Actualitate

Valer Dorneanu, avertisment dur către Guvern: Măsurile de restricţie trebuie luate prin lege

Publicat: 04 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valer Dorneanu avertisment dur către Guvern Măsurile de restricţie trebuie luate prin lege
Valer Dorneanu, avertisment dur către Guvern

Valer Dorneanu, avertisment dur către Guvern. Preşedintele Curţii Constituţionale a României lansează un avertisment în contextul ridicărilor restricţiilor de intrare în ţară. Preşedintele CCR explica faptul că măsurile care vizează anumite restrângeri a unor drepturi trebuie să fie luate prin lege, nicidecum printr-un ordin de ministru.

Valer Dorneanu, avertisment dur către Guvern

Conform Constituţiei, măsurile care vizează restrângeri ale unor drepturi sunt luate, în mod obligatoriu de către Parlamentul României, nicidecum printr-un ordin de ministru, susţine Valer Dorneanu. Preşedintele Curţii Constituţionale afirma faptul că regretă faptul că li se împută judecătorilor CCR greşelile luate de legislativ sau executiv. Acesta spune faptul că sunt multe lucruri în care lipsesc anumite avize:

„Măsurile care vizează restrângerea drepturilor – internarea obligatorie – trebuie luate prin lege. (…) Restrângerea unor drepturi, potrivit articolului 53 din Constituţie, se poate face numai prin lege şi numai când sunt îndeplinite condiţiile de stare de urgenţă, periclitarea sănătăţii. Toate condiţiile acestea există, numai că măsura trebuie luată prin lege. (…) Regret foarte mult că multe din greşelile care se fac pe plan legislativ – eu nu discut de greşeli politice sau de altceva – ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente. Am declarat mai multe acte normative neconstituţionale pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Legislativ, pentru faptul că lipsea avizul CSM, pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Economic şi Social”, a afirmat Valer Dorneanu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, potrivit Agerpres.

România are reglementări în domeniul penal, domeniul sanitar nu are reglementări

În continuarea declaraţiei, Valer Dorneanu susţine faptul că există un mare vid legislativ în domeniul sanitar. Preşedintele CCR considera faptul că nu exista o reglementare care să prevadă ideea de internarea obligatorie în domeniul sanitar, pe când în cel penal acest lucru este reglementat:

„Deocamdată, pentru internarea obligatorie noi avem reglementări doar în domeniul penal. În domeniul sanitar nu avem”, a subliniat preşedintele CCR.

În toată Europa, o decizie a judecătoreasca nu a fost niciodată criticata

Un lucru unic se întâmpla în România. Conform declaraţiilor judecătorilor, nicăieri în Europa nu a fost comentata vreodată o decizie luată de judecători la un asemenea nivel. Niciun premier din vreo altă ţară nu a avut curajul să critice o decizie luată de cea mai înalta curte de judecată. Lui Valer Dorneanu nu i se pare normal ca tocmai premierul unei ţări să critice o decizie judecătorească:

„Se critică ceea ce eu nu am mai auzit în Europa – o hotărâre judecătorească şi nu oricare, ci a celei mai mari Curţi de Apel din ţară. (…) Eu aş întreba la care din ţările europene primul-ministru sau o altă autoritate desfiinţează pur şi simplu Curtea Constituţională? Eu îl respect foarte mult pe primul-ministru şi ştiu ce presiune este pe capul dânsului – şi politică, şi toate pandemiile acestea care sunt – s-a străduit să ia măsuri care se impun, la sfaturile unor oameni foarte competenţi în domeniul medical. De ce nu a luat aceste măsuri legal? Trebuia la început o lege generală şi să nu dea în competenţa ministrului Sănătăţii măsuri de genul restrângerii unor drepturi, a libertăţii şi aşa mai departe”, a arătat Dorneanu.

Toate instituţiile statului, CCR, Avocatul Poporului, CSM şi puterea judecătorească îşi fac datoria

„Este activă doamna Avocat al Poporului şi o respect pentru asta. Nu toate sesizările dumneaei au fost admise de CCR. Deci şi CCR, şi Avocatul Poporului, şi CSM, şi puterea judecătorească – toţi îşi fac datoria. Aflu acum mai nou că nu numai noi suntem duşmani şi cu Avocatul Poporului, ci şi Justiţia”, a comentat preşedintele CCR.

El a precizat că nu este constituţional „în niciun stat de drept” să se dea posibilitatea ca printr-un ordin al ministrului Sănătăţii să se ia măsuri de acest fel.

„A venit pandemia peste noi. Se ştia, era la câteva sute de kilometri de noi. Nici atunci nu am scos o lege. Am dat acea ordonanţă. Noi am răspuns la ea. Nici după ce am dat ordonanţele cu privire la starea de urgenţă nu s-a luat măsura legală de a da o lege. A apărut după starea de urgenţă Legea 55, care a fost atacată la CCR. Nici în legea aceasta nu s-au prevăzut măsuri care să justifice restrângerea drepturilor – carantină, internarea obligatorie. S-a dat posibilitatea ca prin ordin al ministrului Sănătăţii să se ia asemenea măsuri, ceea ce nu este constituţional în niciun stat de drept”, a susţinut Valer Dorneanu.

Adauga un comentariu