Local

Valeriu Dornescu s-a trezit fara vina improscat cu noroi

Publicat: 08 iul. 1999

•Tentativa desantata de campanie electorala •Primarul Simirad se lamenteaza ca o baba •Ultimul sau atac este indreptat impotriva DGFPCFS

Dupa ce in urma cu citeva zile primarul Simirad s-a lansat in comentarii ce au depasit limita bunului simt la adresa DGFPCFGS Iasi (cauza fiind incapatinarea institutiei de a nu ceda cladirea Adminstratiei Financiare catre Primarie), recent, Simirad a speculat o noua ocazie de a-si face reclama si de a arunca iarasi cu vorbe.

Motivind insuccesul Primariei in colectarea taxelor si impozitelor locale, deficitul fiind de 37 miliarde de lei, Simirad a „aruncat pisica” in curtea Directiei Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat – care, chipurile, nu ar fi predat Primariei Iasi datele necesare. Nimic mai neadevarat: Primaria dispune de toate datele necesare. Acest nou atac demonstraza inca o data firea patimasa a lui Simirad, care nu a scapat prilejul de a-si face reclama si a-i ataca pe cei care il stiu pe adevaratul Simirad.
Incepind cu 5 iulie, Directia Finantelor Publice Locale, aflata in subordinea Primariei, si-a inceput efectiv activitatea de incasare a taxelor si impozitelor locale. Actiunea de predare-primire a decurs conform etapelor stabilite prin protocolul incheiat intre Primarie si Directia Generala a Finantelor Publice si Controlul Financiar de Stat Iasi. Mai mult, de la 1 iulie DGFPCFS si-a aratat disponibilitatea pentru o colaborare in colectarea taxelor si impozitelor pe cladiri, terenuri si mijloace de trasport, aflate in prezent in custodia DFPL. Celelalte activitati de impunere si urmarire a taxelor si impozitelor, pe intregul judet, respectiv veniturile meseriasilor, chiriile, taximetria etc sint colectate, in continuare, de DGFPCFS.
Desi nu ar exista motiv de cearta, primarul Constantin Simirad a inceput sa critice iarasi Directia de Finante. Conflictul impotriva Administratiei Financiare si a conducerii DGFPCFS a fost declansat din cauza firii excesiv de colerice a primarului.
Pentru a-si justifica golurile din bugetul local, primarul Simirad a declarat ca „veniturile realizate din incasarea taxelor si impozitelor, pina la 2 iulie, sint de 24 miliarde lei, or incasarile trebuiau sa insumeze 52 miliarde lei. Numarul contribuabililor din municipiul Iasi este de 201.877 persoane, iar numarul pozitiilor pe rol este de 144.300. Deficitul bugetar este aproximat la 37 miliarde lei. Lista datornicilor – persoane juridice – nu a fost nici acum predata de DGFP; se pare ca nici nu o are”.
Dumitru Axinte, directorul Administratiei Financiare, a infirmat cele spuse de primar, „dovada fiind demararea activitatilor Directiei Finantelor Publice Locale incepind cu 5 iulie, data care nu ar fi fost respectata in conditiile unui dezinteres din partea finantelor”. Aceeasi opinie a fost exprimata si de Valeriu Dornescu, directorul general al DGFPCFS: „sint rautati care nu merita a fi luate in seama. De altfel, primarul nu incearca decit sa-si faca campanie electorala”.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu