National

Valeriu Gheorghiță: „Se vor lua toate măsurile prin care să pregătim și faza de vaccinare în farmacii”

Publicat: 11 mai 2021
Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță a declarat că momentan vaccinarea românilor în farmacii nu este o prioritate

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccin, a declarat astăzi, 11 mai 2021, ca imunizarea în farmacii nu este o prioritate momentan.

În cadrul unui interviu Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre vaccinarea în farmacii.

„În primul rând cu partea de reglementare a actelor normative și ulterior cu disponibilitatea farmaciilor de a se implica în acest demers, ținând cont că vorbim de flacoane multidoze și atunci este important să asigurăm și numărul necesar al persoanelor care se vaccinează în ziua respectivă când se deschide un flacon. Sunt discuții preliminare, este o propunere pe care sigur o avem în vedere și pe care o vom analiza cât se poate de riguros, încât să putem demara și această etapă la momentul potrivit”, spune medicul.

A ţinut să menţioneze care sunt prioritățile în momentul de față.

„În paralel se vor lua toate măsurile prin care să pregătim și faza de vaccinare în farmacii”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele comitetului naţional de coordonare a activităţii privind vaccinarea împotriva Covid-19 a vorbit despre posibila vaccinare a copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani. Valeriu Gheorghiţă a explicat faptul că Agenţia Naţională a Mediamentulu vor acorda autorizaţia pentru imunizarea acestei categorii de vârstă.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre faptul că România va avea suficiente seruri de imunizare împotriva Covid-19, pentru vaccinarea copiilor. Acesta a mai spus că ţara noastră are un contrat încheiat cu cei de la Pfizer şi va urma să primim 20 de milioane de doze de vaccin, nefiind nevoie de un nou contrat pentru suplimentarea dozelor.

„Din câte ştiu, avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă. Nu trebuie să mai contractăm doze suplimentare. Ca să înţelegem, între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală. (…) Deci avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, acelaşi tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

De la 1 iunie revenirea la normalitate

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus, a transmis astăzi 11 mai 2021, că obiectivul principal este că până pe 1 iunie să fie imunizate 5 milioane de persoane. Aceasta este şi data la care vor urma să se renunţe la o parte din restricţiile impuse. Medicii susţin că în România este suficient atingerea pragului de 5 milioane de persoane imunizate doar cu o singură doză.

„Cred că în cazul vaccinării copiilor e importantă informarea părinților și cred că părinții care s-au vaccinat deja vor fi mult mai dornici să își vaccineze copiii. Așteptăm în acest sens să vedem ce indicații vor da cei de la UNICEF. Avem peste 20.000 de doze de la Pfizer contractate care sunt livrabile până în septembrie, care pot fi administrate și acestor persoane. E vorba de circa 800 000 de persoane pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu