrise pe bucăţi de hârtie care sunt învelite în lut şi puse în apă. Prima bucată de lut care va ieşi la suprafaţă conţine numele celui cu care fata se va mărita.

Adauga un comentariu